1. Home
  2. Testovi
  3. Mazda3 – Snaga različitosti
Mazda3 – Snaga različitosti
62

Mazda3 – Snaga različitosti

8.06K
62
Podelite sa prijateljima:

Iako veoma dobra na svim poljima, Mazda 3 na muci je da se nametne „širokim narodnim masama“, kao što to uspeva jednom Golfu, Focusu, Astri ili Meganu. Može li četvrta generacija, evidentno modernija od prethodne, napraviti značajni prodor, proverili smo tokom jednosedmične test vožnje.

Tržište automobila postalo je veoma kompleksno i komplikovano, zbog čeka se mnogi proizvođači više ne usuđuju igrati na kartu originalnosti, kako na polju dizajna, tako i tehničkih inovacija. Ne i Mazda, koja obožava da u prvi plan stavi različitosti, za šta je najbolji svedok nova „trojka“.

„Duša u pokretu“

Četvrta generacija ove ističe se pre svega izgledom, u sada prepoznatljivom „kodo“ stilu. Menadžeri Mazde i pojedini novinari već godinama, kao đaci u školi, ponavljaju jednu te istu priču o takozvanoj „duši u pokretu“… Standardna merketinška naklapanja i hvalisanja, no činjenica je da nova ima veoma dinamične forme, koje je uspešno distanciraju od konkurencije.

Prednja hauba je recimo duga kao dan bez hleba, za razliku od (pre)masivne stražnjice. „C“ stub ima dobrih pola metra, no kako je linija krova padajaća, postignut je uspešan optički sklad, začinjen atraktivnim detaljima. Mislim pre svega na veliku prednju masku, s finom svetlosnom grupom, kako napred, tako i pozadi.

Ovde je uočljiv dvostruki završetak izduvnih cevi, no kako se u našem slučaju radi o nižem završnom nivou, u otužnoj sivoj boji, nedostaje onaj „vauuu“ efekat, kao kada sam se po prvi put suočio s novom generacijom. Hoću da kažem da joj jarko crvena boja i naplaci od 18 cola mnogo bolje stoje (kod vožene samo 16 cola), no ovde se radi o jednoj nazovi standardnoj verziji, sa uslovno rečeno slabašnim dizel agregatom, kakvu ćemo verovatno najčešće sretati na ulicama.

Iskreno govoreći, tim bolje po realne zaključke, jer evidentno je da „napucane „verzije, kakve mi obično ustupaju, imaju uticaja na moja čula… U svakom slučaju dizajnerske bravure odražavaju se na praktični aspekt Mazde3, koja se na ovom polju ne može nadmetati s tenorima u segmentu. Karoserija je recimo veoma osetljiva na i najmanji kontakt sa drugim vozilima, dok putnici pozadi moraju nisko spustiti glavu prilikom ulaska u vozilo. Osim toga, iako je jedna od najdužih (4, 46 metara), nova „trojka“ daleko je od najprostranijih u segmentu…

Dobro, može i bolje

Biću iskren, da bi se podsetio unutrašnjosti bivše Mazde3, morao sam posegnuti za ličnom arhivom, odnosno fotografijama urađenim daleke 2014.. Kao što možete i sami zaključiti, razlika je evidentna, nova i bivša nemaju mnogo zajedničkih tačaka. Iako i ovde nedostaje usklik oduševljenja, kakav su mi znali prirediti pojedini francuski predstavnici, na kraju se potvrdilo da je zamišljena po ukusu vozača, jer kod „trojke“ sve je  dobro zamišljeno, umereno, ali strogo.

Armaturna tabla – prethodni i aktuelni model

Instrumentacija – prethodni i aktuelni model

Enterijerom, računajući i plafon, caruje crna boja, jedino na sedištima možemo zapaziti tamnu bordo nijansu . Kao da se radi o nekom renomiranom nemačkom proizvođaču, bez da se zanemarila završna obrada.

Sam dizajn odlikuju ravne i duge linije, precizno urađeni detalji i elegantni tasteri. Obruč upravljača je velik, možda za nijansu tanji nego što bi se poželelo, no kroz njega pogled pada na savršeno pregledne instrumente. Na prvi pogled deluju klasične koncepcije, što i jeste slučaj sa obrtomerom i pokazivačima za temperatruu rashladne tečnosti i gorivo, ne i sa brzinomerom. Ovaj je numerički, no toliko dobro imitira analogni, da se lako može prevideti ukoliko se na to ne obrati pažnja. Odlično rešenje koje ne može a da se ne dopadne, za razliku od centralnog ekrana.

Nepravilih formi (8,8 inča), nakačen je visoko, daleko od dohvata ruke, što je i normalno ukoliko se zna da nije osetljiv na dodir. Da bi se izabrala željena funkcija mora se poslužiti „džojstikom“, što i nije tako komplikovano sve dok se ne poželi ukucati adresa za satelitsku navigaciju. E tada se mora imati strpljenja, jer se bira slovo po slovo! Jedini način da se izbegne nepotrebno nerviranje i gubljenje vremena je da se ubace sve neophodne adrese unapred…

Spomenuti „džojstik-rotacioni birač“ smešten je na ekstremno širokoj konzoli između sedišta (u gornjem delu ima bezmalo 30 centimetara), koja kao kineski zid odvaja vozača od suvozača. Mana je što se ne može preći na suvozačevo sedište i obrnuto, bez da se izađe iz kola, a prednost mnoštvo prostranih boksova i pregrada za odlaganje sitnica, koje se nalaze na i u njemu. Tapaciran, ujedno služi i kao široki naslon za laktove, koji se podešava po horizontali. Po ugledu na njega tapacirana je i centralna konzola, na kojoj pronalazimo četiri lepo integrisana otvora za vazduh.

