1. Home
  2. Prezentacije
  3. Mercedes-Benz S klase debitovao
Mercedes-Benz S klase debitovao
8

Mercedes-Benz S klase debitovao

7.34K
8
Podelite sa prijateljima:

Tačno u 14 časova po srednjeevropskom vremenu je predstavljena sedma generacije Mercedesove perjanice. Pred nama je nova S klasa koja će se na tržištu nadmetati sa novim Audijem A8, kao i sa restilizovanim sedanom BMW Serije 7. Švabe čak veruju da su osmislili automobil koji je dostojan takmičenja i sa prestižnim modelom Bentley Flying Spur. 

Iz marke Mercedes smo čuli i jednu samouverenu tvrdnju, prema kojoj je najsvežija S klasa „najbolji automobil na svetu“. Kupci će to moći da provere kada se novajlija bude pojavio u izložbeno-prodajnim salonima, što je u planu da se dogodi u decembru, kada pričamo o Evropi, dok će Amerikanci i Kinezi, ući u priliku da mu se obraduju uživo, ne pre februara naredne godine.

Dizajn i arhitektura

Nova S klasa ima tu čast da bude prvi model marke koji je utemeljen na novoj generaciji kompanijske MRA platforme, namenjene limuzinama. To praktično podrazumeva da će S klasa, uz tradicionalnu prefinjenost u ponudi luksuza i komfora, doneti i veliku prekretnicu u paleti limuzina iz Štutgarta, posebno imajući u vidu revolucionarne promene iz tehnološkog spektra, a koje donosi u putničkoj kabini. Nemci su nas već i navikli, da gledajući S klasu, možemo u stvari prepoznati i obrise buduće C, ali i E klase.

Mercedes je potvrdio da će se u ponudi naći dve verzije S klase, što je već tradicija. Kupcima će biti na raspolaganju alternativa sa standardnim međuosovinskim rastojanjem, ali i ona sa produženim. Prva varijanta će biti 5.179 milimetara duga, odnosno za 54 milimetara duža nego ranije, dok će gabaritnija S klasa biti 5.289 milimetara duga. U oba slučaja će se radovati putnici sa zadnje klupe jer će biti više mesta za noge i glave. Povrh toga, profitirao je i prtljažnik, pa je zapremina dostigla za 20 litara veću cifru u odnosu na odlazeću verziju, odnosno svih 550 litara.

Konstrukotr se hvali da je nova S klasa najraskošniji izraz stilskog pravca marke. Rešetka hladnjaka je masivnija i postavljena više uspravno nego ranije. Dalje, prednje svetlosne grupacije koriste Multibeam LED tehnologiju, koja je sada dostupna kao deo sistema nazvanog Digital Light. Zavisno od postavke, farovi će putem oblikovanog svetlosnog snopa moći da na drum projektuju raznovrsne poruke, poput upozorenja raznih vrsta. Tu mislimo na eventualne radove na putu, svetlosnu signalizaciju, pa čak i navigovanje kroz saobraćajne trake.

Bokovi nove limuzine su elegantniji, tečniji nego ranije, dok se „fensi“ ručice za otvaranje vrata mogu posebno naručiti. Pogled na stražnjicu perjanice Mercedesa je inicijalno usmeren na par trougaonih „stop svetala“ koja su povezana hromiranom trakom, dok je celokupan oblik sada više aerodinamičan u odnosu na ono što je bio nekada. Tako se doprinosi boljoj energetskoj efikasnosti, ali se efekat pronalazi i u smanjenim zvučnim neželjenim senzacijama kroz koje prolaze putnici.

Od ranije nam je poznato da sedma generacija S klase u svojoj paleti varijanti neće posedovati kupe, a ni kabriolet verzije, pa će tako S klasa biti sklapana u trozapreminskom izvođenju. Uporedo sa standardnim, i sedanom s produženim međuosovinskim rastojanjem, ultra imućnim kupcima će biti ponuđena i Maybach alternacija. Za nju, šef odeljenja istraživanja i razvoja Švaba, Markus Šafer tvrdi da će se „veoma razlikovati“ i predstavljati veliki iskorak za modele podmarke Maybach.

Putnička kabina i tehnologija

Kao što smo već i nagovestili, najradikalnije promene su se „sručile“ na enterijer nove limuzine. Celokupna arhitektura enetrijera je prilagođena novom informativno-zabvnom sistemu druge generacije. Jasno je da se radi o MBUX postavci.

Prosto je nemoguće ignorisati veliki monitor postavljen po sredini centralnog grebena, a koji koristi OLED tehnologiju u izradi ekrana, koja se inače implementira i kod pametnih telefona i koja pruža povratnu informaciju koja se od strane čoveka prima taktilnim putem. Postavljen je u formi portreta, to jest uspravno, tako da se stapa sa centralnim grebenom, a po dijagonali je dug 12,8 inča. Novi multimedijalni sistem podrazumeva i novi korisnički interfejs koji se omogućava ažuriranje programa bežičnim putem.

