1. Home
  2. Testovi
  3. AR test: Audi A4 TFSI 35 iz našeg i iz ugla vlasnika
AR test: Audi A4 TFSI 35 iz našeg i iz ugla vlasnika
69

AR test: Audi A4 TFSI 35 iz našeg i iz ugla vlasnika

4.74K
69

Zahvaljujući našem vernom čitaocu, gospodinu po imenu Kosovac Bojan, imali smo prilike za kraće druženje sa Audijevim predstavnikom iz D segmenta, sa modelom A4 Advanced TFSI 35 S Tronic iz 2022. godine.

Bilo je to zaista lepo skoro celodnevno druženje, a i prilika da se makar površno upoznamo sa vozilom, pa i u tročasovnoj test vožnji. A i meni, da se pri pisanju ovih utisaka po ko zna koji put setim teksta sa sajta “AutoRepublike” pod naslovom “Koliko kilometara vožnje je dovoljno da bi se automobil (pr)ocenio u testu?”

Ovo stoga što sam posle do sada odrađenih testova sve češće u dilemi da li su ona uobičajena vikend druženja zaista dovoljna da se realno sagledaju svi potencijalno bitni parametri odredjenog vozila.

A da se ne bih ogrešio u toj kratkoj spoznaji ovog Audija, bio sam slobodan da zamolim i našeg druga Bojana da on iznese svoja dosadašnja korisnička zapažanja, jer mislim da su ona daleko dragocenija, pa i za sve one koji potencijalno razmišljaju o nabavci vozila ovog segmenta. Tako da ćete u nastavku moći da vidite ono malo što sam ja uočio tokom razgledanja vozila i za vreme oko 120 kilometara testne vožnje, a šta onaj ko se svakodnevno druži sa tim vozilom već oko 8.500 km, pa i šta on tu vidi kao dobre ili eventualno manje dobre osobine ovog modela.

Sve to uz napomenu da, prema najavama koje smo imali prilike čitati, krajem ove godine nas očekuje nova, odnosno, šesta generacija ovog modela.

O modelu

Kao Audijev model u D segmentu, A4 se prvi put pojavio davne 1994. godine kao zamena za raniji Audi 80. Sadašnja, peta generacija je predstavljena još 2015. godine, a redizajn je usledio 2019. godine.

Glavni konkurenti u premijum segmentu su mu BMW Serije 3, Mercedes C Klase, Volvo S-60 i Alfa Romeo Giulia, a možda i još neki, sve zavisno ko šta smatra premijum brendovima.

U svetu objektivnih parametara, recimo da je dugačak 4.762 mm, širok 1.847 mm i visok 1.431 mm, a sve uz međuosovinsko rastojanje od 2.820 mm (a da mu je motor smešten poprečno, razumna pomisao bi bila da na zadnjoj klupi ima dosta mesta za kolena).

Kada je “prazan” tada ima masu od 1.515 kg (saglasno propisima, “prazan” znači vozilo sa vozačem od 68 kg, sa 7 kg prtljaga i rezervoarom popunjenim sa 90%), a najveća dozvoljena masa mu je 2.035 kg (pa bih rekao da je dobra nosivost taman da je i karavan, a ne limuzina).

Kako gde i u kojoj varijanti, može se naći podatak da je koeficijent otpora vazduha 0,25 do 0,27, što su načelno dosta dobre vrednosti, koje svakako pomažu smanjenju potrošnje pri velikim brzinama. A ako se odlučite da ga negde izmedju dva trotoara okrenete bez zaustavljanja, deklaracije kažu da vam za to treba 11,6 metara.

O dizajnu

Audi A4 je za mene baš elegantan model, nešto kao “klasična lepota” i potpuno saglasan dizajn pravcu koji Audi koristi. Posebno mi se dopada ovakav testni primerak, u crnoj boji, kod koga dolaze do izražaja hromirani detalji na prednjem i zadnjem delu. Za moj ukus ih ima taman koliko treba, uz napomenu da testni primerak nije imao neke estetske opcionale (već su se isti ticali samo opreme). Čak mu za ovaj paket opreme i standardana dimenzija felni od 17” i guma (225/50) deluje veoma skladno (osnovni paket opreme koristi točkove od 16”). Naravno, nekome bi se više dopadao u opremi S Line, s točkovima 245/40 R18. Uvek je sve to samo stvar ličnog ukusa.

Neko će reći da i inače prilikom predstavljanja nove generacije kod Audija u smislu dizajnerskih promena sve to najčešće deluje samo kao neko veće osveženje starog modela i da tu nema nekog posebnog faktora iznenađenja. Ali, ima ljudi koji baš to vole, pri čemu ta stalna evolucija (a ne revolucija) dizajna omogućava i da pri pojavi nove generacije, ona prethodna ne deluje odmah dizajnerski zastarelo, već da još dosta dugi period deluje atraktivno. A ako ste vlasnik, to ćete možda dodatno i da cenite.

U enterijeru ovog Audija u dizajnerskom smislu takodje vlada klasika. Što je prijatno ako je volite. Jer, ulazak u kabinu kod onih koji baš vole da slepo prate trendove možda će izazvati osećaj arhaičnosti.

Kod Audija A4 standardna instrument tabla je analogna (sa displejem u sredini) i za mene je dobar primer kako dobro i pregledno mogu da deluju i klasični analogini instrumenti. To je nešto što bih ja nazvao “lepotom za sva vremena”. Testirani primerak je, inače, opremljen opcionim virtuelnim kokpitom od 12,3”, koji takodje koristi jasan i čitljiv font, kao i klasična grafička rešenja, a u trenutku nabavke vozila ovog vozila je bio uključen u tadašnju akcijsku opremu i ponudu.

A što neko jednom reče na temu tradicionalnih i savremenih instrumenata, možemo se kladiti da nije daleko dan kada će premijum marke u budućnosti nuditi kao opciju klasične instrumente, povlačeći paralelu sa vanvremenskom elegancijom mehaničkih satova.

Centralni ekran je dijagonale 8,8”, sa mogućnošću povezivanja mobilnog telefona, ali bez navigacije (za to opciono zadovoljstvo treba okran od 10,1”, ali i još 1.926 evra). Dizajnerski je sve to sasvim u redu, a meni deluje da je operativni sistem jednostavan za upotrebu.

Automatski klima uredja ima klasične komande, na točkiće. Pohvalno. Po mom sudu. Jednozonski je, a ko želi, može da doplati za trozonski (779 evra).

Centralna konzola je lepo i praktično dizajnirana, sa kratkom ručicom automatskog menjača, kao i sa par tastera pored (za električnu parkirnu kočnicu, Auto Hold Assist, i za paljanje/gašenje i podešavanje intenziteta zvuka audio sistema).

Testirani primerak je imao nešto lepši opcioni volan od standardnog, mada je i standardni kožni i multifunkcionalni. A iza volana su polugice za ručne promene stepeni prenosa menjača, ako to vozač želi.

Na dizajn, kvalitet korišćenih materijala i završnu obradu volana, presvlaka sedišta, unutrašnjih oplata i ostalih elemeneta enterijera, nemam ni najmanjih primedbi, a na terernu estetskog doživljaja, možda mi jedino kvari ugodjaj što putnici zadnje klupe nemaju centralne otvore za klimatizaciju, pri čemu naznaka “rupe” za te otvore koja je pozadi vidljiva, jasno sugeriše da tu kao da nešto nedostaje, pa mi to malo “bode oči”. Mada, mislim da će pri velikim vrućinama putnici pozadi tome više zameriti u smislu njihove mikro klime, nego li dizajna pomenute “rupe”.

Sva sedišta su veoma udobna, a standardno su presvučena štofom. Prednja sedišta su ručno podesiva. Nemaju jako izražene bočne potpore, a kako bi se optimizovala udobnost i olakšao pristup i izlazak. Naravno, neko ko je ljubitelj brže vožnje kroz krivine će tome da zameri, ali, ne može i jare i pare.

Prosto, sedišta sa više izraženim bočnim potporama uz nižu poziciju sedenja mogu da budu pravi pakao za neke kategorije korisnika, a to za njih zna da bude mučno onda kada treba često ulaziti i izlaziti iz kola, odnosno, u urbanoj upotrebi, a posebno kada na uskim parkinzima treba izaći iz kola. Što me dok sam ovo pisao odmah podsetilo na nedavno vikend druženje sa BMW-om 318i u opremi M Sport, sa sportskim sedštima koja su deo tog paketa.

Hvala nebesima (bar kada su moje želje u pitanju), unutrašnja oplata krova nije standardno crna.

Generalno, pošto sam „klasičar“, nemam bilo šta realno da zamerim enterijeru ovog Audija.

Ponuda prostora

Napred je ponuda prostora svakako odlična, ali, ako neko uz uzdužno postavljen motor i medjusovinsko rastojanje od 2.820 mm očekuje da će pozadi da ima neki značajan višak prostora za kolena, taj je u velikoj zabludi. Moj je utisak, a i utisak moga sina, da je pozadi nešto manje mesta nego li u BMW-u Serije 3.

Ako neko razmišlja o prevozu tri osobe pozadi, moguće je, ali, neće tu baš biti posebnoga komfora, što je i uobičajeno za kola ove širine, a treba imati u vidu i da je centralni tunel relativno izražen.

Prtljažnik ima deklarisanu zapreminu od 460 litara, pri čemu je drugi red sedišta i preklopiv u omeru 40:20:40 %, a ispod pokrivke poda je rezervni točak manjih dimenzija (od mene pohvala za taj detalj).

Unutrašnje ostave u vratima, ispod prednjeg naslona za ruke i kaseta su, rekao bih, iznad proseka.

Ergonomija

Za mene, Audi A4 ima veoma dobru ergonomiju i moj je odavno utisak da kod vozila VW grupacije oko toga uglavnom nema greške. Naravno, to je svakako za diskusiju u onim situacijama kada su pojedine komande taktilne, ali je činjenica da su kod ovog Audija komande klimatizacije klasične, kao i da se na niz mesta u radnom polju vozača nalaze klasični tasteri.

Možda bi bilo bolje i da na centralnom tunelu i posle redizajna ostao točkić za upravljanje operativnim sistemom. Ali, idealno ne postoji i uvek na vozilu u nečem mora da postoji neka potencijalna mana, pa i po pitanju taktilnog opravljanja operativnim sistemom na centralnom ekranu. Jer, mislim da je točkić uvek bolje rešenje, pošto u primenjenoj “taktilnoj varijanti” prst lako može da omane tokom truckave vožnje. Ali, to je valjda deo cene “savremenosti”. I nižih troškova za proizvodjača.

Takodje, komande tempomata nisu na samom volanu, već na posebnoj ručici iza volana, sa leve strane, ispod ručice migavaca. Kako su iza volana, zavisno od njegovog položaja, nisu uvek vidljive, ali, te komande su ionako zamišljenje da se sa njima upravlja na slepo. Činjenica je da slično rešenje može da se sretne i kod nekih drugih proizvodjača na njihovim pojedinim modelima. Neko privikavanje na sve to svakako je potrebno, posebno što i kod izvedbi sa ručicom, zavisno od brenda, uvek postoji i neka specifičnost u načinu kako se aktivitraju pojedine komande ili funkcije. Dakle, ovo je nešto što možda može da se zameri.

Preglednost je u granicama očekivanog za jednu limuzinu. Pa i unazad. No, istina je i da testno vozilo nije bilo opremljeno kamerom za vožnju unazad (za to je potrebno dodatno izdvojiti najmanje još 506 evra).

Oprema

Testirano vozilo je bilo u srednjem nivou opreme, koji deluje korektno uz opcionale koji su u vreme nabavke bili deo posebne akcijske ponude (na primer virtuelni kokpit, opcioni volan, grejanje prednjih sedišta, parking senzori), kao i uz one koje je kupac posebno izabrao (bolje ozvučenje i automatsko paljenje i gašenje dugih svetala svetala).

Naravno, zavisno od želja (da ne kažemo ljudskoga besa i razmaženosti onoga u poziciji „kupca“ ili „konfiguratora“), uvek je moguće prigovoriti ukupnom sadržaju opreme.

Pa reći i da je šteta što ovaj Audi nije opciono opremljen, izmedju ostalog, trozonskim klima uredjajem ili još nekim naprednim sistemima asistencije. Hipotetički, neko će reći i da BMW Serije 3 danas standardno ima virtuelni kokpit, navigaciju, trozonski klima uredjaj, pa i posebne otvore klimatizacije za putnike zadnje klupe. Ili, da Alfa Romeo Giulia MY 2023 i u najnižem paketu opreme (Sprint) već standardno ima adaptivni tempomat, parking senzore i kameru za vožnju unazad, polukožna sedišta, a kao i „trojka“ da ima virtuelni kokpit i navigaciju. Svašta može da se kaže na temu standardne ili opcione opreme ovog ili onog premijum konkurenta.

„Proklet čovek“ će uvek reći da mu je malo. Uvek. Ali, treba i pokušati biti realan, barem u dovodjenju sadržaja opreme u vezu sa ukupnom cenom i možda i u poredjenju koliko bi tako nešto slično motorizovano i slično opremljeno koštalo kod nekog drugog premijum konkurenta. A ako tako pogledam, oprema ovog Audija mi deluje odlično.

Kao i uvek, sve je to samo stvar ugla gledanja. Pri čemu ne sme da se zaboravi i da je ovo premijum segment, gde se vrlo često kao opcija masno doplaćuje nešto što se kod nepremijuma, skoro pa i podrazumeva kao deo njegove standardne opreme. I uglavnom, važi pravilo, što se posebno ne doplati, to kod premijuma često i nema kao deo opreme, mada je primetno da se poslednjih godina i u svetu te klase vozila, sa svakom novom generacijom nekog modela ili sa njegovim redizajnom, značajno podiže obim standardne opreme.

To su prosto revolucionarne promene šta je od ranijih opcionala posle njihovog redizajna postalo deo standardne opreme kod na primer BMW-ove trojke ili Guiulije.

Teško je povremeno kupcu iz velikoserijskog segmenta razumeti tu filozofiju paketiranja, posebno već vremešnih modela premijum segmenta (kao što to jeste ovde testirani Audi A4). Jer, ako ostanemo unutar VW grupacije i njene filozofije, kupcu Škode Scale u završnom nivou Ambition (pa i sa motorom TSI 95) će teško biti za razumeti zašto ta Škoda u standardnoj opremi ima i centralne otvore ventilacije za putnike zadnje klupe, a koje ovaj Audi nema. Da ne pominjem od kod kog nivoa opreme kod Octavije je virtuelni kokpit standard, dok je on kod Audija A4 samo opcija, pa čak i u S-Line opremi.

No, dosta smo tupili o opremi.

Motorizacija i deklarisane performanse

Testirani A4 TFSI 35 pokreće turbo motor sa četiri cilindra, radne zapremine dva litra, deklarisane maksimalne snage 110 kW (150 ks) pri 3.900-6.000 obrtaja, kao i maksimalni obrtni moment od 270 Nm, koji se ostvaruje pri 1.350 do 3.900 o/min. U konkretnom slučaju u pitanju je blagi hibrid koji funkcioniše na 12V, koji kombinuje starter generator snage 5 kW i Li-ion bateriju kapaciteta 10 Ah (dok kod motora sa više cilindara Audi koristi sistem na 48V).

Maksimalna brzina je 225 km/h, a ubrzanje 0–100 km/h traje 8,9 sekundi. Poredjenja radi, BMW 318i je sporiji 2 km/h i startniji za 3 desetnike. Sve korektne cifre.

Pogonski točkovi su prednji, a menjač je automatski, sa dvostrukom spojnicom i sedam stepeni prenosa.

Utisci u vožnji

Testna vožnja je bila nešto preko 120 km, od Kulpina preko Bačkog Petrovca i Novog Sada do Fruške gore i Iriškog venca, Grebenskim putem do Crvenog čota, pa dalje ka Novom Sadu i Kulpinu. Dakle, najvećim delom magistralom, ravničarski, malo urbano i nešto brdski.

Tamo gde su uslovi saobraćaja to dozvoljavali (a bila je subota oko podne), bilo je onako kako ja volim. Dakle, mada uglavnom brže nego je neko (ovlašćen) to zamislio, pretežno defanzivno (to jest bez mnogo angažovanja kočionog sistema), ali sa povremenim jačim ubrzanjima, radi bržih preticanja ili čisto onako, da nahranim svoju napaćenu dušu.

Ili tek da povremeno proverim da li će putnici zadnje klupe (kao zaokupljeni nekom svojom pričom), da primete naglu promenu ritma. I primećivali su. Negde na netu nadjoh podatak da je ovom Audiju u kombinaciji sa automatskim menjačem potrebno 5 sekundi za ubrzanje 60-100 km/h, odnosno 6,5 s od 80 do 120 km/h. Zvuči korektno, a i u praksi deluje sasvim zadovoljavajuće.

Vozeći nedavno testni 318i sličnih perfomansi, nisam ni najmanje imao dileme da je to ta snaga motora sa kojom bih mogao da se pomirim kao nečim meni dovoljnim i da uživam u vozilu te klase. I to isto sam osetio vozeći i ovaj Audi. Nema tu neke značajne razlike za „rukovaoca mašine“. Ili u načinu moje uobičajene vožnje ja prosto nisam u stanju da ih uočim. Dakle, ovaj motor je (meni) sasvim dovoljan.

Menjač je takodje odličan. Ne mogu sada da tehnički licitiram „šta je bolje“, ovakav automatski menjač, sa dvostrukom spojnicom, koji koristi grupa VW ili onaj sa hidrodinamičkim konvertorom, koji koristi BMW (mada i on za neke modele koristi rešenje s dvostrukim kvačilom).

A vozeći u cilju testiranja razne aktuelne modele BMW-a sa automatskim menjačima sa hidrodinamičkim konvertorom, nemam dilemu i da nije isti osećaj sa svakom verzijom takvog menjača. Neki su me baš oduševili. Kao što me oduševio i onaj sa dvostrukim kvačilom u modelu BMW 2 Active Tourer. Pa sve pohvale i za menjač u ovom Audiju.

Dakle, u osnovi, sve je to oko savremenih automatskih menjača veoma dobro i svodi se samo na stvar ukusa. A alogoritmi njihovog funkcionisanja su iz perspektive vozača dosta slični.

Jer, primera radi, kao i kod BMW-a, tako i kod ovog Audija, ako je menjač u režimu „Sport“ (jer ste ručicom menjača klikunuli jednom unazad), pa polugicama iza volana počnete da ručno menjate stepene prenosa, menjač ostaje u onom stepenu u koji ste ga stavili i u režimu ručne promene stepeni prenosa, sve dok sami ne promenite taj stepen prenosa ili dok menjač ne vratite u njegov standardni režim rada, koji podrazumeva i automatsku promenu stepeni prenosa.

Potpuno ista filozofija. Pa isto tako i ako je menjač bio u stanardnom režimu rada, pa ste odjednom počeli da ručno menjate stepene prenosa, ali ste onda u nekom trenutku prestali da ih menjate, menjač će posle izvesnog vremena sam da se vrati u automatski režim promena brzina.

Meni se dopadalo da pre skoro svakog preticanja menjač prebacim u režim „Sport“ i čak i nepotrebno malo jače ubrzam. Čini mi se da se dopadalo u putnicima. Logično. Ljudi smo. Prokleti adrenalin.

Pomoću tastera koji se nalazi odmah ispod levih komandi klimatizacije, moguće je da se bira i neka od tri unapred definisane postavke bitnih parametara celog vozila (brzina odziva motora na dodavanje gasa i dr.).

Osim malo na usponu na Iriški venac, nisam ovaj Audi vozio baš toliko brzo po krivinama. Ipak, imao sam dva putnika pozadi i bilo mi je malo žao da počnu da lete kao vreća krompira. No, i onako kako sam vozio, jasan je osećaj da vozilo veoma lepo leži i da lepo sluša upravljač.

Zvučna izolacija kabine je za svaku pohvalu.

Kočnice su veoma efikasne, dobro se doziraju i vozaču ulivaj osećaj bezbednosti.

Tek, i ovaj Audi zaista pruža pravo uživanje u vožnji. Bez razlike da li agresivno stiskate gas, negde krstarite ili pokušavate da „jedrite“, koristeći blagodeti onog blagog hibridnog sistema.

O potrošnji

Kada sam seo za upravljač ovog Audija, zapis dotadašnje prosečne potrošnje na do sada predjenih oko 8.250 km je bio 5,9 litara na svakih predjenih 100 km.

Moj prosek potrošnje na oko predjenih 120 km je bio 6,2 litra, odnosno, nešto više od životnog proseka za vozilo.

Prema deklaracija na sajtu uvoznika, prosečna potrošnja goriva u kombinovanom režimu iznosi 5,5 – 6,0, a emisija CO2 u g/km 125 – 136, sve zavisno od paketa opreme, mase i dimenzije točkova.

A po WLTP-ovim deklaracijama za pojedinačne faze testa, u niskom režimu (što u praksi često približno odgovara gradskoj vožnji) je deklarisano 9,4 litara, u srednjm režimu 6,8 litara, u visokom režimu 5,7 litara (to je najčešće kao vožnja magistralom), a u veoma visokom režimu deklarisano je 6,2 litra (i to bi iskustveno trebalo da bude u granicama potrošnje za vožnju auto putem brzinom od oko 130 km/h).

Veoma, veoma slične cifre kao za BMW 318i, neka malo bolja, neka malo gora.

O cenama

Testni je sa svim svojim opcionalima (virtuelni kokpit, opcioni volan, grejanje prednjih sedišta, parking senzori, bolje ozvučenje, automatsko paljenje i gašenje dugih svetala svetala, centralni naslon za ruke napred, električna parkirna kočnica i Hill Assist) imao ukupnu cenu od 39.644 evra, odnosno, uz akcijski popust od 6.817 evra (oko 17%), imao je polovinom 2022. godine konačnu akcijsku cenu od 32.827 evra.

Prema podacima obelodanjenim na sajtu uvoznika, A4 Advanced 35 TFSI S Tronic danas ima redovnu cenu od 37.567 evra. Bez ikakvih opcionala. Neki opcionali baš koštaju (poput navigacije, 1.926,38 EUR), a neki imaju skromniju cenu (recimo, virtuelni kokpit – 393,43 EUR). Tek, dosta ih je u ponudi.

Kako ja sve to vidim

Bez da i najmanje želim da zvučim kao neki savetnik, moje je mišljenje da „odlazeći“ A4 danas kao nov eventualo ima ekonomskog smisla uzeti samo uz značajniji popust (ne manji od onoga po kojoj je nabavljen testni), u svetlu mog utiska da neki premijum konkurenti imaju bogatiju standardnu opremu, a zbog čega se opremanje ovog Audija kroz opcionale na približno sličan nivo opreme, može pretvoriti u dosta skupu igranku. I lako je dobaciti do redovne cene za standardno bolje opremljen, recimo BMW 318i (42.420 evra).

Medjutim, kako kupovina novog (a posebno premijum) automobila odavno najčešće i nije stvar razuma, već stvar želja i emocija, pa i naklonosti ka nekom brendu, ne verujem da su stvarnim potencijalnim kupcima toliko bitni moji utisci.

A mada nisam promoter bilo kog brenda, rekao bih i da limuzina A4 S line 45 TFSI quattro (265 ks) ima redovnu cenu od 48.812 evra (dok, recimo, BMW 330i xDrive Sedan, ima cenu od 54.180 evra). Odnosno, da se na navedeni Audi od opcionala eventualno „dodaju“ samo virtuelni kokpit i navigacija (pa i bez parking senzora, kamere, elektropodesivih spoljnih retrovizora, trozonskog klima uredjaja ili drugog), redovna cena cena za njega je već nešto veća nego za Giuliu 2,0T od 280 ks AWD sa AT8 u opremi Sprint ili TI, koja ima daleko bolju standardnu opremu od oba pomenuta.

Pri čemu je i Alfa poznata po dobrim popustima, ništa manjim nego kod na primer BMW-a, a što možete de se uverite ako udjete u bilo koji salon tih brendova.

Da ne bude zabune, odličan je meni ovaj Audi. Prava gospodska limuzina, za mene i vanvremenska lepota, adekvatno motorizovana, lepo se vozi, korektno je opremljena (a uz maksimalnu mogućnost individualizacije opcione opreme). Potencijalno, sve što vam duša poželi. I ne kažem da nije dobra tržišna prilika u svetu premijuma, pa i na samom kraju svog tržišnog života. Ali uz akcijske uslove uz koje je kupljen i ovaj testni.

Toliko od mene.

Aleksandar Dragović

A sada reč vlasnika

Poštovani ljubitelji automobila sa AutoRepublike,

Redovan sam posetilac sajta godinama i pošto sam jesenas preuzeo nov A4 35 TFSI rešio sam da kontaktiram Aleksandra Dragovića i da mu ponudim auto na test, pošto se Audi veoma retko pojavljuje na stranicama AR. Ponuda je prihvaćena i realizovana, s tim da sam zamoljen da napišem lično svoje mišljenje pošto sam do sada prešao preko 8 hiljada km.

Bitan momenat oko ocenjivanja modela A4 je poredjenje sa dva prethodna automobila koja sam posedovao i sa kojima sam bio veoma zadovoljan, a sva tri modela sam pakovao po svojim željama. Prvi, neprikosnoveni i najbolji auto koji sam imao je BMW 320d sport automatik F30 2014. i Ford Mondeo 2,0 TDCI 6MT 2018.

U samom startu prilikom preuzimanja Audija A4 sam se nalazio u teškoj životnoj situaciji sa všse aspekata, pa je i taj subjektivni momenat verovatno uticao na donošenje prvih utisaka koji su bili više loši nego dobri. Pokušacu nekako hronološki da analiziram svoj stav.

Sam izgled spolja A4 je bez zamerki, iako na zalasku životnog veka dovoljno atraktivan da se može dopasti i većim kritičarima od mene.

Prva stvar koja se primeti kad se sedne unutra, je da ono po čemu je Audi nekad bio dominantan u premijum segmentu više ne stoji, a to je kvalitet unutrašnjih materijala. Daleko od toga da je loš, ali koliko me sećanje služi, unutrašnji materijali u F30 nisu bili lošiji. Ono što je poražavajuće je da su od Mondea iz 2018. godine, samo malo kvalitetniji i to u segmentu plastičnih elemenata koji nisu na prvom dodiru. Takodje završna obrada, zvuci zatvaranja vrata i šumovi prilikom vožnje su neznatno kvalitetniji u A4 od Mondea.

Dalje bih nastavio sa stvarima koje su me pomalo razočarale, ima ih malo ali zaista nisu bile za očekivati kad je u pitanju premijum model D segmenta.

Ručica tempomata sa nalazi ispod ablendera za kontrolu žmigavaca i svetala i tik ispod poluge za promenu stepena prenosa naniže. Teško za upotrebu, mora se skoncentrisano paziti šta se pritiska i sama aktivacija tempomata nije ergonomska, za razliku od svih prethodnih modela kod kojih se nalazila sa leve strane volana, gde se palcem leve ruke idealno i lako aktivirao, ubrzavao ili oduzimao gas i deaktivirao tempomat. Ni posle pola godine i 8 kkm se nisam navikao.

Bord kompjuter je najvece razočarenje i neshvatljivo da je tako konstruisan. Naime, podešen je tako da ima dve opcije memorisanja podataka, od kojih jednu naravno koristite kao trajnu od prvog dana i to je u redu, ali druga opcija memorisanja podataka se automatski anulira već posle 5-6 sati stajanja vozila.

U praksi to znači da kad krenete na put od 5, 10 ili više dana nemate uvid u parametre, pre svega potrošnje, već to radite kao pre 30 godina, papir, olovka pa pišeš kilometražu i količinu goriva koju si sipao. Malo me sramota kad moram da upotrebim ovaj kolokvijalni termin ali adekvatniji ne mogu da pronadjem. Šibicarenje.

Trenutna potrošnja se ne meri numerički, već nekom linijom sa paušalnim digitalnim pokazateljem i primereniji je Citroenu nego Audiju. Kod nas u Vojvodini ima izraz, otprilike pa u prednju levcu. Levca je osovina na koju sa kačio točak na starim zaprežnim kolima – taljigama. To znači, krajnje odokativno.

Još jedna stvar koja me nije impresionirala je S-tronic, menjač, mada je moguce da sam tu krajnje subjektivan pošto sam se srodio sa ZF-om, koji je zaista neverovatan kako funkcioniše i ono što je mene oduševilo je apsolutna predvidljivost menjača, gde si ti znao u zavisnosti od postavke samog režima rada kako će on da funkcioniše.

S-tronik je malko nepredvidiv. U samom segmentu menjanja prenosa na gore, nema mu se šta zameriti, ali prilikom oduzimanja gasa nikad se ne zna u koji režim rada, a ima ih tri, će vas menjač prebaciti. Uticaja ima i to što se on vodi kao blagi hibrid, ima bateriju male snage koja u zavisnosti od stepena punjenja upravlja radom menjača. Ja nisam tehnicki preterano pismeno lice, možda je sve ovo samo moje lično mišljenje, ali to u praksi znači sledeće.

Prilikom otpuštanja gasa imate situaciju kad se motor trenutno gasi, voziš se po inerciji i to može da traje i prilično dugo, naročito na autoputu gde su velike brzine kretanja, i na nizbrdicama. Može da se desi da te menjač baci u funkciju jedrenja, gde isključi prenos, ali motor radi na leru i tada u nekom trenutku menjač se uključuje u neku brzinu, a može i da ostane angažovani stepen prenosa i tada koči motorom sam spušta brzine na dole.

Do dana današnjeg nisam skontao kad će kako da reaguje. Uvredjeni prodajni savetnik koji mi je prodao kola, posle prva dva meseca kad sam išao u nadi da mi da objašnjenje za te i neke druge nelogičnosti mi stručno objasnio da kompjuter proračunava nagib puta, jačinu vetra i verovatno zemljinu gravitaciju kada odlučuje u koju postavku ce menjač da udje.

Poslednja stvar koja me je šokirala jeste nedostatak ventilacionog otvora na zadnjem sedištu. Premijum vozilo D segmenta, ako hoćeš da duva toplo ili hladno pozadi u standardnoj opremi to nema. Ima, ako doplatiš mislim 970 evra za trozonsku klimu.

Komentar za ovo isti kao i kod bord kompjutera. Možda su moja očekivanja bila prevelika, kad su ove zamerke u pitanju, možda to može i drugim očima da se gleda, ali ja sam to tako doživeo. Sad možemo malo i u superlativima o kolima, a ima ih, i neka su potpuno neočekivana.

Auto se dobro vozi, ne naravno kao BMW Serije 3, ali u mojim godinama (59) to polako prestaje da bude bitan detalj. Upravljivost i ležanje dobro, dosta bolje od Forda malko lošije od prve ljubavi. Udobnost gotovo vrhunska, verovatno i zbog guma 225\50-17 koje odlicno upijaju neravnine, rupe i ležeće policajce, sedišta odličan balans izmedju udobnosti i držanja prilikom oštrih vožnji kroz krivine. Po tom pitanju mislim da je u prednosti čak i u odnosu na BMW, a u odnosu na Ford, svakako.

Od svega najprijatnije iznenadjenje je motor. Tu sam bio spreman da progutam svašta, a posle pola godine imam osmeh od uva do uva. Posle više od 20 godina vožnje dizela, naviknut na veliki obrtni momenat, bio sam spreman na penzionerske dane kad je uživanje u vožnji u pitanju. Kad ono, sad nakon potpune razrade, benzinski motor 2,0 sa 150 ks i 270 Nm momenta ide nestvarno.

Na papiru ubrzava u 8,8 sekundi u prirodi to deluje jos agresivnije, vozi se kao dizel i još malo bolje jer je polje maksimalnog momenta od nestvarnih 1.200 o\min do 4.000 o/min a ne posustaje do 6.000 obrtaja. Ford je imao identičan motor 2,0 TDCI 150 ks ali 360 Nm momenta, s tim da je to bilo samo u kratkom opsegu obrtaja. Udarac prilikom ubrzanja se osetio, ali je kratko trajao i brzo gubio dah.

BMW 320d ne treba komentarisati po tom pitanju, to je potpuno druga dimenzija. A4 linearno vuče, sa snažnim medjuubrzanjima i menjač dobro saradjuje, kako u oštroj vožnji gde se može birati potpuno automatski režim i gde se zavisno od izbora rada menjača prenosi kasnije obavljaju, potpuno manuelni režim, u kom sam menjaš brzine ili na ručici menjača, ili na polugicama pored volana, a ima i opciju kad u režimu „auto“ za brza preticanja spustiš polugicom stepen, dva niže, obaviš posao, opet prebacivanjem brzina na gore i posle 7-8 sekundi se vrati u postavku „auto“. Isto kao i kod ZF-ovog menjača.

Prosečna potrosnja na 8.300 km je 5,9 l po bordu, starom metodologijom čep-čep-digitron je ustanovljeno da bord laže za samo 0,1 litar benzina na sto kilometara vožnje. Audi se vozi uglavnon na otvorenim deonicama, po propisima, gde se ograničenja postuju sa nekom tolerancijom od 20 km/h plusa po regionalnim putevima dok na autoputevima se ogranicenja skoro pa potpuno poštuju.

Na nekim deonicam kombinovane vožnje, ostvarivali su se i proseci 4,7 lit, 4,9 litara a sadašnji godišnji do Turske, 2.500 km po istoj i nazad ukupno 4.600 km prosek je bio 5,5 litara. Uslovi: opterećen auto stalno pod klimom, ulasci u Turske gradove za koje znamo kakva je gužva. Čista gradska vožnja teško može ispod 9 litara, takodje usponi i pod većim opterećenjem, više troši, i to dosta, u odnosu na dizel. Ali, na pravcu pod tempomatom identično kao i dizeli. U 7. brzini na 130 km/h se vrti na 1900 o\min.

I sad, ono što je najveći kvalitet, koji anulira sve nedostatke koje sam opisao je cena. Audi je plaćen 32.827 evra u novembru 2022. godine. Oprema je standardna Advanced sa dodatkom automatske kontrole dugog svetla i kvalitetnijim stereo sistem (veoma dobar), boja crna nemetalik, menjač automatski.

Šta reći, u svetlu današnjeg ludila sa cenama prilično prihvatljivo, posle svega, ja sam ipak zadovoljan pogotovo što je to moguće, moj poslednji nov automobil.

Pozdrav svima!

Kosovac Bojan,

Nekad iz Novog Sada, a od pre dva meseca pravi seljak iz Kulpina pored Bačkog Petrovca, koji je pored Novog Sada.

(4736)

Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

69 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Balkanboj

Opa, malo izlet u VAG grupaciju. Lepo za promenu. Čitajući iskustva vlasnika mogu samo da konstatujem kako je čovek u pravu za mnoge stvari koje su ga, uslovno rečeno, razočarale kod A4. Manuelna klima bi i mogla da prođe da ima otvora za ventilaciju zadnje klupe između prednjih sedišta, ovako ne. Ručica tempomata je baš loše rešena, kao da ti kaže – ne treba ti to nikada. Spisak opcionala koji je za neke stavke baš, baš skup – koliko ono para za navigaciju?? Ja mislio kako je Škoda skupa sa traženih 380e za aktivaciju fabričke navi. Jedan savet vlasniku, uz… Pročitaj više »

MRN

Nije standardna klima kod A4 manuelna, automatska je, jednozonska i „na točkiće“. BMW serije 1 (nesporno, klasa ispod) takodje standardno ima automatsku i jednozonsku, ali, nije na točkiće, već „na gumbiće“. I to na prokleto sitne dugmiće, pri čemu je taster za podeševanje temperature klimatizacije odmah pored tastera za gašenje klima uredjaja (i može lako da se desi da na truckavom putu omaškom ugasiš klimu u želji da podesiš temperaturu). Što se tiče otvora klimatizacije pozadi u centralnom tunelu, neka me Zvezdan ispravi ako grešim, ali, nije ih imao ni njegov BMW M340i, jer do redizajna trojke to nije bio… Pročitaj više »

Balkanboj

Jeste, za klimatizaciju u osnovnim paketima i BMW je stipsa. A to ne priliči „premijum“ brendu. Kompletno sveto trojstvo (Merc, Audi, BMW) su do pre koju godinu u osnovnoj opremi gurali halogene farove na cenu automobila od 50+ kila eura. Čak na E klasi i A6 modelima (BMW je tu već bio prešao na full xenon). Kod nove VAG platforme je jedino A3 zadržao fizičke tastere za promenu temperature dok su braća i sestre (Golf, Leon, Octavia) prešli na pipkanje lutanje kroz menije. Da, smeta mi još recimo kod ovih tzv. automatskih klima to što stave rotacioni točkić za izbor… Pročitaj više »

MRN

Slažem se da je kod savremenih auto klima, u varijanti manuelnog moda, kod podešavanja gde želiš da ti duva ventilacija (gore-dole-napred), izuzetno blesavo ako ti sam ne možeš da odlučiš koji od da tri smera (ili, koje smerove) ćeš da otvoriš, već imaš samo mogućnost izbora unapred definisanih varijanti (gde se nekada desi da ne postoji upravo ona varijanta smerova koju baš ti u tom trenutku želiš). I ta skučena mogućnost izbora smerova često i nije vezana „za točkić“ (može biti i na taster). Kod prastarog volva 244 ne samo da si mogao ručno da biraš koji od tri smera… Pročitaj više »

BB

Kod šuoe Berlinga je dvozonska, na točkiće temperatura, da dugmiće ventilator, recirkulacija, usmjerenje vazduha…

I dio koji mi se posebno sviđa: rezolucija je na pola stepena 😀 (jesam se jednom iznervirao kod gazdinog Mercedesa kome je rezolucija na stepen)

MRN

Sličnu varijantu mogućnosti raznovrsnih podešavanja u vezi klimatizacije je imao i moj stari pežo 308.
Koliko je to bilo dobro osmišljeno, shvatio sam tek kada sam ostao bez tog pežoa.
Klasika. Nikada ne znaš da nešto ceniš, dok bez toga ne ostaneš.

Kitittelj

Da se nadovežem za dijagnostiku, obd11 jeste odličan ali mora da se kupi, plati, plus mora da ide na njihov adapter. Vrlo, vrlo slične stvari – tzv. CUSTOMIZATION može da se radi i sa Carista – om koju možeš da nabaviš besplatno, a adapter za nju košta oko 20E, A može univerzalni obd elm327, i onda sve preko telefona, android ili ios svejedno je. Druga stvar, što se tiče opreme i meni nije jasno ovo oko klime – npr. Golf 7 standardno ima otvor za „duvaljku“ za zadnju klupu koja god vrsta klime da je u pitanju, i naravno kod… Pročitaj više »

J4ZZ3R

Prošle godine sam imao priliku da vozim A4 2.0 TDI S line i moram priznati da sam uvek bio veliki fan Audi enterijera, virtuelnog kokpita, uopšte dizajna, ali me je aktuelna generacija prilično razočarala, ne u smisli dizajna, već pre svega materijala. Ok, situacija nije drastično loša kao kod A3, ali realno sramota je da materijali unutra izgledaju jeftinije od Mazde 3 koja je klasa ispod. Što se tiče prostora pozadi i utisaka u vožnji, šokiran sam bio činjenicom da je moj ex Civic X prostraniji pozadi i da je znatno zabavniji za vožnju. Inače dizajn eksterijera, pa i sam… Pročitaj više »

MRN

Naravno da je tvoj Civic desetka pozadi bio veoma izdašan za kolena putnika, kada je imao i dobar Wb ( 2.700 mm ), a i motor smešten popreko, dok je kod A4 motor uzduž. I to pojede onih 12 cm većeg medjusovinskog rastojanja. Šta znači ovakva ili onakva orijentacija motora za komfor kolena putnika pozadi najbolje se vidi po veličini tog komfora kod sadašnje i prethodne jedinice ili kod sadašnjeg X1 i X3. Sadašnja jedinica briljira u odnosu na prethodnu po pitanju ponude prostora za kolena, a novi X1 baš zbog poprečno postavljenog motora nema ništa manje mesta za kolena… Pročitaj više »

J4ZZ3R

Vidim ja da se tebi baš dopao X1. Što bi rekli nepopularni komentatori na popularnim portalima „Pametnom (čitaocu) dosta“. Trk u Deltu 🙂

Izmenjeno 8 meseci pre od strane J4ZZ3R
MRN

Pa da me odmah tamo neki hipotetički B.B. zalepi da ne kupujem kola prema potrebama, već prema mogućnostima, inače bih kupio Dustera 🙂

BB

Pa dokaži mogućnosti… S obzirom da zarađuješ na sat 600 EUR, za tebe je možda onaj XM što nije Citroen 😜

MRN

Pa, vidiš dole da nisam stigao ni do bicikla u boji 😊

J4ZZ3R

„Ovo stoga što sam posle do sada odrađenih testova sve češće u dilemi da li su ona uobičajena vikend druženja zaista dovoljna da se realno sagledaju svi potencijalno bitni parametri odredjenog vozila.“ Šta ti je iskustvo. Patron Propelerko (baš je tužno za jednog fana BMW da se zove Zvezdan, kad Mercedes ima zvezdu 🙂 istestira auto za 70ak kilometara, a naš štovani drug izvoljeva sa druženjem tokom vikenda i pređenih 500km. Znam da nije daleko trenutak kad će testeri objavljivati test na TIKTOKu, ali nadam se da još uvek neće moći da stane u jedan tvit (tj “ iksić) „

MRN

Zamisli tek da mi Škoda, BMW ili neki drugi tradicionalni proizvodjač (klasično pogonjenih) bicikala, da na vikend test njihov bicikl.
Eh, koliko bih tek sa time prešao, a da ni kap naftnih derivata ne bih potrošio 😊

J4ZZ3R

Pa ne trošiš ti puno, tebi je jedna noga kraća, siguran sam da su uvoznici zadovoljni iznosom potrošenog goriva i da im to nije neki trošak. Zato i trče da ti daju auto na test, ali tek nakon što te upoznaju

J4ZZ3R

A ko ti je prvi predložio da kreneš u testiranje bicikala a? 🙂

MRN

Možda da počnem sa Longe-Term testom ovog bajsa, posle 12 godina druženja … Ionako je odavno zgazio kao da je obišao Zemlju po Ekvatoru 😊

comment image

J4ZZ3R

I ja pravim pauzu na baš tom mestu

BB

Pa vas dvojica se poznajete po mirisu 😜🤣

M M

Hebem ti sve….. Ti nećeš da vidiš auto bez raznih blesimetara, radara, detekcija, autokočenja, raznih sivrcen kurcen, a ganjaš bajs tamo gde ga pametan ne bi vozio. Ugrožavaš i sebe i onoga ko bi tebe ugrozio. Ja bi to nazvao “ ne vidi šumu od jednog drveta“

Neki dan, budaletini nekoj spao bajs sa kola na Milošu Velikom, napravio lančani sudar, haos upropastio ljude…..

MRN

Za ovo poslednje te potpuno razumem. Toga je i mene uvek strah kada naidjem na neko vozilo koje prevozi neki teret. Za ono prvo ne znam šta bih ti rekao. Ako bi svi učesnici u saobraćaju pretežno poštovali propise, verovatno bi malo ko stradao. Inače oni koji nemaju sreće prodju kao ona nesrećna žena (majka četvero dece), koja je pre nekoliko dana kao suvozač poginula kod Prijepolja kada je vozilo u kome se nalazila sa porodicom, od pozadi pri očito bahatom preticanju udario vozač škode superb (pa su oba vozila sletela u korito reke Bistrice). Prosto, možeš biti prav koliko… Pročitaj više »

M M

Slušaj, (ti znaš) da se ja malo zahe***bavam.
Ali da je opasno, opasno je. U ovakvom današnjem saobraćaju voziti biciklu, na magistrali (recimo) Čačak – Požega – Užice – Zlatibor, treba da budeš ili potpuno neznalica ili ludo hrabar.
Rizik je zaista ogroman. A što je zanimljivo, stalno viđam iste ljude da to rade. Čak sam nekloicinu njih i pitao, šta im je u glavi….

MRN

Slažem se. Potpuno.

Rikošet

Ako smijem da primjetim da je nastao neki problem na relaciji ti i Zvezdan? Ako jeste žao mi je, jer su ti tekstovi bili baš zanimljivi – iz prve ruke i korisni za sve koji razmišljaju da kupe konkretne modele o kojima si pisao… Da se razumijemo razlog „problema“ me ne zanima, nimalo! Vaša stvar… Da pojasnim, mene kao nekog ko čita tekstove i komentare baš zamara ovo što sada pišeš (isključivo mislim na komentar iznad, ne na ostale…) na kraju krajeva tužno je i izgleda kao dječije guranje prsta u oko nekom ko ti koliko ja vidim ne odgovara… Pročitaj više »

J4ZZ3R

Nije bila ljubav, nije pukla, nema nekih ni problema, niti zle krvi generalno , samo nam se ne slažu uslovi saradnje i komunikacija. Ništa strašno. Mada je bilo ružno ono objavljivanje fotografije mog automobila na n toj vesti o opozivu Puretech motora iz 2018. Želeo sam samo biti duhovit (Propelerko, Zvezdanko) Izgleda da nisam uspeo… ali lepo da si ti to propratio baš dugačkim i strogim postom. Ovakav post mi je bio prikladniji kao odgovor na neke baš fašističke komentare u prošlosti, ali ok, uvredilo te ovo Propelerko baš A jesam podbadao, najviše zbog teksta o tome koliko je kilometara… Pročitaj više »

Rikošet

Nema potrebe da se ponavljam bio sam jasan…

Ovo jednostavno ne stoji uz tvoj „lik i djelo“ i spušta te na nivo, na kojem na osnovu prethodnog napisanog automobilskog štiva, smatram da nikako ne trebaš biti.

Naravno ne moramo se složiti, demokratija je, nije fašizam, a moja kritika je isključivo iz pozitivnih pobuda.

MRN

Videćeš ti kada dodješ „u neke godine“, u tzv. „treće životno doba“, koliko će ti tada biti potrebno kilometara test vožnje da makar u grubim crtama spoznaš neko tebi novo vozilo 😊 Ne kaže džaba ona pesma „Sve je lako kad si mlad“ 😂😂😂

Rikošet

https://www.youtube.com/watch?v=SHk-2gnuEeA&t=6s

Bezvremenski video nastavak te pjesme 🙂

MRN

😊😊😊

Laki

👍

Rikošet

Biću 100% subjektivan.

A4 iz 2008. godina,šestostepeni ručni mjenjač, sport vješanje i 2.0 TDI sa 143 KS za mene je 2009. godine bio najbolji automobil na svijetu…

Naravno VW je iz 2.0 TDI izvukao puno više od deklarisane 143 KS što je uticalo na moj konačni sud o tom automobilu.

I danas bih ga stavio na listu top 5 automobila koje sam vozio u životu.

Pošto sam subjektivan sve bih mu mane oprostio, a nije bez mana.

Ovaj aktuelni ne bih stavio na tu listu, opet 100% subjektivno i tu se priča o A4 za mene završava…

Laki

Neshvatljivo je da nema ventilacije nazad, dok uz doplatu ide.Ovo me podsjeti na Sprintera prve serije gdje se dvoje naprijed „skuvaśe“ dok ovi pozadi cvokoću a stakla zaledjena.Audi iako svjetski brend da se stidi ovog šibicarenja u moderno doba.Hvala vlasniku što je bratski podijelio iskustva na AR.

Rikošet

Da paradoks bude veći neki „jeftini“ modeli iz VAG/Škoda grupe ala Kamiq i Scala imaju te „eskluzivne“ centralne otvore serijski…

Dno, dna za jedan Audi, jer je riječ o fizičkim otvorima, a ne nekoj svemirskoj tehnologiji…

s mile

Stvar je što na osnovnu cenu treba vlasnik da ispljuje još 20-30% para, da bi dobio paket koji se podrazumeva kod drugih proizvođača, ali to je „premijum“ i njihova politika.

Bilo je „japanaca“ koji su nudili 3 paketa, bez biranja opcija, a prvi paket je bio sasvim OK.

Rikošet

Ma razumijemo se, ali premijum bi trebalo da bude da kupcu „uvale“ tablet visoke rezolucije, grijanje, ventilaciju i masažu u sjedištima, panorama krov, frižider, a ventilacioni otvori su dvije rupe i par cijevi, to su zahvati u domenu vodoinstalatera…

MRN

Ja kada sam poslednji put bio u salonu MB-a pre 2-3 meseca, gledao sam samo B klasu i GLA.
Mislim da je samo jedan od silnih imao pozadi te opcione duvaljke ventilacije (svi ostali su imali baš ružne „rupe“, valjda kao trajni podsetnik vlasniku šta su propustili da doplate). I to se taj jedan sa duvljkama i nije zvao ni GLA, već EQA, u AMG Line opremi, sa brdom opcionala na sebi.

Rikošet

Nikad neću shvatiti taj jeftini vid „funkcionalnog“ zakidanja kupca kao što nisam nikada shvatao trend iz prošlog vijeka u kojem automobil nije imao serijski desni retrovizor ili je imao onu ćopavu, skraćenu verziju kao kod Mercedesa i Volkswagena… Ja lično moram da imam centralnu ventilaciju u autu. Nisam je smatrao bitnom dok silom prilika u sred ljeta ne moradoh na autoputu provesti 200 km na zadnjem sjedištu. Reumatični vozač i suvozač su se klimatizovali toliko da ne umru, a ja sam pozadi naravno umirao veoma mučno, jer nisam mogao prozor da otvorim na 130 km/h. Tako da je automobil bez… Pročitaj više »

BB

Takvi su sad kinezi, ali od opreme imaš ptičije mlijeko ili što veli Grozdanović, sve osim ćumura, a i đaterijali su iznad premiuma. Jedino što kod nas cijene nisu kineske…

Laki

Katastrofa.

s mile

Crna limuzina je klasika, zaista umerena i lepa. To što VW grupacija, mada i ostali Germani iz generacije u generaciju imaju samo minimalne promene, u fazonu da se ne vidi koliko je ostareo prethodni model, to sada koreanci razbijaju, velikim i očiglednim promenama između dve generacije, potpuna promena. I ništa se ne menja, ljudi kupuju.

Test je odličan, limuzina klasično dobra.

MRN brate, nemoj sa planinarskim pantalonama da ideš na test crne limuzine, valja to malo na višem nivou raditi, ala peki style, može i neki šal oko vrata…..xe….xe…xe, sorry, morao sam reći, odmah primećujem planinarsku opremu…-;-)

BB

To je test na visini zadatka, zato trebaju planinske pantalone 😜

MRN

Pa, moj plan za taj dan je bio da testa radi najpre provozamo ovaj A4, pa i do Fruškaća, a da posle svega i šetnje radi na povratku odem na Fruškać. A neću sve to valjda u odelu i sa kravatom 😊
Bio je to, inače, dosta dug dan (mislim oko oko 13-14 sati od vrata do vrata moga stana). Ali, sve u svemu, jedan veoma lep dan.
Lepo druženje. I „upoznavanje“ jednog novog vozila.

Bojan NS

Pozdrav za Balkanboja, Pokušaću redom, posto sam ja pripadnik stare analogne generacije zamolio bih te ako možeš da mi se javis na alfagrafns@yahoo.com da mi objasniš kako da otkljucam preko “obdelevena” pojedine opcije, bio bih ti zahvalan. Farovi su obicni led, ali nikakvih zamerki nemam besprekorno funkcionišu. Od 2011. svi automobili koje sam imao Zafiru, BMW, i Ford su imali ili ksenone ili adaptibilni led i nisam primetio nikakvu razliku u kvalitetu ili jačini osvetljavanja kod sva 4. Sto se komentara za potrošnju tiče slažem se sa tobom, samo nam se terminologija razlikuje, ja to ne smatram laganim tempom. Posto… Pročitaj više »

Balkanboj

Pozdrav Bojane… Ja sam isto analogni tip, ali sam nekako prihvatio digitaliju prvo u muzici (media streaming) a sada i u automobilu. Čak mi se i dopada digital kokpit. Znam da A4 i Octavia nisu ista klasa, A4 ima motor postavljen kako treba i sa quattro pogonom bih rado vozio jedan karavan. Ali sama plastika na donjem delu instrument table i oko menjača nije ništa bolja od Octavie, sedišta su na nekom istom nivou u osnovnim paketima opreme, dizajn zadnje Octavie je nekako uspeo, dobro izgleda. Farovi na Octaviji su obični LED, ali nekako nemaju dobru pokrivenost ispred sebe, ima… Pročitaj više »

BB

Ali Bose najčešće imaju korisnici tvojih usluga tj. slušalice u malim avionima 😀

MRN

„Farovi na Octaviji su obični LED, ali nekako nemaju dobru pokrivenost ispred sebe, ima fleka, “ Nešto slično (nehomogena svetlost i neka „rupa“ u osvetljenosti puta neposredno ispred vozila, tu negde na 10-15 metara) je bilo nešto što sam uočio testirajući Hyundai Bayon. Nije bilo dileme da postoji ta „rupa“. Imao sam i dosta fotografija iz noćne vožnje na kojima se to jasno uočava. Ali, u razgovoru sa više ljudi oko toga (pa i oko moje dileme da li da to pomenem u tekstu) je prevladalo mišljenje da fokus pogleda vozača u noćnoj vožnji i nije na tom delu puta,… Pročitaj više »

Balkanboj

Meni se lično ta nehomogenost ne dopada. Ako su već išli na led smatram boljim rešenjem bi-led projektore ako su xenoni već out. S druge strane pošto imamo i Megane sa isto tako LED stacionarnim farovima moram da primetim kako je kod Renola ta osvetljenost za klasu bolja, i jačina i homogenost i širina snopa.

Haki

Pre dve godine sam se lomio šta da kupim, A4 ili insigniju, srećom audijev salon je bio zatvoren te subote, insignija sport t. 2.0 je u istom segmentu sa A4 A REALNO je klasu više, plus što sam za istu cenu dobio full opremu

Kitittelj

Proveri druže da li je tvoja Insignija bila deo opoziva zbog truljenja zadnjeg trapa (parafraziram, a možda i ne) – bio je veliki opoziv, ali na pamtim bas koje su godine proizvodnje bile uključene, znam da je kolegina bila, mislim 2013.

Haki

2019 godište, pričam o novom autu

Kitittelj

Ok, pročitah da je 2019., kažem nisam siguran koje godine su obuhvaćene, opoziv je bio posle toga.

M M

Ti iste pare dao za Insigniju, kao što je koštao Audi???
Dal je moguće da i ovakvi postoje!

GopTear

Audi kupuju samo mazohisti.
Ovo je opste poznato u javnosti i dobro utemeljeno na cinjenicama koje su sami vlasnici objavili na raznim VW-VAG forumima.
Haki prijatelju budi srecan sto si izbegao metak.

Izmenjeno 8 meseci pre od strane GopTear
M M

Ajdeeee

Haki

Druže sedi u Insigniju 2.0 st full oprema pa mi javi posle 😜

Bojan NS

I Insignija je bila u razmatranju da se kupi, bez obzira na veoma loše iskustvo sa Zafirom, i kao kolima a naročito sa zastupnikom kod koje je kupljena ( otišli u stečaj godinu dana kasnije), čak sam išao u BG i na test vožnju, mislim da je bilo leto 2021. Bilo mi je sumnjivo koji je razlog sto su ih stare godinu dana prodavali veoma povoljno, dok nisam pretražio forum sa korisničkim iskustvom firme koja ih je kupovala u većem broju. Odmah sam definitivno odustao od ideje za kupovinom, mada mi je posle test vožnje bilo jasno da je moj… Pročitaj više »

MRN

Baš sam pre oko godinu-dve pratio redovne postove na Fiat forumu jednog korisnika potpuno nove, tek kupljenje Insignije ( mislim, 2.0 CDTI ). Bila je službena i mislim da je bila neka flota istih (pod operativnim lizingom). I imao je u par navrata neke „dizel“ (uglavnom DPF ) probleme već na oko 4-5.000 km. I to ne jednom. I ne samo on.

Bojan NS

Da, to isto sam i ja citao samo mislim da je u pitanju bio menjač nisam više siguran, davno bilo ali se čovek napatio. A nije bio jedini iz firme koji je zadužio Insigniju, bilo je još problematičnih. On je vratio posle tih par hiljada km.

Bungi

Problem sa DPF filterom čestica imaju generalno svi novi dizelaši.Dovoljno je auto ciguljati po gradu, kratke relacije na malom broju obrtaja i nakon 3000-4000 km, eto igranke.Elektronika prebaci motor u servisni režim i obavijesti vozača da ima problem sa začepljenim filterom.Ko ćera autoputem, pri većoj brzini i na većem broju obrtaja, motor će razvijati veću temperaturu i neće imati neprijatnosti sa tom stvarčicom od DPF-a.

Kitittelj

U suštini ipak ne, jer ako je dpf ispravan nije nužno voziti ga samo po autoputu, meni se npr. regenerise i po gradu na malom broju obrtaja. Dpf mi normalno funkcioniše bez problema, a vozim 70 posto po gradu. Nije nužno terati ga u obrtaje i stalno voziti na autoputu.

Renault Terminator🇷🇺Z

Lijep Audi i to limuzina benzinac!!!Zaista rijetkost u Balkanskom etnosu🙂.Audi mora biti TDI i gotovo🤣…
Ovi moji gastarbajteri svih nacionalnosti koji voze Audije samo dizele ganjaju,benzinac ni po živu glavu!!I nisi ti to puno platio.
Neka đunta lijepo služi i da bude još novih auta poslije Audija🍻🙂

Bojan NS

Pozdrav Balkanboj, sto bi kazo Lala volem i ja dobar zvuk, u sobi imam Krell s-300i i Tannoy dc8 + strimer (dupe mi pomera), a u f30 kad sam pakovao sam ubacio Harman Kardon. E ono je otkidalo….Sve zajedno, na žalost kratko je trajalo ali se ispunila poslednja od 2 životne želje. Kako je onaj više tebe rekao “ ko dovijeka živi imao se rasta i roditi “. Video si moj identičan komentar za donju plastiku na A4, i uopšte za materijale unutra. Kanton u Superbu sam slušao pre par godina sa drugom koji voli dobar zvuk i saglasili smo… Pročitaj više »

Balkanboj

Znači razumemo se. Odličan izbor „muzike“. Ja sam malo imao izleta u diy, jedan jako dobar snagaš ručne izrade ali kako s vremena na vreme dođe neizdrž (što reče jedan poznanik) a sve je bilo manuelno sve sam izmenjao i donekle digitalizovao sa Yamahom i Dali zvučnicima. Jako dobra komunikacija.

M M

Vozim sličan motor i menjač u Octaviji A8 RS.
Ovaj je „samo“ 245ks. I troši prilično skromno, 6-8L, neke (iole) normalne vožnje. Samo što je ovde noga na gasu teža….
Zabija lako po cajgerima 260
Probao na autobanu u Njemackoj 😉

Izmenjeno 8 meseci pre od strane M M
BB

Bojane, čestitam si postao „seljak“!

Ne, ne mislim na kupovinu Audija 😜😂🤣, već mislim da je selo pravi izbor, ovo guranje u grad je neizdrživo po svim aspektima… 👍

A ovakav sličan Audi (ali bijeli, inače ne volim crna kola) sam gledao na mini sajmu, korektan je to izbor 👍, ako je i premium, bije „bijesan“ 😉

Renault Terminator🇷🇺Z

Nema rođo svi slušaju Dr.Nestorovića i begaju na selo.Neka,neka,tako i treba,bar se od Nestorovića i njegove one grupe ljudi oko njega ima se šta pametno i čuti.Još kada bi svi htjeli i da slušaju…vlast pogotovo.

BB

Meni je zanimljivo što svi, a i on sam veli: Pesimista je informisani optimista… Veoma načinat i informisan iz svih oblasti u svakom pojavljivanju je sve optimističniji, a posebno mi se sviđa izjava: Ovo je jedini rat gdje će Srbi pobijediti a da neće ni učestvovati! 🙂