1. Home
  2. Prezentacije
  3. Kamaz predstavio kamion pokretan prirodnim gasom
Kamaz predstavio kamion pokretan prirodnim gasom
10

Kamaz predstavio kamion pokretan prirodnim gasom

1.17K
10
Podelite sa prijateljima:

Deluje kao da Kamaz u Rusiji lagano postaje glavni protagonista komercijalnog transporta prevoznim sredstvima pokretanim sagorevanjem gasa. Nedavno je ova marka uzela učešća u razvoju i proizvodnji dela prvog motornog plovila u toj zemlji koje pokreće ukapani metan, a nedavno je u Senkt Petersburgu predstavila i kamion koji, kao pogonsko gorivo koristi isti energent.

Brod namenjen uživanju na reci, pod nazivom Čajka, je prvo motorno plovilo pokretano metanom. Dužina broda je 58,8 m, dok je širina 10,8 m. Gaz je na nivou od oko 1,2 metara, dok je krstareća brzina oko 18 km/h, uz autonomiju od 400 km. Čajka prima do 176 putnika, uz 3 člana posade i osam osoba u pomoćnoj ekipi. Tatarstan planira da u saobraćaju pusti 20 takvih brodova u budućnosti

Proizvođač komercijalnih vozila je bio aktivno uključen prve godine, u razvoju tehnologije koja omogućava sagorevanje ukapanog i do minus 162 stepena Celzijusa, rashlađenog metana (tečni naftni gas – TNG ili na engleskom LPG), na koji način se dobija izdašnija autonomija. 

Kamion prikazan na fotografijama je takođe pokretan takvim energentom. U principu, u pitanju je dobro poznati KAMaxor, KAMAZ-5490 Neo s kabinom pozajmljenom od Mercedesa Axora. Glavna razlika u odnosu na ranije pandane, koji su prikazani na izložbi Comtrans, se ogleda u instalaciji dva, umesto jednog kriogenog rezervoara za gorivo.

Predstavljeni kamion je u Senkt Petersburgu izložen pred rukovodiocima Gazproma koji su, preko svog profitnog centra Hellium Service, odlučili da pazare 55 primeraka. Njihova namena će se ogledati u prevozu tečnog helijuma iz ruske regije Amur do Kine.

Činjenica je da je KAMaxor prvi kamion pokretan tečnim prirodnim gasom , a koji je sertifikovan prema svetskim standardima koji propisuju prevoz opasnih materija. Naravno, ovom modelu ipak nije omogućen prevoz robe s najvišim stepenom rizika, poput eskploziva, na primer. Razlog se krije u tome što sto pogonska jedinica može inicirati pojavu varnica. Opet, transport gasa ili goriva je u moći KaMaxora.

Kriogeni rezervoari su proizvedeni u Kini i poseduju kapacitet od 530 litara ili 212 kilograma metana. Težina svakog od rezervoara je 315 kilograma, kako je i deklarisano

Motor koji isporučuje 400 konjskih snaga su razvili Kinezi koji su u radnom odnosu kod marke Weichai. Samo sklapanje agregata je organizovano u Kamazovom zajedničkom poduhvatu u gradu Tutajev. Prednost ovog motora se ogleda u činjenici da se ne radi o bloku koji je konvertovan s originalnog dizel pogona, već je izvorno razvijen s ciljem da sagoreva tečni naftni gas.

Istini za volju, u poređenju s evropskim rivalima, intervali održavanja su propisani na „gustijim“ osnovama, dok se zamena svećica traži na svakih 30 hiljada kilometara, za razliku od, na primer 45 hiljada km koje propisuje Scania. Iveco je tu još konkurentniji, s obzirom da kamioni ove marke, koji za pogon koriste tečni naftni gas, zahtevaju izmenu svećica tek na 90 hiljada kilometara. Menjačka kutija je identična onoj koju koriste dizel verzije. U pitanju je šesnaestostepeni ZF ručni menjač.

Akumulatori su izmešteni skroz na zadnji kraj šasije.

Ovakav „KAMaxor“ je nužno i masivniji od dizel pandana. Neto masa kamiona pokretanog tečnim metanom iznosi 8.160, spram 7.900 „dizel kilograma“. Deklarisana autonomija, uz obelodanjenu potrošnju od 28 do 33 kilograma tečnog naftnog gasa na prevaljenih 100 km, iznosi oko 1.400 kilometara.

Prema informacijama koje u javnost iznose profesionalni vozači zaposleni u Kamazu, a druge nisu dostupne jer je do sada organizovana samo statička prezentacija, vožnja kamiona na gas se ne razlikuje previše u odnosu na dizel pandan, izuzev što je vožnja možda malo uglađenija, što se može možda pripisati malo većoj masi.

S druge strane. kako tvrde test vozači Kamaza, motor je nešto bučniji od Mercedesovog dizela, podsećajući tako na Cummins. Istovremeno, kamioni pogonjeni dizelom su nešto agillniji.

Ono što se vozačima najviše dopalo jeste to da se motor na kamionu može deaktivarati momentalno, bez obaveznog kratkog rada na leru, pre gašenja, što je karakteristično za dizele. Šteta je što je kazaljka pokazivača nivoa goriva u rezervoaru ostala analogna, to jest u formi kazaljke, uz četiri sekcije. Podaci o preostalom raspoloživom gorivu, nažalost nisu dostupni na centralnom displeju.

Garantni rok za ovu verziju Kamaza traje dve godine, odnosno važe isti uslovi kao za dizel ekvivalenta. Međutim, cena „gasnog Kamaza“ dostiže cifru od 90.850 evra, spram svega 56.240 evra za „naftaricu“.s oznakom KAMAZ-5490 Neo. Međutim, matična država Kamaza je za kupce verzije na gas obezbedila podsticaj u vrednosti od 27.000 evra, pa je tako „bela lađa“ s fotografija, samo malo skuplja od dizel verzije. Tu se najbolje vidi koja je razlika ruskog, u odnosu na evropske kamione. Naime, marke sa Starog kontinenta nude slične kamione za cenu koja dostiže i 151.000 evra.

Naravno, sada se kao najveći problem ekspanzije ovog pogonskog sklopa nameće deficit stanica za punjenje, odnosno pumpi s oznakom „Cryo“. Ironično, upravo zbog nedostatka stanica za dopunu, kamioni se isporučuju kupcima na šleperima, umesto pokretani sopstvenim pogonom.

Sada je u postupku finalnog dogovaranja posao izgradnje gasnih stanica, što je angažman koji zajednički preduzimaju giganti poput Gazproma i Novateka, dok transportna kompanija ITECO želi da nabavi čak tri stotine primeraka KAMaxor kamiona pokretanih tečnim naftnim gasom. 

Sve u svemu, KAMAZ će sklopiti ukupno 635 kamiona s kineskim Weichai motorima koji su sposobni da sagorevaju, i TNG i GNG, i to samo ove godine, dok je za sledeću godinu, planirana proizvodnja kontigenta od ukupno 1.865 jedinica! 

U međuvremenu, ruski proizvođač kamiona i kompanija Helium Service su potpisali ugovor o kupoprodaji 18 kamiona koji je glavni junak ovog izveštaja. Rok isporuke je pre početka aprila naredne godine. 

AutoRepublika

(1172)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

10 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Алекса

В Р Х репортажа…

BB

A to joj je i S V R ha… 👍

BB

Svaka čast za vijesti sa istoka. Nekako smo naviknuti da sve dolazi sa zapada ali istok se budi. Kamaz mi je omiljena marka (koliko puta sam ga krpio…).

Ja sam uvijek metan vezao za CNG (compressed natural gas) a LPG ili TNG za butan i propan. A ovdje pominju metan u LPG. Ako je nova tehnologija treba je označiti na drugačiji način.
Meni se čini da bi ovakvi pogoni bili idealni za kamione koji žive u urbanim sredinama: odvoz smeća, pranje ulica, kiperi (na izgradnji u gradskim sredinama), dostave, dok su se oni odlučili za daljinske ture

Horhe

Što se tiče oznaka, u pravu ste. Greška je u tekstu i ona se provlači ceo tekst. Nije u pitanju „tečni naftni gas“ tj TNG već je u pitanju „TEČNI PRIRODNI GAS“ tj TPG ili na engleskom LNG. Koji, da bi bio tečan mora da se drži na – 162c, što se i spominje u tekstu. Slažem se da je to sada malo zbunjujuće ali i nije toliko strašno. Imamo KPG I TPG, tj komprimovani i tečni prirodni gas. Ali kod nas je retko ko čuo za ovaj drugi.
Molim autora da ispravi ovu grešku..
Pozdravi…

Horhe

Inače, u Rusiji državne firme prelaze na CNG i LNG najviše iz razloga što je nemoguće krasti gorivo iz rezervoara istih. Pa sam Putin je to pohvalio u jednom od onih svojih obraćanja. Ceo Gazprom je prebacio sva svoja vozila sa benzina na cng jer je javna tajna bila da je 10% vozačevo….

BB

Moji su kamioni u tom „režimu“ znali trošiti i preko 50 l/100 km, ali gotova je i ta epizoda života…

Sebastian L.

Weichai opasno gura! Pre neki dan sam šerovao ovde na sajtu link prema njihovom sajtu gde su objavili da su postigli na jednom od svojih dizel-motor prototipova efikasnost od preko 50%, pri čemu je razvoj dela za ubrizgavanje radio Bosch. Što se ubrizgavanja tiče, čini mi se takodje da sam negde našao podatak da su u pitanju maksimalni pritisci ubrizgavanja od 3.000 bara, što je više nego što je korišćeno do sada iz razloga što je pri testiranju motora sa ubrizgavanjem pod tako visokim pritiscima kao nuspojava bilo dobijano isuviše mnogo NOx u izduvu (ovde se misli na evropske proizvodjace… Pročitaj više »

Bungi

Kabina mercedesova, motor kineski i rezervoari, mjenjač ZF, šta je rusko.??Šasija i osovine,Tako smo i mi u FAP-u mogli da pravimo kamione.

BB

Pa nek napravi. Uz podsticaje države može sva komunalna preduzeća da kupe nove kamione koji će smanjiti zagađenje u gradovima. To je tržište dovoljno da se isplati proizvodnja.
U stvari, odlična ti je ideja, još sano da ima ko da čuje. A Vučko je dobar i sa kinezima i rusima a i sa nijemcima, nek dogovara….

Bungi

Slažem se.Ali,…ne pita se Vučko.Uvoznički lobi želi svoj dio kolača.Zato Beograd nabavlja autobuse od turaka,Kineza, Poljaka,…nema šta nema.I uvijek je uslov na konkursu da je u zadnjih 5 godina proizveo toliko i toliko autobusa, da je profit bio toliki i toliki, samo što ne napišu ime proizvođača sa kim je unaprijed sklopljen „dil“.A Ikarbus propada,FAP-ova proizvodnja autobusa je stala, Neobus je davno ugašen.