1. Home
  2. Zelene strane
  3. Zeleni u Francuskoj pozivaju na ispumpavanje guma krosovera „za dobro planete“
Zeleni u Francuskoj pozivaju na ispumpavanje guma krosovera „za dobro planete“
8

Zeleni u Francuskoj pozivaju na ispumpavanje guma krosovera „za dobro planete“

680
8
Podelite sa prijateljima:

Za njih su vlasnici SUV modela „gradske face koje nemaju ni obraza ni srama“. Do ovog trenutka nepoznata francuska ekološka organizacija La Ronce, poziva svoje istomišljenike da sutra pristupe ispuštanju vazduha iz guma krosovera. Na taj način, oni smatraju da će doprineti podizanju svesti o važnosti pitanja ekologije, a u tome veruju da im mogu pomoći komplikacije koje će prirediti vlasnicima Renaulta Captura, Dacije Duster, Peugeota 3008 ili Volkswagena Tiguana…

Iz organizacije objašnjavaju na koji način je najefektnije ispustiti vazduh iz gume, a onda pozivaju svoje sledbenike da ostave ispod metlice brisača i upozoravajuću, objašnjavajuću poruku vlasniku u kojoj navode zašto ih je snašlo to što ih je snašlo i zašto je to bilo neophodno učiniti.

Ovde je u pitanju očigledno zabranjeni akt, delo u kom se umanjuje upotrebna vrednost tuđe imovine i na koji način se potencijalno dovode u opasnost životi ljudi. Ako bi se dogodilo da vlasnik vozila ne primeti odmah da je bez vazduha u pneumaticima, svakakve dalje muke bi ga mogle snaći.

Naime, pre nekoliko dana je u Francuskoj objavljena studija čiji nalazi ukazuju na to da su štetna isparenja nastala radom krosovera, koji danas čine 38% ukupne automobilske flote galske države, drugi na listi najvećih zagađivača i da je ispred njih, u periodu od 2008. do 2018. godine, samo sektor avijacije.

SUV modeli, prema rezultatima istraživanja, u proseku ispuštaju u atmosferu za 20% više štetnih gasova od automobila drugačijih karoserijskih konfiguracija. WWF kao kuća koja je sprovela istraživanje insistira da se kod uređivanja fiskalne politike, poseban ponder dodeli težini vozila, kao pouzdanom indikatoru stvarnog zagađenja koje vozilo uzrokuje, i to u mnogo većoj meri nego što to ilustruju zvanične deklaracije o štetnim emisijama.

Pored ove veleumne akcije na koju pozivaju ekološki aktivisti iz organizacije La Ronce, siledžije iz Francuske planiraju da organizuju još nekoliko moba protiv multinacionalnih korporacija za koje su oni procenili da su najveća opasnost po planetu.

Tako je upućen i poziv na sabotažu platnih mašina na stanicama koje pripadaju kompaniji Total. Aktuelan je i poziv na uništavanje kodova koji su neophodni prilikom iznajmljivanja električnih trotineta, ali i bizaran poziv da se skidaju poklopci sa plastičnih flaša Coca Cole, na policama supermarketa. Poziv na akciju za koju ne možemo naći bilo kakvo saosećanje propraćen je parolom „Mali gestovi za spas planete“.

Zvanični proglas organizacije La Ronce sadrži sledeće reči: „Zajedničkim snagama ćemo se osvetiti, izvesti decentralizovane akcije, simultano, lako, zabavno ili ne, i uz vrlo ograničen pravni rizik.“

Kakav će biti domet ovog poziva, ostaje nam da vidimo već sutra.

AutoRepublika

 

(680)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

8 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Emisiju CO2 mogu da smanje i ako im malo naduvaju gume …

Srđan

Bravo! Pritom će se trošiti energija i CO2 da se te gume ponovo naduvaju, da ne spominjem povećanje CO2 dok se stigne do vulkanizera. Idioti besposleni,

Dikh tu kava

„Подршка“..

TNT

Koliko vidim, pričaju uglavnom o emisiji CO2. Obzirom da svako od njih godišnje emituje po dve tone istog, mogli bi i kolektivno da se samoubiju, pa tako značajnije doprinesu ukupnom smanjenju emisije CO2 od ovoga što planiraju da urade, a time spasu i nas ostale od suživota sa takvim budalama na istoj planeti.

da11

Bas bi volio vidjeti da meni neko ispuse gume, imao bi ortoped posla.

YugoFlorida

Tamo mora da radi neka psihijatrijska ustanova.

lola

Narano smanjenje dužine, veličine i težine vozila jako utiče na ekologiju u svakom pogledu, i prostorno i urbanistički i zdravstveno i emisijom štetnih gasova. Eko-urbanistička taksa će se ubrzo u celoj Evropi plaćati po veličini i težini vozila. Elem, nije svačije i jednako pravo da velikim krševima zatrpava gradove na bespotreban i ohol način. To se mora platiti. A elektro vozila na koje ide subvencija se moraju ograničiti veličinom. Ta cifra ne bi smela preći 3,6m dužine, inače ništa nema smisla. Uzgred, pogledajte gužve u saobraćaju po svim evropskim gradovima pa i kod nas. Pogledajte svakodnevni nivo usluge saobraćajnog toka… Pročitaj više »

D_C

Francuzi su uvek bili narod spreman na revolucije, sa pravom ili ne. Eh kamo da je srece da smo i mi malo vise pobunjenicki nastrojeni.