1. Home
  2. Zelene strane
  3. Analiza: Šta će biti sa elektromobilnošću ako „kineski balon“ pukne
Analiza: Šta će biti sa elektromobilnošću ako „kineski balon“ pukne
0

Analiza: Šta će biti sa elektromobilnošću ako „kineski balon“ pukne

369
0
Podelite sa prijateljima:

Ekonomska ravnoteža na globalnom nivou je, kao i svaki drugi fenomen tog tipa, postavljena na relativno krhkim osnovama. To u prevodu znači da nagla i skokovita promena bilo kog parametra koji uslovljava taj relativni sklad, dovodi do posledica koje tresu konstrukciju iz temelja i tako prete ranije uspostavljenoj stabilnosti.

Kina očekuje da tokom 2019. godine, na njenoj teritoriji bude proizvedeno do 1,6 miliona električnih automobila, što je brojka koja nastavlja da raste, prateći uvećanu tražnju, ali i posledično sve veći broj proizvođača koji se pojavljuju, čini se niotkuda. Ta ekspanzija je tako ubitačna, da se viđeniji svetski ekonomisti pitaju da li se to stvara neželjeni „velik balon“ u sektoru proizvodnje električnih automobila, koji ukoliko prsne, ostavlja teške posledice po svetsku privredu, uzetu u celini.

Niko ne beži od izgleda opšte prihvaćene činjenice, koja govori o tranziciji ka elektromobilnosti, a svi su takođe saglasni da je taj prelaz izazov ogromnih razmera, uz neophodnost milijardi evra investicija tradicionalnih proizvođača, uz nužno pojavljivanje brojnih novoosnovanih kompanija koje bi da prigrabe svoj deo „elektro-kolača“.

Konkurencija je zastrašujuća, s akcentom na Kinu, gde organi vlasti vrše svakovrsni pritisak na kupce da biraju elektromobile, a omiljeni način je taj koji nameće da vlada odobrava pozamašne iznose subvencija prilikom nabavke ovog tipa vozila. Pored toga, proizvođači uživaju u pogodnostima izgradnje pogona u Kini, što je sve zajedno dovelo do toga da se u poslednje dve godine, utrostruči broj proizvođača električnih vozila na teritoriji najmnogoljudnije zemlje sveta.

Prema podacima koje je izneo Bloomberg, ukupno je 486 kompanija koje su registrovane u Kini a angažovane su u sektoru proizvodnje električnih automobila. S druge strane, tržište električnih vozila će, prema očekivanjima, dostići cifru od 1,6 miliona vozila ove godine, što je brojka koja po mišljenju analitičara možda i nije dovoljna da opravda toliki priliv proizvodnih potencijala.

Poznavajući sve ove činjenice, konsultanti Bloomberga veruju da je“tržšte električnih vozila naraslo poput balona koji bi mogao da eksplodira, ostavljajući za sobom samo par proizvođača koji će opstati.“

„Svedočićemo velikim talasima koji će oblikovati pesak na obali industrije elektičnih automobila,“ rekao je Tomas Feng, partner i konsultant iz oblasti strategije u okviru kuće Roland Berger, tokom Salona automobila u Šangaju, prethodne nedelje. „Upravo se odigrava kritičan trenutak koji će opredeliti da li će neke kompanije, proizvođači električnih automobila, preživeti ili će završiti u stečaju.“

Nove kineske marke su na najvećoj automobilskoj smotri Azije, prikazale nove superautomobile poput brenda Qiantu Motor, a videli smo odlično dizajniran sportski automobil poznatog proizvođača baterija BYD.

Počev od 2011. godine, čak 18 milijardi američkih dolara je uloženo od strane raznih novih aktera u industriji proizvodnje elektromobila, procenjuje BloombergNEF. Neki od najznačajnih su NIO, WM Motor i Xpeng Motors, a tu su i brojni drugi.

Procena je da će sve startap kompanije biti u mogućnosti da proizvedu na godišnjoj osnovi oko 3,9 miliona električnih vozila u Kini, a tu nisu obuhvaćeni proizvodni kapaciteti tradicionalnih proizvođača, kako onih samostalnih tako i onih drugih, osnovanih u formi partnerstva sa etabliranim kineskim proizvođačima, a čije su proizvodne moći impozantne.

„Kina jeste velika, ali ne i prevelika,“ kažu u Bloombergu. Prodaja električnih automobila je po prvi put premašila cifru od milion primeraka godišnje, tek 2018. Ovo je bilo moguće pre svega zahvaljujući podsticajima koje odobrava kineska vlada, a koji će uskoro biti ukinuti.

S druge strane, prodaja električnih automobila predstavlja jedva 4% ukupne prodaje putničkih vozila koja iznosi 23,7 miliona jedinica za 12 meseci. Nasuprot tome, tražnja za novim automobilima je na globalnom nivou u slobodnom padu. Već je deseti uzastopni mesec kako prodajni rezultati beleže negativan predznak, a razlog tome su i trgovinske tenzije s Amerikom, ali i usporavanje rasta kineske ekonomije generalno.

„Još uvek je dosta prostora na tržištu vozila pogonjenih alternativnim izvorima energije (BEV i PHEV segment), uz relativno skroman tržišni udeo u ukupnom prodajnom miksu četvorotočkaša u Kini,“ kaže Čui Dongšu, generalni sekretar Automobilske asocijacije Kine. „Ipak, tržište je majka za konkurentne učesnike, slabi će otpasti,“ zaključio je on.

AutoRepublika

(369)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments