1. Home
  2. Vesti
  3. Nissan doživeo pad dobiti u drugom kvartalu od 29%
Nissan doživeo pad dobiti u drugom kvartalu od 29%
0

Nissan doživeo pad dobiti u drugom kvartalu od 29%

147
0
Podelite sa prijateljima:

Nissan Motor je zabeležio dobitak u drugom kalendarskom, ali prvom fiskalnom kvartalu ove godine, koji je za 29% niži od onog ostvarenog u istom periodu prošle godine. Naime, japanske kompanije koriste period 1. april – 31. mart za potrebe finansijskog izveštavanja.

Prihodi kompanije su pali za 1,6%, dok je prodaja pala za 3% na 1,31 milion isporučenih automobila. Ovakav razvoj događaja se javio kao posledica rasta cena sirovina, ali i nepovoljnih kurseva razmene stranih valuta.

Pad prodaje se desio na tržištima Severne Amerike i Evrope, dok je rast zabeležen u Kini, Južnoj Americi i na Srednjem istoku.

Kompanija je takođe pogođena negativnim uticajem pada prodaje u Amerci, od 9,5% na ukupno isporučenih 365.000 komada. Nissan je izjavio da nastavlja da radi na normalizaciji prodaje u Americi, tako što će dostaviti prodajnim salonima dovoljan broj vozila. U narednom periodu, novi Infiniti QX50 i Kicks će unaprediti ponudu, zajedno uz model Altima, čija prodaja kreće na jesen.

Nissanova kvartalna prodaja na evropskom tržištu, uključujući Rusiju, je iznosila 162.000 primeraka, što je pad od 12,7%. Međutim, ukoliko se iz analize isključi Rusija, onda se pad prodaje meri sa 14,4%, odnosno plasirano je 139.000 vozila, što je dovoljno za tržišno učešće od 2,9%. Nissan je označio britansko tržište kao glavni razlog za lošije prodajne rezultate. Na Ostrvu je Nissan veoma uticajan, i fokusiran na smanjenje obima flotne prodaje, odnosno prodaje flotnim operaterima.

U matičnom Japanu, Nissan je prodao za 0,8% manje vozila, odnosno u naturalnom pokazatelju, 130.000 primeraka. Pošto je generalno na ovom tržištu došlo do slabljenja prodajnih rezultata na nivou cele industrije za 1%, Nissanovo tržišno učešće je ostalo stabilno na nivou od 10,9%.

Sada nešto vedrije cifre sa ostalih tržišta. Prvo Kina, gde je prodaja uvećana za 6,9% na 336.000 isporučenih četvorotočkaša, što je dovoljno za tržišno učešće od 5,0% (+0,3). Jaka tražnja za sledećim modelima je dovela do rasta: Kicks, X-Trail, Teana i Navara. Pored toga, modeli marke Venuc su takođe zabeležili rast, posebno D60.

Na drugim tržištima, uključujući Aziju i Okeaniju, Južnu Ameriku, Srednji istok i Afriku, prodaja Nissana je porasla za 6,6% na 200.000 primeraka.

Joji Tagava, potpredsednik korporacje je izjavio: „Naši kvartalni rezultati nisu bili dobri jer smo se suočili sa brojnim izazovima, uključujući pad prodaje u Evropi i Severnoj Americi, rast cena sirovina i nepovoljne kursne razlike.“

Ako bi iz analize isključili faktore na koje Nissan nije imao uticaja, rezultati bi bili identični onima iz prethodnog perioda, kažu u kompaniji.

Bilo kako bilo, na nivou cele godine, Nissan neće menjati svoje prognoze koje predviđaju rast od 7,5%.

(147)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments