1. Home
  2. Prezentacije
  3. Dacia objavila zvanične fotografije nove generacije Sandera i Logana
Dacia objavila zvanične fotografije nove generacije Sandera i Logana
61

Dacia objavila zvanične fotografije nove generacije Sandera i Logana

4.95K
61
Podelite sa prijateljima:

Može se slobodno reći da Sandero nikada nije bolje izgledao! 

Iako se verovalo da će dnas biti održana kompletna prezentacija nove generacije modela Sandero ali i Logan, do toga nije došlo, već je Dacia samo prikazala zvanične fotografije svog novog hečbeka, dok ćemo na debi morati da čekamo do 29. septembra kada ćemo saznati sve detalje u vezi sa ovim automobilom.

Još od 2017. godine Sandero je najprodavanijih automobil u Evropi kada je reč o fizičkim licima. Zaista prestižna titula koja ukazuje koliko je zapravo plodorodna niskobudžetna filozofija rumunske marke.

Dacia je rešila da sa novom generacijom zadrži oprobani i dokazani recept: jednostavnost i niska cena. No, mnogo se učinilo na polju dizajna, te novi Sandero izgleda mnogo modernije od svog prethodnika koji je imao pomalo arhaičan izgled.

Pogled spreda na standardni Sandero otkriva nam novu svetlosnu grupu i rešetku, uz atraktivnu i nešto dužu haubu nego kod aktuelnog modela. Sve je to u korak sa aktuelnim trendovima, baš kako i treba da bude. Vidimo i novi svetlosni potpis u obliku slova „Y“ koji je inkorporiran u prednje farove.

S boka jasno je da je novi Sandero napravio ogroman iskorak, jer se radi o fluidnijim i zaoblenijim linijama, sa mnogo impresivnijim stavom. Vetrobransko staklo je sada pod oštrijim uglom nego ranije, dok plastični umeci na B i C stubu imaju za ulogu da dočaraju veće staklene površine za posmatrača.

Zadnji kraj vozila otkriva novu svetlosnu grupu koja takođe imati svetlosni potpis u obliku slova „Y“, ali i odbojnik koje seže dosta visoko na automobilu. Sve u svemu jedno je sigurno, novi Sandero je dizajnom napravio „korake od sedam milja“.

Dacia je prikazala i Sandero Stepway, koji je veoma popularan na Starom kontinentu jer već duže vreme uspešno koketira sa SUV/krosover segmentom. Stepway varijanta je sada napravila nešto veći otklon na vizuelnom planu od standardnog Sandera.

Spreda vidimo blago drugačiju rešetku, s tim da je tik ispod nje smešten naziv „Stepway“. Ova verzija ima i specifičnu haubu, sa dva snažno izražena „vala“ na njoj. Napred su postavljeni i plastični sivi umeci, sve u cilju veće razlike naspram izvornog Sandera.

Sandero Stepway zadržao je plastične oplate na lukovima iznad točkova, kao i na bočnim pragovima, zarad stvaranja utiska o terenskim potencijalima ovog vozila, koji su u suštini bili i ostali minimalni.

Novi Logan

Dacia je bila još stidljivija sa pružanjem informacija u vezi sa novom generacijom Logana. Osim što su Rumuni potvrdili da će budući Logan biti duži od prethodnika, te da će imati više prostora u kabini, ali i značajno veći prtljažnik u odnosu na aktuelni model.

I kod Logana vidimo novu rešetku i svetlosne grupe sa integrisanim potpisom u obliku slova „Y“. Pogled s boka ukazuje na fluidnije linije. Ali je pomalo razočaravajuće što radio antena i dalje „štrči“ na krovu, odnosno da nije integrisana.

Više informacija o ovim modelima rumunske marke saznaćemo 29. septembra kada će biti održana i zvanična prezentacija nove generacije Sandera i Logana.

AutoRepublika 

(4950)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

61 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Novi Sandero deluje ok sa dizajnom. Šta je sa novim loganom MCV? Gde je on? Padajuća linija zadnjeg dela krova novog logana obećeva „komfor“ u nivou megana limuzine. Ništa ili veoma blizu toga za iole više ljude. A budu li u EU uskoro obavezni oni silni aktivni bezbednosni sistemi, ove nove Dacie će dosta da poskupe – ako se zadrži sadašnja politika većine proizvodjača (pa i renoa) o ceni te opreme kao opcione. Ako sa svim tim sistemima Dačie ne poskupe značajno, to će biti jasan znak koliko su neki proizvodjači (pa i reno) do sada opciono masno šišali kupce… Pročitaj više »

D_C

Sigurno ce biti i MCV jako brzo jer na mnogim evropskim trzistima se sedan verzija ne prodaje.

Nije ni prosla generacija Sandera, pogotovo u Stepway verziji, izgledala lose kada se pojavila, ali je to bilo pre citavih 8 godina.

Pricalo se o poskupljenju od 500 evra model za model. Ako tako ostane, to uopste nije lose imajuci u vidu moderniju platformu, napredak u bezbednosti, itd.

Na slikama gore se vidi plastican poklopac radara u donjoj masci sto ce biti veliki pomak u opremljenosti za jednu Daciu.

moron

Ja sam ipak slepac, pa ne uspeh da uočim taj detalj na slikama.
Što se tiče najave da će cena porasti samo 500 evra, „daj Bože“ da bude tako, ali, meni je to neverovatno.

D_C

I meni. Skinucu PDF trenutnog cenovnika sa Dacijinih .rs i .ch sajtova pa da uporedimo kada izadju za ovu trecu generaciju.

moron

Meni su računari prepuni takvog i sličnog PDF „đubreta“.

Don

Muškarac u Francuskoj je dignuo u zrak dio svoje kuće dok je pokušavao uloviti muhu.

Vremešni gospodin u svojim 80-ima spremao si je večeru kad je čuo iritantno zujanje muhe.

A fino sam mu viko, Nemoj, Peki. Al a-a, ni čuti…😂

TNT

Prvi utisak – „Thor hammer lights“ na Dačiji

Balkanboj

Lep napredak u dizajnu. Deluje skladno.
Još da dobiju 5* na Euro NCAP testu i može se reći da je kompletan automobil. Aj ne mora 5* ali mora maks ocena za zaštitu putnika, onu strukturalnu.
Ovo do sada je bila sramota, ok je da im Reno daje tehniku prethodnih generacija ali da imaš takve strukturalne nedostatke kao automobili na početku 21. veka nije u redu. Škoda je primer da je mogla (mogla kao npr. pre 10 godina) napraviti automobil a da strukturalno bude na nivou grupacije sa istim motorima i malo manje osnovne opreme kao jedan pristojan automobil.

s mile

Dacia već dugo vremena nema neke bite zamerke na spoljašnost , ali unutrašnjost je mesto gde se puno štedi.

Zoca

Upravljac je od Dustera,a otvori za vazduh nisu vise okrugli vec sestougaoni,tablet strci iz table ….

Laki

Dosta atraktivnije nema sta e sad sta ce ovi iz Torslande reci u svoju odbranu???

Nebojša

Nejasno je da li će Logan imati peta vrata ili ne.

Rade

Sad čitam PR tekst domaćeg uvoznika. Običan Sandero neće biti dostupan na našem tržištu. Baš bi bio štos da uvedu peta vrata kod Logana.

D_C

Ukidaju potencijalno najprisutpacniju verziju?!
Ah, da zaboravio sam da je sramota koliko nam dobro ide. Nece Srbi da budu stipse i kupuju najjeftinije kad uvek ima za iste pare polovna nemacka sveta trojica.

Balkanboj

Grešiš, Crnogorci su ti koji će pre kupiti bilo šta od nemačke trojke negoli neku tamo Dačiju.
Đe komšija da vidi sirotinjski auto u dvorištu.
Obavezno 19 felne, minimum.

moron

„Običan Sandero“ je šta?

D_C

Ja shvatio kao ne-Stepway varijanta…

moron

aha
hvala

bocca

Nisam pročitao taj PR tekst, pa ne mogu baš da tvrdim, ali sam poprilično siguran da se misli na običan Sandero u osnovnoj Base verziji, koja je ispod Essencial, a koja se prodaje u nekoliko zemalja ali kod nas ni do sada nije bila u ponudi!!!

Rade

Za takav Sandero se kaže – klot.😁

YugoFlorida

Konačno da stave kvake na povlačenje. Pozadi na Sanderu nekako fale duža svetla. Ali sve u svemu izgleda super, kao svemirski brod u odnosu na mnoge modele iz klase.

Taksista

Aktuelni Logan 1.0 sce (TNG) je trenutno na super testu na BG taksiju. ,,Gazimo“ 50000km bez problema :). Pitanje za redakciju : Jel mozemo ocekivati neko stampano izdanje u buducnosti? Ok je sve ovo, internet itd. ,ali nekako ne mirise kao papir:). I predlog za naziv, ako ikada zazivi, AutoMonarhija. Cisto zbog ovih ,,drugih“ 🙂

Zoca

Jos kada bi za Srb.trziste odredili cene kao npr.u nekoj Slovackoj (skoro 1000 Eur.manje po autu)gde bi im bio kraj?DUSTER-u je polazna cena 9990!

Izmenjeno 3 godine pre od strane Zoca
Don

Zašto ne kupiš auto u slovačkoj i ne uvezes?

igi

Zato što u Srbiji ne možeš da uvezeš nov auto, mora da bude polovan bar 6 meseci. Što bi eventualno moglo da se sredi ako ti prodavac u npr. Slovačkoj izda fakturu sa 6 meseci ranijim datumom kupovine.

Don

Nisam to znao, a kako onda uvoznici uvoze? Kakav je to zakon koji štiti prodavače a drugima ne da da živi ? Zašto ne tražite od stranaka, kad je demoNkracija , da izmijene taj zakon? Ustani Tito….
Malo ko se hoće zajebavat sa papirima, posebno strancu da izlaze u susret …

igi

Ovlašćeni uvoznici mogu naravno. Pa ovaj zakon navodno štiti „domaćeg sklapača automobila“, iliti Fiat.

moron

Da se ovde „štiti“ taj „domaći sklapač automobila“, ne bi od kada je SNS na vlasti iz sredstava budžeta bilo kupljeno bar 15-20.000 škoda (samo prošle godine 5.000 ).

Don

Baš to. Neg svaka malo veća firma piše zakon po svom nahođenju da joj ne ugrožava biznis, jer dok mi vrtimo placicama od par 100 eura, oni vrte milione,stotine istih pa logično da imaju svoje zakonodavce. A nista, uZmes mobile de, puknes Jahreswagen Pa da vidimo koja je ušteda , jer ne razumijem ljude, oće da malo para daju a neće fiata za cenera (kad je na akciji) neg hoće Daciju od recimo 11keura, jer kao nema se više para? Dje logika ? Onda mu kažeš pa odi van, uzmi godinu dana star auto (takve saloni prijave radi varanja a… Pročitaj više »

Don

Nov je 12990 (mobile de cijena, u salonu je vjerujem još i skuplji ), a iz 2019 sa 8000km košta 11400, 1590 e uštede. Pa zar je to za baciti?

Don

Evo pogledah , stepway easy prestige Automatik tce 90ks,sa kamerom 2019,8000km, 11400€ početna cijena, da se bar za 300€ niže dobiti jer ide na izvoz, a toliko platis transport kamionom .
Naravno, obični, manualni je još jeftini…kao 1godisnjak.

moron

Pre možda 2-3 godine sam dosta dugo blejao u sajt onlinecars.at i bilo je tamo meni veoma interesantnih polovnih vozila ( posebno, naravno, 308 SW mk1 u FL izvedbi, iz poslednje godine proizvodnje), malih kilometara i povoljne cene, ali … Ne okušah sreću … A to je tako bilo povoljno da, čak i da sam se zajebao, zajebao bih se za relativno male pare.

Izmenjeno 3 godine pre od strane moron
Don

Ti imaš para!🤪 Kad pitaš ljude koji je glavni razlog zašto kupujete dacii,kažu :hoćemo novo i nemamo više para. S druge strane, za iste novce mos dobit solidne polovnjake od svapska 3 proizvodjaca, a onda se uplaše i kažu ma jok, polovno je to,novo je bolje. E jadni su svi ti nazovi, premijumi kad je nova dacija bolja od njih. Onda im kažeš, nemaš para? Ok, kupi u inostranstvu za 30% jeftinije, kaže neću. Dobro, kupi Fiata , taj je jeftiniji od Dacije, uštedio si, pomogao domaćoj industriji , kažu opet neću. I na kraju kupe od domaćeg uvoznika Daciju,… Pročitaj više »

Izmenjeno 3 godine pre od strane Don
Slavko

Igrom slucaja, ja sam konzument Dacia proizvoda, pa evo par utisaka. Nisam nikakav fan Dacie, i daleko od toga da mislim da je to best buy (ovo je veoma subjektivna kategorija). Dakle, Logan 1.4, kupljen nov 2005 godine. TNG ugradjen na nekih 90k km. Trenutno na satu ima nesto preko 275k km. Od, nazovimo ih tako, kvarova, promenjen je sporadicno po lezaj na svakom tocku, posle nekih 150k km, i promenjen je step motor (ispravan) greskom majstora (nije mu palo na pamet da se trebaju ventili prestelovati). Dva puta je remontovan prekidac za svetla (prvi put sa nekih 230k i… Pročitaj više »

Rikošet

Puno veoma sličnih priča ovoj tvojoj sam čuo o Daciji… Pošto je pristupačan automobil mnogo poznanika i prijatelja ga danas ima. Većina je 10 godina odvezla bez problema i kapitalnih kvarova… Ogulio se volan, otkazala ručica brisača ili sirena, otišao ležaj, procurio amortizer, pokazivač goriva nije precizan i tako još poneka sitnica, koju Dacia zbog imidža ne može da naplati skupo kako ostali… a kakve se dešavaju i puno skupljim modelima zvučnijih imena… Istina nisu svi prešli pola miliona, ali ima i takvih slučajeva i oni su uglavnom opet kupili novu Daciu… Ono što ih drži uz ovaj brend kad… Pročitaj više »

Izmenjeno 3 godine pre od strane Rikošet
don

sad kad me vuces za jezik, reci cu ti na svom zadnjem primjeru, jer zbog nekih drugih problema nisam u mogucnosti da mijenjam auta kako sam navikao, serija b nova kostala 43k eura, jednu godinu poslije sa 50k km na satu kosta 18k eura. Po meni, moras biti notorna budala pa kupiti novo. Gubitak vrijednosti je 25000 nakon jedne godine. Nema polovnjaka od 1 godine sa tolikom ekstremnom kilometrazom. Ja sam ti dao primjer gdje faktici novo auto , dacia, kosta 1500 eura manje, pa to je za kupca dacia vozila jako veliki novac. To fakticki ustedis. Mozda je na… Pročitaj više »

Slavko

Slazemo se da je poenta dobiti sto vise za sto manje para. Posto nemam vremena da po inostranstvu trazim auto, moj stav formiram na osnovu stanja na trzistu Srbije. Da mi neko ponudi auto koji je star par godina, a presao oko 50k km, za 60-70% manje novca, naravno da bi to smatrao dobrom ponudom. E sad, neka me neko ispravi, ali ja trenutno na nasem (srpskom) trzistu ne vidim takvu ponudu. Uglavnom je to tipa, ako je nov kostao recimo 17k, do 5 godina star sa nekih prosecno 100k km se prodaje za 12-13k eura, mozda nesto manje. Ove… Pročitaj više »

Zoca

Na tom Passatu su (mozda)njektori za zamenu,pa onda DPF,a nije iskljuceno plivajuci.Pa ako je tiptronic mozda neki semering. .egr……vazi i za ostale marke vozila…..Ne prelazi se 10000 bez problema!

D_C

Zivim u inostranstvu i trenutno vozim auto koji sam kupio 3 godine star sa nekih 50,000km a koji je nov kostao negde oko 90,000 evra. Ali to je inostranstvo. Kada bih ziveo u Srbiji i kupovao auto od 10,000 evra ili skuplji – samo nov, pa ako je to Dacia onda Dacia. Inace, i imamo u Srbiji Sandero Stepway 0.9TCe i to je sasvim solidan auto u tom segmentu. Od kako smo ga kupili, desavalo mi se da dolazim na kratko i uzmem nesto tipa Corsa/Fiesta/Yaris i sl od rent-a-cara. Ni jedan od njih i slicnih nije nesto osetno bolji… Pročitaj više »

Zoca

Po komentaru se vidi da imas respektabilan vozni park iza sebe i puno kilometara…..

D_C

Zadnjih petnaestak godina prelazim oko 15,000km godisnje a vozim jos malo pa 30 godina. Puno km je relativan pojam…

Don

Cuj 90k. Zar A6 toliko košta? Koliko si ti dao za njega? Koliko sad vrijedi?

D_C

Gledao sam primerke koji su izlazili novi i na 120k CHF. Zavisi od opreme. Isto vazi i za seriju 5. Moj je prilicno dobro opremljen ali nije u fulu.

D_C

p.s. Auto sada ima 6 godina i nepunih 100,000km. Nemam predstave koliko vredi…

Don

Puno je to love. Sta bi ljudi radili kad bi imali te pare ? Fadil bi se preselio iz Pariza u Ohen, moj dragi drug Musa u Albaniju, nas lovac na Jelene bi poženio sinove i udo kćeri i pobjegao u planincugu od čitavih 300nmv i bio ko u raju sa tolikim ženkama, saksi bi kupio …on sve imao ionako🤪e,kako bi život bio drugačiji da je samo tih 120k stiglo u prave ruke nekom od navedenih aktera grupe TNTar.🦌🦌

Izmenjeno 3 godine pre od strane Don
Rikošet

A dragi Done računica je varljiva i svako od nas u digitron unosi drugačije parmetre kada računa isplativost… Morao si da imaš neki motiv kada si uzimao svoju B Klasu, to što ga ona nije opravdala u skladu sa očekivanjima je parametar sa kojim sigurno nisu računao prije kupovine inače ne bi bilo logike da ju kupiš… Kratku poentu je naveo Slavko. Kupovina polovnog i novog ima jednu bitnu razliku, što kod kupovine polovnog imaš definitivno veći rizik… Da me neko ne shvati pogrešno, ali moja Dacia ekipa je uglavnom operisana od automobilizma. I ona je u svoj digitron to… Pročitaj više »

Izmenjeno 3 godine pre od strane Rikošet
moron

Uvek konačan rezultat takvog „obračuna“ ( dobre kupovine) zavisi od metoda i parametara obračuna.
A „metod“ i „parametre“ svako bira na potpuno subjektivan način.
I, mada su dobijeni rezultati medjusobno različiti, svi su oni „tačni“.

Slavko

Sumirao si u poslednjoj recenici sve sto sam hteo reci.

D_C

@Rikose & moron: Upravo tako. Neki od vas znaju sta sam vozio i sta vozim u inostranstvu i da kupujem polovno. A u Srbiji imamo Sandero Stepway kupljen nov (koji doduse ‘cami’ u garazi ali to je sad neka druga prica). Sto ne znaci da bi meni ovde u inostranstvu odgovarao Stepway, kao sto mi u Srbiji ne bi odgovarao auto sa spustenim ogibljenjem i gumama dimenzija 235/40R18 ili auto od 3000 kubika. Jednostavno drugi parametri, cak i kod jedne te iste osobe.

Don

Kako se uzme,evo gledaj moj slučaj, 14k eura 50k km, 1 god star, 2 godine još tvorničke garancije. Automatik,dizel, u tom trenutku najbolja ponuda.alfa tad bila 23k eura, rekoh,furam ovog 2 god i prodam za istu cijenu a alfu padne cijena. U međuvremenu se desi puno toga , život se okrene naopačke, cijene odu gore, tako da i dalje vozim to što vozim. Daciu ne smatram autom i izbjegavam kad god mogu.Mozda novi modeli koji će doći budu ok, ali zasad je to no go, jer tržište i ponuda ovdje je takva da se to ne glede ni pod razno.… Pročitaj više »

