1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. Legenda Pontiaca traži novog kupca
Legenda Pontiaca traži novog kupca

Legenda Pontiaca traži novog kupca

300
5
Podelite sa prijateljima:

Do čuvene Mecum aukcije je ostalo tek nešto više od mesec dana, a svakodnevno možemo da vidimo zanimljive automobile koje će pronaći vlasnika sredinom novembra. Dok se organizatori najavljenog nadmetanja najviše koncentrišu na klasične limene proizvode na četiri točka, i to one proizvedene u Americi, nije retkost da vidimo i po koji moderni automobil za koga se očekuje da će privući veliku pažnju.

Jedan od takvih automobila je Pontiac Trans Am u Blackbird izdanju iz 2002. godine. Kao što je poznato, General Motors je ugasio marku Pontiac, još krajem 2010. godine, a razne statistike pokazuju da „Jenkiji“ najviše žale za njim od svih penzionisanih američkih brendova.

To i nije iznenađenje kada se zna da je Pontiac izgradio ime upravo sa performantnim automobilima poput modela GTO, Firebird, Grand Prix i mnogih drugih.

Spomenuti Firebird je velika ikona američke automobilske industrije i proizvodio se od 1967. do 2002. godine, a ugašen je da bi se otvorio prostor za veće terence koji su tržištu nuđeni s oznakama Chevroleta i GMC-a. Ipak, u svojoj poslednjoj godini na tržištu je debitovalo i specijalno izdanje Blackbird, koje važi za jedan od najređih Pontiaca u istoriji. Njega je naručio prodajno-izložbeni salon Carl Black Buick-Pontiac-GMC u gradu Kenisav (američka savezna država Džordzija), a Pontiac ga je proizveo u samo osam jedinica.

 

Po čemu se onda Blackbird razlikuje od svakog drugog primerka Trans Am-a sa ulica?

Pa za početak, snaga 5,7-litarskog V8 motora je povećana na 380 „grla“ i maksimalnih 542 Nm obrtnog momenta, dok je jedini menjač u ponudi bio šestostepeni manuelni. Kompanija je pružila i poseban izduvni sistem, menjač sa kraćim prenosnim odnosima, specijalne 17-inčne felne i novu haubu.

Malo je reči da Blackbird deluje moćno posebno ako se uporedi sa glavnom konkurencijom iz svog perioda, a to su bili Ford Mustang i mehanički blizanac Chevrolet Camaro. Prema fabričkim brojevima, ovaj specijalni Trans Am je mogao da ubrza iz mirovanja do 100 km/h za samo 4,4 sekunde i da pređe četvrtinu milje (402 metra) za 12,8 sekundi.

 

Nepoznato je koliko ovaj Blackbird vredi, ali će mu cena sigurno biti astronomska, pošto je do sada prešao svega 680 milja (oko 1.088 kilometara).

AutoRepublika

(300)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Yankee

Camaro nije ugasen.

Yankee

Inace, Firebird nije bio jeftinija Corvette vec skuplji Camaro. Posebno nakon sto je Mk3 debitovao 1982. godine, tad su bili prakticno isti auto. Pre toga su delili platformu mada je Pontiac imao slobodu da koristi neke svoje motore pored Camarovih.

Yankee

Jedna moja drugarica je u srednjoj skoli vozila Trans Am zadnje generacije. Doduse nije bio Blackbird vec obican Trans Am T-top, ali i dalje 335 ks, zadnja vuca … jedino steta sto je bio automatik. Ali fantastican auto u svakom pogledu. Prostor na zadnjim sedistima je bio nepostojeci, prakticno auto ih nije ni trebao imati jer niko stariji od 5 godina ne bi mogao tamo da sedne. Jedan od kljucnih razloga (prakticnost) zasto su tad Camaro i Firebird propali dok je Mustang i dalje prodavan u preko 200.000 vozila godisnje.

Izmenjeno 3 godine pre od strane Yankee
Dikh tu kava

„Me-cum“ aukcija..?

Medo

😁😁😁