Sama pozicija za upravljačem je savršena, a kako je sedište u startu pozicionirano veoma nisko, zadovoljava i korpulentne vozače. Mazda navodi da je detaljno rekonstruisana, počevši od sedišta, preko položaja volana i ručice menjača, do ugla pod kojim su postavljene pedale. Poboljšana je i preglednost ka napred, „tesanjem“ A stubova, te iako se sedi nisko, smanjeni su mrtvi uglovi i prošireno vidno polje, nažalost ne i unazad. Pogled kroz zadnje staklo je ograničen, a prilikom parkiranja, „mesnati“ C stub zaklanja sve živo. Sva sreća, senzori i kamera visoke rezolucije pružaju sve neophodne informacije.

Prednja sedišta – aktuelni i prethodni model

Vozač se oseća veoma prijatno na svom radnom mestu, uprkos sedištima koja bi mogla biti i bolja. Naš završni nivo nije posedovao podešavanje za donji deo leđa, ne znam da li ga imaju skuplje verzije? Na našem tržištu ponuđena su samo dva završna nivoa, osnovni i „plus“, dok je vožena bila negde između.., jer u zemljama EU ih ima više (Elegance, Dynamique i Selection), plus tri ambijenta unutrašnjosti, nazvani Style, Sportline (akcent na sportu) i Inspiration (luksuzan enterijer). Insistiram na ovome jer sam imao priliku smestiti se u najskuplju varijantu, s kožnim sedištima, gde sve deluje znatno prestižnije.

 

S prednjih sedišta pređimo na zadnje, gde pronalazimo sasvim prosečan unutrašnji prostor. Dovoljan je za dve odrasle osobe, ne i za treću, koja zbog izraženog tunela mora putovati raširenih nogu. Ne pronađoh ni USB priključak. Kome je neophodan najbliži, dostupan je u boksu između prednjih sedišta. Kao što rekosmo, od hedžbeka tih dimenzija očekivali smo više, što se odnosi i na prtljažnik. Iako naoko deluje prostran, cifre kažu da ima skromnih 334 litra, na nivou vozila iz B segmenta. Kao i prethodna generacija i ova poseduje karoseriju sa četvoro vrata (+20 centimetara), kod koje je prostraniji (450 litara), ne i praktičniji. Naime, kod hedžbeka se obaranjem naslona dobija potpuno ravna površina od 1.022 litra, zgodna za transport kabastih stvari. U dnu ne pronađoh rezervni točak, no ostavljeno je dovoljno prostora da stane jedan „slim“ dimenzija.

Kupovina vremena

U startu Mazda je ponudila samo dva agregata, benzinski Skyactiv-G 2.0 od 122 ks i dizel 1.8 Skyactiv-D od 116 ks. Čudna neka zapremina, no šta je tu je, ovaj blok zamenio je nekadašni 1.5 Skyactiv- D (105 ks/270 Nm) i 2.2 Skyactive (150 ks/380 Nm).

Za upravljačem, evidentno je da ne „lepi“ za sedište prilikom ubrzanja, ali uz solidnih 270 Nm, snage ne nedostaje. Jedino što se može prebaciti ovom bloku je slab odziv na gas u najnižem režimu rada (ispod 1.500 o/min), sve ostalo je u superlativima.

Kao prvo, odmah po startovanju, konstatujem da je primerno diskretan, uz totalno odsustvo vibracija, čak i kada je hladan. Kako na obrtomeru crveno polje počinje sa 5.500 o/min, zapitao sam se nisu li pogrešili u pres centru i „uvalili“ mi benzinski agregat? Podižem haubu, tešku k’o olovo (podupire se klasičnom šipkom), i uveravam se da nisu, no čak i kada je ova podignuta, nema zaglušujućeg brektanje dizela.

Samim tim, jasno je da je na putu praktično nečujan, zbog čega sam poželeo proveriti može li se stvarno zavrteti do navedinih 5.500 obrtaja? Može, može, iako za tim zaista nema nikakve potrebe, maksimalnu snagu razvija pri 4.000 o/min.

U paru sa dobro odmerenim šestostepenim menjačem, kao stvoren je za duga putovanja. Ručica menjača je zaista prijatna, no ukoliko vam je automatika bliža srcu, nema problema, uz ovaj blok ponuđen je i šestostepeni automatski menjač. Nažalost, to zadovoljstvo koštaće vas značajnih 2.500 evra.

No možda najveći kvalitet ovog dizela vezan je za potrošnju, test vožnja završila se s prosekom ispod 6 litara (tačno 5,8 litara). S lakim stopalom na gasu spustiće se na manje od 5 litara, dok mu na auto-putu treba skromnih 5,5 litara. Čak ni u ekstremno teškim gradskim uslovima, kakvi vladaju u Parizu, ne troši više od 7 litara, moram priznati da se odavno nisam sreo sa ovako ekonomičnim agregatom.

Šlag na tortu je odsustvo sistema za prečišćavanje AdBlue, Mazdini inženjeri uspeli su spustiti nivo CO2 čak i bez upotrebe SCR filtera. No dizel je skuplji od benzinskog 2.0 Skyactiv-G/122 za preko 2.000 evra, osim toga, kolege „testeri“, koji su imali priliku voziti ga, kunu se kako troši ubedljivo manje goriva od  konkurentskih agregata.

Pojedini koji navode podatke za dlaku superiornije od 6 litara, su realniji, da ne kažem pošteniji, a oni tvrde da se potrošnja kreće između 7 i 8 litara. U celoj priči značajnu ulogu ima mali električni motor (micro-hybrid od 8 ks), koji, osim što napaja elektrouređaje (rekuperira energiju prilikom usporavanja i kočenja vozila), pomaže SUS motoru u fazi ubrzanja, kada je potrošnja najveća. Osim toga, prilikom niže stabilizovane brzine, ovaj agregat sposoban je samostalo isključiti dva cilindra.

Još jedan motor se očekuje na jesen, koji će po svemu sudeći biti revolucionaran. Nazvan Skyactiv-X 2.0, razvija 181 ks, a pored prednjeg pogona biće ponuđen i s integralnim. Iako se radi o benzincu, koristi dizel tehnologiju, odnosno paljenje pod pritiskom, bez svećica!? Doduše, one su ipak zadržane ali imaju drugorazrednu ulogu (navodi se nekakvo mikropaljenje, uglavnom pri nižim obrtajima), jer je stepen kompresije dostigao odnos 16,3:1, na nivou dizel agregata.

Mazdini inženjeri tvrde kako su ujedno uspeli značajno smanjiti potrošnju, upravo kao i nivo izduvnih gasova. Za proveriti prvom prilikom… Po pitanju agregata priča se ovde završava, Mazda za sada ne spominje nikakvu ozbiljniju „elektrifikaciju“, još manje sportsku verziju od 250-300 ks, kao kod pojedinih konkurenata. Šteta, jer za to poseduje sve što joj je neophodno…

Tako dođosmo i do ponašanja na putu, koje isto tako zaslužuje samo reči hvale. Pre nego što sam se smestio za upravljač vožene „trojke“, imao sam priliku pročitati kako je to na račun udobnosti, što se u mom slučaju pokazalo netačnim. „Caka“ je verovatno u točkovima, umesto 18, pa i 19 cola, moja Mazda  obuvena je u znatno skromnije pneumatike dimenzija 205/60 R16. Iako je na ovom polju jedan Peugeot 308 i dalje superiorniji, Mazda 3 ima veoma dobar odnos efikasnost/udobnost.  A nisam je štedeo, kako po kaldrmi (da, da, ima je još uvek po Francuskoj), tako i prilikom prelaska preko „ležećih policajaca“, bez da sam zaboravio kružne tokove izvan grada. Ovi su u poslednjih par godina iznikli k’o pečurke posle kiše (zamenjuju  opasno ukrštanje puteva), a kako su često prazni, idealni su za testiranje limita.

U njih obično „ulećem“ u drugoj brzini, s punim gasom, pa dok se zadnji kraj ne „odlepi“… Nakon više desetina ovakvih krugova, nalazim da je podupravljanje veoma slabo izraženo, Mazda 3 odlično prati zadatu putanju. Siguran sam da bi ponašanje bilo još efikasnije da je obuvena u performantnije gume, jer serijske Yokohama snažno cvile i mole da se popusti pritisak na pedalu gasa.

Tek da se zna, prednje ogibljenje povereno je MacPherson sistemu, dok je pozadi torziona osovina. Na auto-putu vozaču pomaže „inteligentan“ regulator brzine, koji održava zadatu distancu sa vozilom ispred, no osim što ga zvučnim signalom obaveštava  da je napustio svoju traku, ne vraća ga u nju.

Uz rezervoar zapremine 51 litar i navedenu potrošnju, posve je izvodljivo prevaliti preko 800 kilometara, pre nego što se upali rezerva. Samo upravljanje je precizno, dok je električna asiatencija slaba, kako bi se što bolje „opipao“ put. Po gradu, uprkos dužini od bezmalo 4,5 metara, vozi se lako i vrhovima prstiju.

Ručica menjača, s retko kratkim hodom, toliko je prijatna, da sam često posegnuo za njom i bez veće potrebe. Jedino prilikom parkiranja treba voditi računa da se izbegnu kontakti s ostalim vozilima, karoserija je potpuno „gola“, bez i jedne plastične ili gumene zaštite. Svako jutro sa zebnjom sam obilazio oko vozila, strepeći da ću pronaci ožiljke na prednjoj masci, odnosno lakiranom donjem delu zadnjeg branika. U Francuskoj, bahatost vozača je bez premca, parkiranje na dodir posve je uobičajena stvar… S druge strane, uz visokoprofilne gume i navedene aluminijumske naplatke, nema opasnosti da ih oštetite ukoliko se pritegnu uz ivičnjak.

Naveo bih još jedan detalj koji zna da nervira, po paljenju motora električna ručna kočnica ne popusti automatski, već ju je neophodno deaktivirati, ujedno zadržavši stopalo na nožnoj kočnici. A kad sam već pomenuo startovanje motora, kod naše verzije ovo se vrši pritiskom na taster, dok se vrata otključavaju i zaključavaju dodirom ručice. Može naravno i daljincem, no ovaj neodoljivo podseća na upaljač, sa sićušnim komandama smeštenim sa strane.

„Trojka“ za jaku četvorku

Na pojedinim tržištima, kao što je recimo francusko, Mazda3 nikada nije postigla zapaženiji uspeh. Prošle godine ovde se prodala u svega 1.610 primeraka, dok je Peugeot 308 pronašao put do srca kod preko 63.000 kupaca.  Razlog je jednostavan, u kategoriji „generalista“ francuski proizvođači oduvek su imali talentovane konje za trku, dok u takozvanom premijum segmentu Mazda3 nije imala šta da traži. Da li sada nešto promenilo? Verujem da jeste, ozbiljnost izrade i kvalitet materijala, ukoliko i dalje nisu referentni, iznad su proseka. Rekao bih nekakav „polu-premijum“, što se odnosi i na cene.

Na domaćem tržištu treba preko 20.000 evra za najjeftiniju verziju, dok početna cena za dizel iznosi 22.690 evra. Najviša kod nas dostiže 26.490 evra (dizel sa automatskim menjačem), no u zemljma EU, usled prestižnije opreme, prebacuje 30.000 evra, odnosno 35.000 evra, za Skyactiv-X /180 4×4.

Cena za heežbek identična je limuzinskoj verziji s četvoro vrata, dok karavan nije predviđen. Sva sreća, oprema je dovoljno bogata i uz najniži završni nivo, spomenimo samo centralni ekran od 8,8 inča sa satelitskom navigacijom, digitalni brzinomer, klima uređaj (doista manuelni), LED prednja i zadnja svetla, „Head up“ displej (projektuje podatke na vetrobransko staklo), senzore pozadi, adaptivni radarski tempomat, dugme za pokretanje/gašenje motora, automatsko prelaženje s kratkih na duga svetla i obrnuto, vazdušni jastuk za kolena vozača, čitač saobraćajnih znakova, aluminijumske naplatke od 16 cola…

Sve u svemu, svidela mi se ova Mazda. Osim zavodljivih formi, poseduje upravo ono što traži iole „profesionalniji“ vozač. U prevodu, automobil za vožnju, a ne samo za prevoz! Spomenute mane mogu se relativizovati, tako da na kraju imamo jedno veoma homogeno vozilo, pomalo drugačije od konkurencije, sa duhom Zemlje izlazećeg sunca.

Tekst i fotografije: Perica Rajković

Uredio: Pavle Barta

Mazda3 1.8 Skyactiv-D/116

Karoserija, dimenzije, masa

Tip: hedžbek
Vrata/Sedišta: 5/5
Spoljne dimenzije – dužina, širina, visina: 4.460 / 1.795 / 1.435 mm
Međuosovinsko rastojanje: 2.725 mm
Zapremina prtljažnika: 334-1.026 l
Masa praznog vozila: 1.285  kg

Motor

Broj cilindara/tip motora: R4/ turbodizel
Zapremina: 1.759 cm³
Snaga: 116 ks pri 4.000 o/min
Maks. obrtni moment: 270 Nm između 1.600 i 2.600 o/min

Pogon

Tip: Na prednje točkove
Menjač: 6/M

Šasija i kočnice

Ogibljenje napred/nazad: MacPherson/polukruta osovina
Kočnice napred/nazad: Ventilirajući diskovi/diskovi
Pneumatici napred/nazad: 205/60 R16

Performanse

Ubrzanje 0-100 km/h: 10,3 s
Maks. brzina: 194 km/h

Potrošnja i emisija

Gorivo: Dizel
Zapremina rezervoara: 51 l
Prosečna potrošnja – proizvođač/test: 4,4/-6,2 l/100 km
Emisija CO2: 107 g/km

Cena

Testiranog modela u Srbiji 23.990 evra

Dobre strane:

Uspešan dizajn, diskretan i ekonomičan dizel, bez AdBlue tečnosti, ponašanje na putu, ručni menjač u svakom pogledu, kvalitet enterijera, ergonomija komandi, nivo opreme

Loše strane:

Odnos spoljašnje dimenzije/unutrašnji prostor, dizel osetno skuplji od benzinca, vidljivost unazad, udobnost s točkovima od 18 cola, karoserija bez zaštite, cena
Pod lupom
Dizajn
Eksterijer: 9 Ukupno 8,5
Enterijer: 8
Kvalitet izrade
Karoserija: 8 Ukupno 8
Kabina: 8
Praktičnost
Karoserija: 7 Ukupno 7
Kabina: 7
Komfor
Napred: 7,5 Ukupno 7,25
Pozadi: 7
Vozne osobine
Upravljivost: 8 Ukupno 8
Performanse: 8
Šasija
Ogibljenje: 8 Ukupno 8
Kočnice: 8
Motor
Performanse: 7 Ukupno 8
Potrošnja: 9
Menjač
Preciznost: 9 Ukupno 9
Efikasnost: 9
Cena
Prihvatljivost: 7
Ocena: 7,75

(8063)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

62 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
126P

Ova dnevna svetla nisu u LED tehnologiji? Zar nova trojka nema nezavisno vešanje pozadi Ako je istina da se adrese u navigaciju unose kako u tekstu piše, skovo po slovo preko kontrolnog točka, to je kao da danas želiš da porodične fotografije praviš sa VGA kamerom.

Peki

Upravo tako, dnevna svetla kod vozene trojke nisu u LED tehnologiji, i pozadi nije multi link. Adresa na GPS-u se ukucava preko kontrolnog tocka, slovo po slovo.
Poslao sam i fotografiju na kojoj se to lepo vidi (slova i oznake su poslagane u vidu elipse) nazalost nije objavljena.

126P

Ima po YT dosta testova ove trojke i nisam vizuelno primetio da neka ima dnevni LED. Danas kada to ima i sandero ili fabia, koji su segment ispod.
Za multilink čudno.

Peki

Izvinjavam se kolega, nisam stavio naocare… :-))

Saša

Peki,sve pohvale za testove.Šta bi po tvom mišljenju bila bolja kupovina,ova trojka ili novi focus ecoboost

Peki

Aha, to je zaista dobro pitanje! Focus se pokazao veoma talentovanim, upravo zbog toga pozeleo sam da ga ponovo testiram. Sredinom jula to ce biti Focus Active SW 2.0 EcoBlue od 150 KS (znaci dizel). Ne znam sta da ti odgovorim. Benzinsku Mazdu 3 nisam vozio, tako da ne mogu da sudim koliko je taj agregat superiorniji od 1.0 EcoBoost/125 KS kod Focusa (predpostavljam da si na njega mislio posto je slicne snage kao kod Mazde). Inace Focus je prostraniji, kvalitetno uraden i u svakom pogledu savremen model. Iskreno receno ni ne znam kakve su cene kod nas. PS. Hvala… Pročitaj više »

moron

Kao i kod većine brendova, „zvanične“ cene focusa su kod nas „fiktivne“. Meni su bili dali ovakvu ponudu: „Ford Focus Wagon, paket Titanium Business, sa opcionalima: metalik, panorama, LED farovi, adaptivni tempomat, AEB, sa motorim Ecoboost 125hp, M6 = 21.900 EUR, a sa 1.5 TDCi 120hp, M6 = 23.700 EUR“. Trenutno u salonima (i na oglasima) imaju dva karavanska komada TDCI 95 6MT za oko 19.500. Korektno (mada ima za manje para i karavan samo malo jačeg dizel motora, HDI 102 u 308 SW-u, za oko 17.200 ). Kome „treba prostor“ (tj. kome je on „imperativ“), u C segmentu sigurno… Pročitaj više »

Saša

Možda focus ecoboost 1.5,malo skuplji,a trebalo bi da ide dosta bolje

moron

Koliko se sada sećam, 1,5 Ecoboost od 180 ks cenom dodje negde „na pola puta“ izmedju ona dva ( Ecoboost 125 i TDCI 120 ).
Motor sa 3 cilindra, a sa deaktivacijom jednog cilindra … Meni malo „bolesno“ 🙂
Neverovatno mi je da „moraš“ da kupiš Focus ST sa 2,3 litra i 275 ks da bi imao 4 cilindra …
Ili, da i najslabiji karavan ima pozadi multilink, a uzmeš „napucani“ 1,0 Ecoboost 125 ST-Line i dobiješ torziju … Umesto da su uradili obrnuto.
Ali, svejedno, generalno, deluje mi kao potencijalno dobro vozilo.

Mad Max

Ja ipak Ford i Mazdu ne bi poredio, jer su to dva neuporediva vozila. Ford je budžetsko vozilo, to jeste kod njega samo cena može biti primamljiva. Mazda je opet nešto što ima smeka, nekog premijuma u sebi (mslim na modele počev od 3 pa na više), privatljivu nabavnu cenu ali i preskupo održavanje zbog koje je nikada ne bi kupio. Takođe ima tu još boljki koje se vezuju uglavnom za limariju. Što se Forda tiče, bude tu nekada dobrih akcija većinom za klot vozila. Forda ako čovek kupuje i treba ići isključivo na akcijske – najniže cene (bez dodatnih… Pročitaj više »

moron

Složio bih se sa svim Pekijevim zapažnjima na temu „Dobre strane/Loše strane“. Mislim da je ovaj odnos zapremine i snage motora idealna mera za dugovečnost (ako to više bilo kog „prvog kupca“ uopšte i interesuje ), kao i da je upravo ta „nenasviranost“ motora ( uz relativno nisku kompresiju) i omogućila neprimenu SCR sistema. Pohvalio bih što je max obrtni moment „razliven“ između 1.600 i 2.600 o/min ( slično kao kod 1,5 dizela iz BMW-a, on takodje ima 270 Nm, u rasponu 1.750 do 2.250 ), jer bi to ipak trebalo da obezbedi bolju „elastičnost“ Pošto smo neki dan čitali… Pročitaj više »

Peki

Pozdrav Moron. Bez sumnje Mazdin agregat je elasaticniji, tj prijatniji za upotrebu, no mislim da bi ga pre trebalo porediti sa novim Renaultovim 1.7 (tacnije 1.749 cm3) BluedCi/120 nego li sa 1.5 BluedCi/115. Prvi razvija 300 Nm pri 1.750 o/min. Rezrvisao sam 20 jula test voznju Grand Scenica 1.7 BludCi/120, pa ce da vidimo…

moron

Peki, šta se desilo sa 1,5 DCI kao blagim hibridom ( testirao si ga u Renault Scenic 1.5 dCi Hybrid Assist Zen )? Taj Euro 6 motor je, čini mi se, potpuno nestao iz ponude grupacije ? Bio je samo „prelazno rešenje“ do BlueDCI motora Euro 6d Temp? Što se tiče 1,75 DCI 120, on i nije dostupan u Meganu (bar ne u Srbiji ), pri čemu DCI 115 ima skoro identičnu snagu i moment kao i mazdin 1,8 dizel. Nema dileme da taj 1,75 DCI 120 ima bolji moment, a verovatno i specifikacije, mada su ga eko norme očito… Pročitaj više »

Peki

Vrag ce ga znati sta su hteli sam tim lakim hibridom, jednostavno je nestao iz ponude… No Renault radi na hibridnoj tehnologiji sa spoljasnjim punjenjem, najvljuju je u novom Cliu i Capturu, te spominju autonomiju od 50-ak km samo na „struju“… Da si mi ranije rekao za taj Megan 1.75 dCi/150 trazio bi ga, sada sam sve rezervisao sa juli i avgust. Grand Scenic sa tim novim motorom mi se ucionio interesantnim kao ekonomicno familijarno vozilo. Dobih tako „u paketu“ i novi Clio, pokretan isto tako novim trocilindarskim benzinskim 1.0 (ne secam se sta mi rekose od 100 ili 115… Pročitaj više »

moron

Ma, pusti, „nije loše“ i to što si dobio 🙂 Biće svakako veoma lepo čitati tvoje utiske o novom Cliu (sa bilo kojim motorom), kao i o tom novom 1,75 DCI 120 u Grand Scenicu. Taj novi DCI motor je u početku bio baš bezobrazno skuplji od DCI 115, mada reno, u onim modelima u kojima i nudi istovremeno i 1,5 DCI i 1,75 DCI (kao npr. u Scenicu ili Kadjaru), veoma vešto kombinuje pakete, menjače i pogon, da je izuzetno teško provaliti koliko realno naplaćuje prelaz sa DCI 115 na DCI 120. Ali, čini mi se da je tih… Pročitaj više »

don

a kakav pomak ocekujes kad rade na istom principu i faktor termicke iskoristivosti je isti? Fizika je to.
Mozes jedino upariti sa elektromotorem i da on vuce po gradu i do 50 na sat, tad bi se smanjilo, ali protiv fizike ne ide. Isto, oni se moraju boriti protiv vece mase nego sto je to bilo u autima prije 15 godina.

moron

Vidi, ne očekujem ja nikakva „čuda“. Ali, kako god se pojavi neki novi automobil i/ili motor, samo čitamo PR saopštenja o tome kako je taj novi motor za ovoliko ili onoliko procenata ekonomičniji, energetski efikasniji, a samo vozilo aerdimaničnije i „kruće“. Kad bi čovek (prostim kamatnim računom ) „sabirao“ sve te pojedinačne „procentualne napretke“, savremeni motori bi tokom rada odavno samo generisali gorivo, umesto što ga i dalje troše ( i to jednako kao i pre ).

Mad Max

Čini mi se da je Mazda bila prva koja je odmah objavila da odustaje od dizela!? Rekao bi da je jedini uspeh ovog dizela „manjak“ Adblue sistema. Bojim se da će ih neko „protresti“ u Evropi zbog ovog motora, a njegov život će biti kratkoročan jer sledećom etapom Euro normi neće proći. Ima li podataka o emisiji NoX gasova ? A i sama potrošnja goriva je oko ili čak iznad odgovarajućeg DCI agregata koje Moron navodi. Što se tiče enterijera ovog test auta, cajgera i ostalog, kao i opreme (recimo ovaj model bez dnevnih led) je jednako prethodnom modelu. Koliko… Pročitaj više »

Zvezdan Božinović

Ne bi me uopšte začudilo da Moron izađe sa činjenicama da je ovaj prelepi hedžbek jeftinji od Škode Scala na primer, ili čak i od (sivih) korejskih replika Japanaca:)

moron

Pa, „daće Bog“ da „gospodin Rajković“ za sve nas jednom odradi i test Scale 🙂
Onako, „na prvo gledanje“ (cenovnika), uopšte nije isključeno da bi Scala, slično (opciono) opremljena ovoj mazdi u njenoj serijskoj izvedbi, bila i dosta skuplja od nje.

s mile

da, bilo bi fino čitati test Scale by gdin Rajković….

moron

Nisam imao prilike uživo gledati Scalu (ne videh je ni u salonu AČ, a redovno „bacim oko“ unutra kada pored njega prodjem), ali, na testovima koje jesam čitao i/ili gledao, Scala deluje veoma korektno. Cenom jeste dosta odskočila (i bukvalno cenovno diše za vrat oktaviji), ali, ona je po mnogo čemu skoro pa pandan oktaviji, i to ne samo opremom (a npr. kao 1,6 TDI ima i 6MT, za razliku od oktavije, sa 5MT). Ali, pošto su cene svih novih modela C segmenta generalno totalno odlepile (i ne znaš koji novi model ima ludje cene), pitanje „skupoće“ Scale treba sagledati… Pročitaj više »

s mile

pravo da ti kažem, Scala je auto C segmenta ili pokušava da bude dimenzijama.. a na platformi B segmenta….

klasična VW prevara…..

don

Ako je tako kao sto ti kazes, priznajem nisam upucen u to, onda bi se to moralo istaci pri svakom testu doticnog automobila. NE bi bilo fer prema kupcima da se to ne istakne, ali da se upotrijebe odgovarajuce rijeci kao PREVARA itd. kako se to lijepo koristilo u clanku o fiat pandi neki dan.

moron

Ako neko vozilo ima dimenzije C segmenta, šta znači to „da je napravljena na platforni B segmenta“ ? To sam već čitao na dosta mesta, ali, nisam baš razumeo. Šta je tu „prevarno“?
Ako ćemo da „cepidlačimo“, Scala ne samo da je šira od VW Pola ( sa kojim se dovodi u vezi kada se priča o njenoj platformi), već je 3 mm šira od aktuelne Corolle.
Ko je onda tu „prevara“?
Focus je, recimo, značajno širi …

S mile

Scala je dimenzija C segmenta a koristi platformu fabije ili pola… pise po testovima… guglajte… e sad koliko to ima mana u odnosu na ostatak C segmenta… znaju oni bolje upuce i od mene

Ok. „prevara“ je teska rec….. ali ukazuje na to da prave C segment na B platformi… a toga do sada nije bilo

moron

Jbg, svi nešto „prepakuju“, „kombinuju“, trude se na sve načine da ih u proizvodnji košta što manje. Nije to VW izmislio. Znam i „za priču“ da aktuelni Polo i Fabija „nisu na istoj platformi“, da je Fabija na nekoj „staroj“, a da su Polo i Ibiza na nekoj „novoj“. Meni to, samo za sebe, ne znači „ništa“. Te „platforme“. Ali, načelno, znači mi „nešto“ što je npr. Fabija šira 3 cm od Rapida (ko bi rekao da Je Rapid od Fabije uži, ali, jeste), a Scala šira 6 cm od Fabije ( ili Oktavia oko 2 cm šira od Scale… Pročitaj više »

Rikošet

Kolika je suštinska razlika između ove dve platforme mogao bi da nam 100% činjenično objasni samo neko ko je upućen u tehničke specifikacije obe. Mi to samo možemo pretpostavljati… Razlika ima sigurno… Ono što se iz ugla posmatrača može zapaziti je da je MQB dostupan sa zadnjim multilinkom i bez 4×4 pogona, dok je multilnik uz MQB-A0 platformu limitiran isključivo 4×4 pogonom (VW T-Roc 190 KS 4Motion…) Vjerujem da postoji i određena razlika u krutosti između ovih platformi, veličini rezervoara, guma, ožičenju… odnosno u samoj konstrukciji, koja suštinski može da utiče precentualno da udobnost u vožnji bude viša ili niža,… Pročitaj više »

moron

Mene kao kupca uopšte ne interesuje „modularnost“. Ja kupujem samo jednu verziju. I nije me briga kakve sve verzije mogu na tu „šasiju“ (5, 10 ili1 5 ).
Moja je samo jedna (ako kupim ). I samo za nju su mi bitne (i) dimenzije. I sve ostalo. A „za ostale moguće“ ( na toj istoj „šasiji“ ) me ni najmanje nije briga.

Rikošet

Ok nije te briga, ali žvaćemo onako retorički po ovoj temi i niko te ne uvjerava da te mora biti briga ili ne, a ti se odmah ljutiš 🙂 Nego da te pitam nešto ako Tigar proizvodi 10 vrsta čizama broj 46 sa jednim đonom i 10 vrsta broj 40 sa drugom, jeftinijom vrstom đona da li bi te bilo „briga“ iz ugla kupca da Tigar napravi jedan model čizama broj 46 sa razvučenim đonom od broja 40 i pri tom tvrdi da ti je daje „više“ za manje para? Da li bi se tada možda zapitao čemu razvlačiti manji… Pročitaj više »

moron

Evo, „retorički“ 🙂 Ja mislim da se ovde ne radi o tome da imamo dve vrste „osnove djona“ za gumene čizme Tigar, jednu „djon platformu“ od 100 grama, a drugu „djon platfornu“ od 140 grama, pa da od obe „rastezanjem“ pravimo djonove za čizme u rasponu veličina od broja 40 do broja 46, pri čemu bi onda čizma 46, sa „platformom“ od 100 grama, kvalitetom bila „duplo golo“ u odnosu na čizmu 46 izradjenu od druge „platforme“, od 140 grama. Scala ima sve dimenzije „čizme veličine br. 43“. Ima dužnu, širinu, visinu i težinu takve čizme. Da je prevara i… Pročitaj više »

Rikošet

Dobar si, dobar 🙂 Rapidu je presudilo tržište, a isto očekuje i Scalu. Pošto nisu ponovili iste greške za očekivati je da će bolje proći, mada realno dolazi u trenutku kada bi prosječan kupac čini mi se radije vozio Kamiq nego Scalu. U ovom trenutku jednostavno ne vidim jasnu Scalinu ciljnu grupu osim da kanibališe unutar Škode i VW-a…

moron

Vidiš, ja mislim da će Scala proći bolje nego Rapid. Jer, kod Rapida je „prevara“ (već sa dimenzijama) bila očigledna.
Svi su sa novim modelima u C segmentu u poslednje 2-3 godine jako pogurali cene na gore u odnosu na prethodnike. Ne zna se ko je tu „ludji“ (i30, corolla, ceed, focus, civic, mazda 3 … ). I svi će sada sa budućim modelima da prate taj trend „uzdizanja“. I to će da bude slučaj i sa novim golfom, oktavijom, 308 mk3, novom astrom …
U takvom ludilu cena, Scala će imati svoju šansu – po mom razumevanju.

Mad Max

Skodu ne prodaje nešto mnogo dobro – kvalitetno, estetski privlačno, niska cena, nego ime. Ime koje ima poseban predznak na pojednim tržištima, i kod pojedinih kategorija kupaca. Da je prave i od gov***na imala bi prođu. Teška je to filozofija, doći na ideju da je Skoda bolja od VW, kvalitetnija i sl…. Relano, kako vreme prolazi, cenom stiže VW…. Pa čemu onda Škoda? Prave veliki broj modela, tako da zamažu kupcu oči u moru modela. Ja više ne mogu da pohvatam te modele, čemu služe i koja je razlika. Posebno je ekspanzija sa SUV modelima…. Slično je i Dacijom, jer… Pročitaj više »

Lazar

Posedovao sam stari model trojke g120 iz 2015, trenutno vozim g120 iz 2018 takumi … Probao sam najnoviju sa benzinskim motorom od 122 ks Skoro sve je bolje na novoj …. buka je iskorenjena , sedišta su bolja , udobnost je bolja , potrošnja je manja … multimedija i instrument tabla su znatno lepše i bolje urađene . Iako nema multilinka vozi se dobro i nema buke od rupa . Ima par stvari koje su bolje na staroj …veći je prtljažnik i dosta više mesta na zadnjoj klupi . Sve u svemu pomalo sumnjiv korak napred … zaštto ovo kažem… Pročitaj više »

s mile

Mazda teži ka nekom višem nivou…premijum….samim tim postaje manje racionalna od Focusa / Megana itsl….

a koliko je bolja od istih… vide kupci…

don

Glede opreme i materijala i osjecaja kojeg pruza boravak u unutrasnjosti , ford se ne moze porediti sa mazdom, mazda je tu premijum i nema razlike izmedju nje i skarta iz stutgarta. Mene zanima jedino taj novi motor,da vidim kakav je. Benzinski mazdin motor, bj 2016 je trosio po gradu manje od mog tadasnjeg 1.6 dizela, a bio je i znatno prijatniji za voznju, posebno po gradu. Sto se tice odabira adresa u navigaciji, odmah protupitanje, ko normalan koristi tvornicku navigaciju ? Na slici sam vidio da Peki ima instaliran waze, da li se taj kad ga pokrenes u autu… Pročitaj više »

Don

Dakle, drug Perika, jel ti koristis Waze ili je to samo za slikanje? Ak da, kako se ponasao u mazdi, kako se ponasaju glasovne komande u mazdi kad se koristi tvornicka navigacija u poredjenju sa Waze? Ja cu iz licnog iskustva sa ocajnim mercedesom da kazem, kod tvornicke navigacije 1/20 pokussja mi uspijeva da razumije (priblizno) adresu, waze 9/10. Daleko je superiorniji, brzi a ima i popis kamera, policije na cesti (ako neko prijavi) sto tvornicki sistemi nemaju.

Peki

Don, ko jos normalan ne koristi Waze, ali ukoliko u kolima imam ugraden GPS pre se oslanjam na njega. Jednostavno prakticnije mi, ekrani su veci i pregledniji. Tako ne trosim bateriju iz telefona, i mogu da telefoniram. Ponekad programimaram oba sistema, posebno ukoliko je neka dellikatnija adresa, ili da bih se uverio da mi pokazuju isti put. E sad, to sa glasovnim komandama je pomalo komlikovano, Wase ne razume bas najbolje moj francuski izgovor… :-))
Pozzzz

Yankee

Ja licno ne koristim Waze. Relativno kasno ti daje verbalne instrukcije, prakticno par metara pre skretanja ti kaze da skrenes. Vise volim Google Maps – poprilicno je precizan plus ti na vreme kaze kad stize skretanje tako da ne moras naglo kociti.

J4ZZER

Kad sam prosle godine u Aprilu kupovao novi automobil c segmenta znao sam da dolazi nova Mazda 3 na jesen i znao sam da ce ds bude prelepa. Razmisljao sam da je cekam, ali moron me nagovori da probam CIVIC i danas jos uvek LICNO perem CIVIC (bolest 🙂 i…. takodje, mada sam racionalan i umeren vozac sa kojim svi vole da se voze, CIVIC me je povampirio i sada sam kao tinejdzer u BMWu, trkam se po krivinama i vozim sa muzikom do daske (zena mi btw nije dala da kupim crveni CIVIC jer joj je on vulgaran i… Pročitaj više »

Lazar

drugačije rečeno ko je njima ciljna grupa za trojku ?

Nego koji je motor na Civic-u ?

J4ZZ3R

Motor je 1.0, zeze me ceo Honda forum Srbija, ali ja sam za sada prezadovljan, ide malisa kao veliki… uzeo bih 1.5, ali Honda je napravila glupost, zbog ona dva topa od auspuha prtljaznik je manji, em ne ide KUKA, uzeo sam Thule 934100 za bicikle i voleo bih da imam tih 184ks, ali realno i objektivno ne osecam taj nedostatak u realnoj voznji, naravno da od 50ks vise glava ne boli, ali daleko od toga da 1.0 ide lose, naprotiv…

moron

Ah, i da ima 500 „konja“, to je opet samo Japanac. Dakle(n), teški „djubar“ 🙂
Šalu na stranu, ko bi rekao, nova mazda trojka ima najveći Wb u C segmentu medju HB izvedbama, ali je ponudom unutrašnjeg prostora aktuelni Civic za nju klasa iznad.

Lazar

tokom boravk au USA sam vozio novog CIVIC-a sa 2,0 atmo benzincem u sedan izvedbi …. realno odličan auto , sa puno mesta i lepim prtljažnikom a Mazda 3 ga šije samo u dizajnu spolja i iznutra …

Yankee

Civic ima izuzetno losu zavrsnu izradu cak i za jedan tako jeftin kompakt.

J4ZZER

Ne bih se slozio. Nije Golf sto se tice enterijera ali daleko od toga da je loše

J4ZZER

Slazem se u potpunosti sa tvojim zakljuckom, ja sam bolestan za dobrim dizajnom i Mazda 3 mi je savrsena, ali ne bih zamenio CIVICa nikada, mog April 2018 ne bih zamenio za novu Mazdu, toliko sam zadovoljan sa Civicom

J4ZZER

272 mazda 3 bese?

Lazar

da WB je 272 na novoj trojci

Lazar

koja je potrošnja ?

Moje Mazde (g120 benzin) su trošile u proseku oko 7 do 7,5 l/100Km …..ona prva trojka sa 16″ točkovima je nekako trošila manje , bliže 7 ali sa donje strane na 20.000 Km uzorka

Ova nova sa 18″ je na 7.5 l/Km na uzorku od 10.000 Km sa malo više grada.

Inače grad zimi 9 , leti 8 , otvoreno regionala 5-6 , autoput na 130Km/h oko 7

J4ZZER

Kad sam je tek kupio vozio sam par puta ispod 5 istins na reginalnom putu uz tempomat.. Prvih 10k ukupan prosek je bio 6.6… Grad je oko 8 nezne voznje, moze i manje 7,7 7,8…ako je guzva nesto moze da srkne do 9, autoput je manje od 7…ali sve su ove brojke sa neznom voznjom, a sve mi je teze i teze da vozim nezno. Desavalo mi se da na reginalnom putu vozim 7.3, ali to je trkanje sa BMWima itd.. Ali zadovoljan sam potrosnjom, c3 1.2 turbo ne moze ispod 7.9 u gradu sa klimom, cini mi se da… Pročitaj više »

126P

Konj koji ne pije, taj i ne vuče.
Tako kažu.

don

ETo, vec je u opozivu zbog mogucnosti od odvajanja tocka.

moron

Gledah sada malo rezultate prodaje na Carsalebase. Ne znam da li dobro gledam, ali, vidim ovako: Nova mazda 3 i honda civic se u Evropi „slično loše“ prodaju u 2019. godini (mazda 3 možda malo manje loše, npr, juni i juli mazda po oko 3.200, honda po oko 2.800 mesečno). Onako, odoka, oko pet puta lošije od nove corolle (koja se fantastično prodaje, juni 15.500, juli 17.000 ). Nova Corolla bukvalno razbija prodajom u Evropi (bolji su fokus i golf, a znam da su ispod corolle i 308, astra, i30, ceed … ). Ali, ako su nova mazda 3 i… Pročitaj više »

lazar

Nova Mazda 3 prosto vapi za nekim potentnim manjim turbo benzincem …. imaju sve ostalo ali im nedostaje vatre ispod haube ….

Sedeo sam u novoj CX-30 i mogu reći da ima više razuma u toj priči .

BELGRADE

Ove godine sam kupio novu Mazdu 3 sa 186ks i automatskim menjacem. Prodavac me je ubedjivao da i Mazda sa 150ks ide neverovatno dobro. Inace ovo mi je prvi Japanski automobil, i moram da kazem da jako jako lose ide. O potrosnji i da ne govorim koja NE pada ispod 9.5l i to kombinovane voznje.
Pre ovog automobila vozio sam Audi A3 2.0tdi Stronic sa 150ks. Auto je tacno „deset“ godina stariji od mazde i mozda 2 puta bolje ide.

BELGRADE

Zaboravio sam da dodam da je volan pretvrd, slican Bmw-u. Ko je imao ili vozio gore navedeni auto zna sta pricam.

Stari Dejan

S-tronic je ako se ne varam bio CVT? Izvinjavam se na možda uzaludnom pitanju ali budan sam već preko 30 sati i stvarno ne mogu sad da iskopam tu informaciju „iz malog mozga’

BELGRADE

Nije, bio je sa dvostrukim kvacilom. Naravno svesno sam kupio Mazdin auotmatksi menjac znajuci da je robotizovan, ali ovoliku razliku nisam ocekivao. Da ne pominjem drugoe stvari, npr adaptivni tempomat, koji uzasno radi, pravi razmake, koci, menja brzinu dodaje gas. Jednom recju katastrofa. Naravno moram da pohvalim svetla, udoban je, lepo lezi u krivni. I jedan dodatna mana mnogo tezak volan, kao kod Bmw-a npr.

BELGRADE

Kupio sam pocetkom godine novu Mazdu 3 Skyactive X 186ks sa automatksim menjacem. Pre toga sam vozio Audi A3 2014-to godine 2.0tdi 150ks sa Stronic automatskim menjacem. Moram da kazem da me je Mazda razocarala. Menjac je tri puta godi nego na Audi-ju starijem gotovo deset godina. Sto se brzine tice, ne znam da li je sporiji, ali sam siguran da nije ni brzi iako ima 36 konjskih snaga vise. Trenutno je auto presao 10.000km i u tabli nesto blago krcka kao i u vozacevim vratima. Zaista sma jako razocaran, kada sada sve to krcka ne znam stra ce biti… Pročitaj više »