1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. Prodaje se Vin Dizelov Chevrolet Chevelle SS
Prodaje se Vin Dizelov Chevrolet Chevelle SS

Prodaje se Vin Dizelov Chevrolet Chevelle SS

5.31K
0
Podelite sa prijateljima:

U istoriji američkih „muscle cars“ neka imena su zaista sveta. Pričamo o modelima kao što su Pontiac GTO i Dodge Charger, ali u vrhu liste se svakako nalazi i Chevrolet Chevelle. Iako se ovaj automobil proizvodio jako dugo, kolekcionarima je posebnu pažnju privuklo izdanje pod oznakom SS (Super Sport), koje se proizvodilo od 1965. do 1972. godine.

Takav amblem bi značio da se ispod haube krije neki od fantastičnih V8 motora kojem je retko koji konkurent mogao da pripreti. Štaviše, model iz 1970. godine s agregatom zapremine 454 kubna inča (7,4 litre) je razvijao 450 konjskih snaga, što ga barem na papiru čini najmoćnijim fabričkim klasičnim primerkom iz segmenta „mišićavih automobila“.


Chevelle SS je danas izuzetno vredan klasik čije cene umeju i da pređu cifru od 300.000 američkih dolara, a u oglasima se nedavno pojavio primerak iz 1970. godine za koga vlasnik tvrdi da se pojavio u četvrtom delu kultnog serijala „Fast & Furious“. Ako ste gledali demonstraciju ovog holivudskog umeća, onda svakako znate da je spomenuti Chevelle u ranim scenama bio crvene boje da bi zatim bio prefarban u tamno sivu nijansu.

Trenutno ga poseduje kompanija Lloyds Auctioneers and Values u Australiji koja tvrdi da poseduje svu potrebnu dokumentaciju i da na taj način može potvrditi da je automobil bio na malim ekranima i da ga je glumac Vin Dizel lično vozio.

 

Ali pravu vrednost automobila iz ovog segmenta određuju neke druge cifre, to jest oni gde se brojevi šasije i motora pokrivaju s fabričkim podatcima. Nažalost, to ovde nije slučaj pošto se ispod haube krije V8 zapremine 350 kubnih inča (5,7 litara) dok se u originalu nalazio onaj moćnije zapremine 396 (6,5 litara) ili 454 kubnih inča (7,4 litre).

Sumnjamo da će neko imati previše kritika pošto je takozvani „Chevy Small Block 350“ jedan od najlegendarnijih agregata u istoriji i tokom dugogodišnje istorije se ugrađivao u mnoge proizvode. kao što su automobili, brodovi, strujni agregati i još mnogo toga.

Snaga se prenosi na zadnje točkove preko četvorostepenog menjača, a Chevelle donosi i modifikovane kočnice i ogibljenje i izmenjena sedišta (koja su svakako videla bolje dane). Automobil je takođe potpisao i Kodi Voker, brat pokojnog glumca Pola Vokera, a kao što je poznato on je ostavio značajan trag u serijalu filmova.

 

Dva dana pre kraja aukcije najviša ponuda iznosi 50.000 australijskih dolara, što prema aktuelnoj kursnoj listi iznosi oko 30.260 evra.

AutoRepublika

(5312)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments