1. Home
  2. Vesti
  3. Volkswagenov salon u Meksiku kažnjen zbog izloženih nacističkih simbola
Volkswagenov salon u Meksiku kažnjen zbog izloženih nacističkih simbola
0

Volkswagenov salon u Meksiku kažnjen zbog izloženih nacističkih simbola

595
0
Podelite sa prijateljima:

Volkswagenova istorija nam je svima poznata i firma iz Volfzburga je nikada nije ni krila. Kompaniju je naravno osnovala tadašnja nacistička partija predvođena Adolfom Hitlerom, sa željom da svakom nemačkom građaninu pruži automobil koji će transportovati četvoročlanu porodicu pri brzini do 100 km/h i po ceni od tadašnjih 1.000 maraka.

Iz priloženih fotografija možemo zaključiti da su nacisti koristili model „Bubu“ u propagadne svrhe mnogo puta do sada, a čak i rana oznaka kompanije je bila u stilu svastike. Slično kao i Partizanov golman Vladimir „Mustafa“ Stojković, i Volkswagen se izvinjavao javnosti za „ružnu prošlost“ nekoliko puta, a sada se opet našao na udaru javnosti zahvaljujući izložbeno-prodajnom salonu u najvećem gradu Meksika.


Naime, centar nazvan Coyoacan Volkswagen je na svom Twitter nalogu postavio nekoliko fotografija gde su se na zidovima objekta mogli videti posteri nemačke kompanije iz spomenutog nacističkog perioda. Nepoznato je o kojim konkretnim fotografijama je reč, pošto su slike odavno izbrisane s Twittera, ali po nekim pričama su to one, koje smo i priložili u ovoj priči.

Jedna od njih je sporna zbog svastike, a druga pokazuje Ferdinanda Poršea kako pokazuje maketu „Bube“ vodećim ljudima nacističke partije Adolfu Hitleru i Hermanu Geringu. Sporne fotografije je prvo primetio jevrejski centar za ratne zločine Simon Vizental i zatim je kontaktirao Volkswagenovu diviziju u Meksiku, a ovi svoje gazde u Nemačkoj.

Nije bilo potrebno mnogo vremena pre nego što su sami čelnici reagovali i eliminisali bilo kakvu aktuelnu i buduću saradnju sa meksičkim salonom. Volkswagen je spomenuo da se protivi izlaganju ikakvih fotografija uslikanih pre 1945. godine, pošto to razdoblje označava period „mržnje i diskriminacije prema narodima drugačijih religija“. Slučaj je predat i meksičkoj policiji, ali javnost nema mnogo nade da će nešto biti urađeno, pošto nacistička obeležja nisu protivzakonita u ovoj državi centralne Amerike.


Stara izreka kaže da čovek ne može da pobegne od svoje prošlosti, a čini nam se da će Volkswagen dugo vremena ispaštati zbog „ružne prošlosti“. Da se našalimo na kraju s našim „Mustafom“. Barem on ne mora da pati, jer već godinama unazad može da gleda Ligu šampiona iz udobne „crno-bele“ fotelje.

AutoRepublika

(595)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments