1. Home
  2. Zelene strane
  3. Proizvođači traže odlaganje primene nove ekološke regulative zbog pada tražnje
Proizvođači traže odlaganje primene nove ekološke regulative zbog pada tražnje
0

Proizvođači traže odlaganje primene nove ekološke regulative zbog pada tražnje

188
0
Podelite sa prijateljima:

Evropska asocijacija proizvođača automobila (European Association of Automobile Manufacturers – ACEA) je insistirala kod Evropske komisije, na odlaganju stupanja na snagu nove ekološke regulative, i to za najmanje pola godine, nakon što je došlo da značajnog pada tražnje i uvećanja nivoa zaliha neprodatih vozila koja ne mogu da ispune navedene kriterijume iz novih protokola.

Konkretno, predstavnici automobilske industrije navode da je već proizvedeno 600.000 četvorotočkaša koji ne zadovoljavaju, 1. januara 2022. godine stupajući na snagu Euro 6 emisioni standard, kako iz segmenta putničkih, tako i iz segmenta komercijalnih vozila. Pored tog kontigenta, na lageru je još 40 hiljada primeraka kamiona i ambulantnih vozila sa sličnim „ekološkim statusom“.

Bilo kako bilo, imajući u vidu efekat koji je na automobilsku industriju napravila kriza s novim korona virusom, proizvođači veruju da neće uspeti da u odgovarajućem roku plasiraju proizvedena vozila, već da će, nasuprot tome, doći do dodatnog gomilanja neisporučenih novih automobila.

„Ukoliko se rokovi početka primene novih ekoloških propisa na odlože, proizvođačima će ostati da biraju između obustave proizvodnje ili nastavka sklapanja novih vozila sve dok se ne dovrši proces odobrenja, što bi svakako imalo negativan uticaj na zaposlenost u Evropskoj uniji“, upozoravaju iz asocijacije ACEA.

Nedavno je i kineska vlada odložila stupanje na snagu nove regulative, dok je i japanska vlast odlučila da malo uspori s početkom primene novih standarda koji regulišu ciljane emisije ozloglašenog jedinjenja CO2.

Povrh toga, predlagači izmena, to jest predstavnici asocijacije naglašavaju da bi odlaganje starta primene novih propisa imalo neutralan odraz na nivoe štetnih emisija odnosno na kvalitet vazduha, pošto bi to praktično značilo da vozila ne bi morala biti opremljena nekim dodatnim komponentama za merenje količine izduvnih gasova.

„Lično, smatram da bi privremeno odlaganje datuma primene sledećih ekoloških propisa bilo potpuno razumno, opravdano i očekivano s obzirom na situaciju s kojom se suočava evropska automobilska industrija“, naveo je predsednik asocijacije proizvođača vozila i izvršni direktor korporacije FCA, Majk Menli, u pismu upućenom Tijeriju Bretonu, nadležnoj osobi u Evropskoj komisiji.

AutoRepbulika

(188)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments