1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. Karavan koji je proslavio Audi kao proizvođača performantnih vozila traži novog vlasnika
Karavan koji je proslavio Audi kao proizvođača performantnih vozila traži novog vlasnika

Karavan koji je proslavio Audi kao proizvođača performantnih vozila traži novog vlasnika

3.40K
4
Podelite sa prijateljima:

Hajde da odmah rešimo dilemu – Quattro nije najslavniji Audi u istoriji. Dok njegovi rezultati na reli takmičenjima jesu bez pramca (mada bi i tu mnogi pronašli temu za razgovor u vezi s konkurencijom iz Lancije i Peugeota), serijski model zapravo nije imao performanse u rangu superautomobila. Pogon na sva četiri točka nije bio novina čak ni tokom ranih osamdesetih godina prošlog veka (Jensen i Subaru su ga koristili godinama), dok je ubrzanje od nule do 100 km/h za 7,1 sekundu, bilo taman u rangu američkih „muscle cars“ na pravcu.


I koji je onda model stavio Audi na mapu sveta kao marku koja proizvodi performantne automobilie, i koji to modeli, RS održavaju do današnjeg dana? Tu čast zapravo ima onaj prvi RennSport, a reč je o karavanu RS2 koji se proizvodio od 1994. do 1995. godine. Pronaći takav primerak u prodaji je izuzetno teško, a pronaći ga u Americi je praktično nemoguće. pošto se RS2 nikada nije prodavao „preko bare“. Ali pošto je star 25 godina smatra se klasikom što znači da je uvoz zvanično dozvoljen.


U svakom slučaju, automobil se nalazi u američkoj saveznoj državi Konektikat, a vlasnik tvrdi da je reč o prvom primerku modela RS2 u Americi, i da je do sada imao samo jednog vlasnika. Oglas se pojavio na Fejsbuk stranici, bez objave dodatnih informacija o poreklu i kilometraži (mada ukoliko uvećamo fotografiju enterijera, čini nam se da na satu stoji cifra od 132.000 kilometara). Ipak, poznato je da je tražena cena visokih 80.000 američkih dolara. Da li karavan vredi toliko novca? Sigurno da, a evo zašto.


Za početak, prodaja je bila limitirana. Audi je originalno planirao da isporuči samo 2.200 primeraka, ali se na kraju zaustavio na cifri od 2.891 jedinica, nakon visokog broja kupaca koji su želeli da ga poseduju. Većina njih je ostala na „Starom kontinentu“ dok je 180 vozila prerađeno sa volanom s desne strane za tržišta Velike Britanije, Novog Zelanda i Južne Afrike.

RS2 je delio školjku sa Audijem 80, ali se tu sličnost između dva limena proizvoda završavala. Ispod haube se krio 2,2-litarski turbobenzinac u konfiguraciji s pet linijski postavljenih cilindara, specijalno razvijen od strane Porschea. Razvijao je 315 „konja“ i maksimalnih 410 Nm obrtnog momenta, dok se snaga prenosila na sva četiri točka preko šestostepenog manuelnog menjača. Porsche se takođe pobrinuo i za proizvodnju mada je mehanika, sa izuzetkom motora, bila Audijeva.


Iako je bio težak relativno visokih 1.600 kilograma, RS2 se mogao pohvaliti ubrzanjem iz mirovanja do 100 km/h za 4,8 sekundi uz maksimalnu brzinu od 267 km/h. Čak i prema današnjim standardnima, spomenute brojke su impresivne pa možemo tek zamisliti kakvu revoluciju je napravio jedan karavan koji je bio jednako brz kao na primer Chevrolet Corvette i Porsche 911.

Najdalje je otišao britanski magazin AutoCar koji je izjavio da RS2 može do 48 km/h ubrzati brže nego legendarni McLaren F1. Pored toga, performanse na pravcu nisu bile jedina kategorija u kojoj je ovaj karavan briljirao, pa je RS2 bio jednako dobar i na stazi.

 

Tako da, ako živite u Americi, ali i u ostatku sveta i želite da ga uvezete, svakako požurite sa ponudama. Šanse da ćemo ponovo videti RS2 u oglasu su izuzetno male.

AutoRepublika

(3397)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
D_C

RS2 je zapravo baziran na S2, sportskoj verziji Audija 80 koja se nalazila u serijskoj proizvodnji, koja je postojala kao kupe, limuzina i karavan a koja je fakticki bila verzija Audija 80 sa mehanikom iz modela Quattro: 2.2l sa pet cilindara, 20v turbo, 220-230ks i od 1993. menjac sa 6 brzina. Ubrzanje od 0 do 100km/h za 6s (vrlo respektabilno za to vreme) i maksimalna brzina oko 250km/h. Naravno quattro pogon. Primerci S2 su odvozeni u Porscheova postrojenja u Zuffenhausen-u gde je svojevremo sklapan Porsche 959 a pre RS2 Mercedesov 500E (W124). Tamo su dobijali posebno kalibrirane amortizere i opruge,… Pročitaj više »

moron

Mnogo lepa ona plava boja enterijera. A i sam enterijer.

Laki

Evo nas opet kod starog dobrog „petaka“nisam ga zaboravio iz modela 90!