1. Home
  2. Prezentacije
  3. Predstavljen baterijski prestižni SUV iz Kine Hongqi E-HS9 za 68 hiljada evra
Predstavljen baterijski prestižni SUV iz Kine Hongqi E-HS9 za 68 hiljada evra
1

Predstavljen baterijski prestižni SUV iz Kine Hongqi E-HS9 za 68 hiljada evra

2.37K
1
Podelite sa prijateljima:

Več smo pisali o tome da su se samo zvaničnici kineskih vlasti, odnosno najistaknutiji „komunisti“ u prošlosti vozili limuzinama marke Hongqi (Crvena zastava). Tako je bilo sve do pre nekoliko godina kada su čelnici koncerna FAW odlučili da razvijaju automobile iz segmenta krosovera. Onda su na lokalno tržište dospeli modeli s povišenom pozicijom sedenja s oznakama: E-HS3, HS5 i HS7. Sve njih krase klasno različiti gabariti, a sada je predstavljena i perjanica game krosovera. Ona je nazvana E-HS9 i po vokaciji je električni automobil!

Iako novi Hongqi ostavlja utisak da je rival modelima koji proizovde kompanije Rolls-Royce ili Bentley, to nije slučaj. U pitanju je samo to da je bivši glavni stilista britanskog Rollsa, Žil Tejlor umešao prste u dizajn ovog vozila. Kineski FAW ga je zaposlio još 2018. godine.

Krosover pred nama je izrađen u istom stilu koji krasi i sedan Hongqi H9, a zajednički dizajnerski detalji se ugledaju u dvodelnim prednjim svetlosnim grupama, veoma uspravno postavljenim rešetkama maske hladnjaka, kao i ručicama za otvaranje vrata koje se uvlače nazad, do nivoa površine karoserije velikog SUV-a.

Međutim, proizvođač se osetio doraslim da kaže da je njihov takmac u rangu sa nemačkim modelima BMW-om X7 ili Mercedesom GLS. Da su u pravu, može se na prvu loptu zaključiti pregledom dimenzija kineskog SUV-a Hongqi E-HS9 koje koincidiraju s germanskim krosoverima, skoro u dlaku.

Dakle, dužina kineske grdosije iznosi 5.209 milimetara, širina je 2.010 mm, dok je visina celih 1.731 milimetar. Među osovinama se nalazi 3.110 milimetara, odnosno za 5 više nego kod bavarskog X7 ili dva i po više nego kod štutgartskog GLS-a. Standardne felne su 22 cola u prečniku, dok je tradicionalni greben na haubi jednog primerka s bedžom Hongqija, osvetljen LED sijalicama.

Ispred vozača, na centralnom grebenu prestižnog Kineza, nalaze se četiri ekrana, uključujući i onaj osetljiv na dodir, a implementirana su i multikonturna sedišta. Dve su konfiguracije dostupne za organizaciju prostora u enterijeru. Osnovna podrazumeva drugi red sedišta, koja su, uzgred budi rečeno, elektropokretana, dok je moguće ovaj krosover dobiti i s dvostrukim trećim redom. Čak i u tom slučaju, ova sedišta su presvučena nappa kožom.

Hongqi E-HS9 se, uz doplatu, može dobiti i u verziji sa samo četiri sedišta koja nude kraljevski komfor u drugom redu. U tom slučaju su putnicima iza vozača dostupna grejana i ventilirana sedišta, centralni boks, tri ekrana od kojih je središnji naizgled samo višak. Sedišta mogu poslužiti i kao improvizovani kreveti, onda kada se izvuku rasklopivi segmenti namenjeni rasterećenju nožnih mišića na dužim relacijama.

Hongqi E-HS9 se nudi u dve verzije što se tiče izbora pogonskih točkova. Naime, u oba izdanja je pogonska sila distribuirana na sva četiri ugla karoserije, ali u osnovnoj postavci, isti par motora pokreće i prednje i zadnje točkove. Postavljeni su na svaku osovinu po jedan gde kriju po 218 „konja“ i 350 njutn metara. Zbirna snaga bazične verzije dostiže 436 „grla“ uz 700 njutn metara obrtnog momenta

Međutim, pred kupce će prvo skuplja verzija. Ona na zadnjoj osovini koristi 333 konjskih snaga moćni električni motor koji nudi i 450 njutn metara. Zbirna snaga top varijante iznosi 551 ks uz 800 Nm. Takav krosover ubrzava iz mesta do stotke za 4,8 sekundi.

Kineski trgovci su do sada uspeli samo da uspostave knjige porudžbina, a objavili su i cenovnik noviteta. Cene će se kretati u intervalu od 80 do 110 hiljada američkih dolara, a početak prodaje se očekuje pre nego što dočekamo novu godinu.

Treba znati da, ako se ne računa maloserijski Hongqi L5, novi krosover E-HS9 postaje najskupoceniji automobil kineske marke.

AutoRepublika

(2369)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Bungi

Auto je mnogo veći i luksuzniji od Tuarega.“Ful pasat“ se sa ovim električnim mega SUV-om ne može ni po čemu porediti.Ono najbitnije nisu spomenuli, veličinu baterije u Ah i autonomiju kretanja sa potpuno napunjenom baterijom.