Don

A je , da. Svako gleda iz svog kuta, zato svako iznosi svoje parametre. Znaci, ako kupci Dacije iznose svoje, pa valjda mogu kupci polovnjaka da iznesu svoje. No ovdje nisam poentirao samo oko kupovine polovnih vs Dacia, neg oko kupovine nove Dacie za 30% manje u inostranstvu. I opet kažem, polovnjak ima tvorničku garanciju, tako da Dacia nema prednost nikakvu. Perspektiva gdje polovnjak znači mačak u vreći sa 100k i više km, je kriva. I tu je problem u priči, što svi kreću sa tom suludom pretpostavkom zato sam i naveo svoj primjer, al hajde da me neke uvjeri… Pročitaj više »

Izmenjeno 3 godine pre od strane Don
Rikošet

Ma njemačko poimanje automobila i ovdašnje se razlikuje kao nebo i zemlja i teško je tu povući neku paralelu barem meni… Gore ljudi generalno imaju visok standard, pa između ostalog i sasvim drugačije razmišljaju o automobilima. Osim toga taj isti standard nameće i ogromne razlike na tržištu polovnjaka. Ovdje je malo polovnih jednogodišnjaka i dvogodišnjaka i po cijenama kao što su u Njemačkoj. Uglavnom dominiraju oni sa lizinga, stari od tri do sedam godina, koji su već izašli ili će izaći iz tvorničke garancije, a pri tome imaju stotine kilometara iza sebe… Jasno mi je zašto je tvoj izbor bio… Pročitaj više »

xtrimi

Ja molim za informaciju .. Gde može da se vidi da je DACIA najprodavaniji automobil fizičkim licima. MAlko sam mator pa moje pretraživanje interneta ne daje rezultate

Zoca

Jutarnji .hr juce pise naslov:“Sandero ,…….od 2017 najprodavaniji osobni automobil kupcima u Europi!“Oni izdaju ozbiljni“Auto-klub

xtrimi

Hvala ali mislio sam na informacije druge vrste a ne rekla kazala.

Rikošet

Rezultati Euro NCAP testa će mi biti mjerodavni kada testiraju automobile sa najčešće kupovanim početnim ili srednjim paketima opreme i one najbolje opremljene i kada recimo Škoda Fabia u početnoj verziji dobije dvije, tri, a u najbolje opremljenoj pet zvjezdica pa da ljudi znaju šta kupuju. Ovako zaobiđu Daciu, kupe alternativu s teoretskih pet zvjezdica, i žive u uvjerenju da su oni i njihova djeca nešto sigurniji nego što bi bili da su uzeli „rumunsku kantu“… Navedeno ne znači da tražim „amnestiju“ za Daciju i njene mršave „trojke“ već samo realniji pogled na stvarnost, a ona je takva da ovaj… Pročitaj više »

Zoca

Francuski L’Argus pomalo naivno tvrdi da ce poskupeti od 200-300 e.Inace bice nova platforma, ali ce neke sklopove koristiti sa stare B0,radi pojeftinjenja.Zahvaljujuci ovoj korona situaciji moze se desiti da bude medju najprodavanijim vozilima….

Rikošet

A sad kad vidjeh unutrašnjost to najavljeno „povećanje“ mi se i ne čini baš nerealnim… Ipak, kažem treba vidjeti uživo ili bar na video zapisu pa da budemo „pametniji“… Naravno čuti Pekijev sud pošto će on biti naš „glas naroda“ kao i uvijek do sada…

Don

Dok Fadil iz Spanije dodje, ja ću osijediti…a ne sumnjamo da će Dacia biti na njegovom menu u više verzija. Tu budi beZ brige

J4ZZ3R

Kakve su bre stipse ovi zapadnjaci, hajde da oprostim Daciju nasem osiromasebom stanovništvu, ali da zivis i radis u Evropi pa sednes u recimo 208, pa sednss u Daciju i kupis Daciju, to ne razumem. Nikako!

Jedino da ne vidis, ne cujes i nemas jagodice.

Izmenjeno 3 godine pre od strane J4ZZ3R
Don

Pa to je govorim svo vrijeme, niko normalan to ne može kupiti.