Nov je i digitalni instrumentacioni panel koji nudi grafiku sa 3D efektom. Vidimo i nov obruč upravljača s funkcijama kojima se komanduje dodirom. Ako vozač zabaci pogled preko volana, spaziće informacije projektovane na vetrobransko staklo, a koje simuliraju digitalizovanu verziju stvarnosti. To praktično znači da će vozač, ne skrećući pogled s druma, pred sobom imati podatak s uređaja za navigaciju (ako je aktivan taj sistem), dok će isti taj prikaz u 3D formi biti prikazan i direktno na površini ulice. Pored ovakvog rešenja, biće dostupan i klasičan HUD sistem. Bilo kako bilo, sve ovo je dovelo do toga da sa komandnog pulta novog Mercedesa S klase, ispari 27 tastera koji su se našli u primerku starije generacije.

Najviše tri monitora mogu biti instalirana pred putnicima sa zadnje klupe S klase. Dva od njih poseduju dijagonalu od 11,6 inča i postavljeni su na naslone prednjih sedišta. Mogu biti korišćeni za pretrage po internetu, proveru elektronske pošte ili gledanje televizijskog programa. Tu je i pokretni tablet, koji se nalazi u odmorištu za laktove putnika sa zadnje klupe, u verzijama perjanice Švaba koje imaju predviđeno mesto za prevoz trećeg lica na zadnjoj klupi. Ako je zamišljeno da se nazad smesti dvoje ljudi, onda je taj tablet u konzoli koja deli te dve persone.

Programi koji su osmišljeni sa željom da se napune baterije, to jest energetska čvorišta putnika S klase, a koje konstruktor naziva Mercedes’ Energizing su ponovo u ponudi. Mogu se birati različite matrice u skladu sa željom, ili kompjuterski sistem prepoznaje atmosferu u enterijeru i prilagođava kompletan ambijent, što znači da se adaptira rasveta, temperatura vazduha, jačina zvuka i program za masažu, zavisno već od instrukcija. Novi režim čak povezuje i funkcije masaže i trideset zvučnika koje potpisuje čuvena kuća Burmeister. Tako se formira 4D zvuk, uz dodatne vibracije koje se šalju kroz sedište za niske tonove basa.

Nova funkcija je i ona koju proizvođač naziva MBUX Interior Assistant, a radi se o asistentu u putničkoj kabini. U osnovi, pričamo o genijalnoj ideji prema kojoj bi kompjuter trebalo da, zahvaljujući kameri smeštenoj na panelu iznad glave vozača, protumači pokrete glava, ruku i tela vozača i putnika, kako bi im se, aktiviranjem odgovarajućih funkcija u automobilu, pomoglo da što lakše realizuju svoje želje. Tako na primer, ukoliko vozač posegne da dohvati nešto sa zadnje klupe, kamera bi trebalo da signalizira da zadnje svetlo treba da se aktivira. Ili, ako putnik sa zadnje klupe poželi da napusti vozilo, a senzori detektuju vozilo koje prilazi otpozadi, crvena upozoravajuća svetla se aktiviraju. Generalna zamisao vam je, verujemo jasna.

Paleta pogonskih sklopova i autonomna vožnja

Mercedes namerava da s novom S klasom ode korak dalje u primeni tehnologije poluautonomne vožnje. Tako će se, počev od drugog dela naredne godine, po prvi put u primeni naći nivo 3 autonomne vožnje, a koji bi trebalo da omogući da vozilo samostalno preživljava trenutke saobraćajnih zagušenja na autoputevima. Za to vreme, vozač bi mogao da se posveti elektronskoj pošti, pretragama sadržaja na globalnoj mreži, uz oprez koji bi omogućio brzu reakciju u slučaju potrebe zbog uslova u saobraćaju. S klasa će posedovati i sistem koji je u stanju da samostalno parkira grdosiju, ili da to vozač učini daljinskim putem, korišćenjem mogućnosti pametnog telefona.

Novajlija je promoter novih tehnologija i u pogledu šasije, uz mogućnost upravljanja i putem zakretanja zadnjih točkova. Tu je sistem vazdušnog oslanjanja koji je kontrolisan putem sistema od 48 volti. Inženjeri Mercedesa se prave važni, naglašavajući kako je krug okreta nove S klase na nivou kompaktnog hedžbeka, a zahvaljujući opciji upravljanja preko svih točkova.

Opciono je dostupan i sistem aktivne kontrole karoserije (E-Body Active Control), na koji način se jedan kraj vozila može izdići i do 80 milimetara, pre neizbežnog udarca s boka u udesu, čime se umanjuju posledice neizbežne saobraćajne nesreće. Vazdušno ogibljenje komercijalnog naziva Airmatic je standardna stavka počev od bazične verzije i zaduženo je za kontinuirano prilagođavanje rada amortizera.

Mercedes je potvrdio da će prilikom lansiranja, perjanica game posedovati paletu rednih šestocilindarskih motora zapremine tri litre. Dva od njih će posedovati 48V asistenciju i sagorevaće benzin, dok će tri motora pogoniti posledice sagorevanja nafte. Svi motori su upareni s devetostepenom automatskom transmisijom. Niti jedna verzija neće moći da se kreće brže od 250 km/h, zbog elektronskog ograničenja.

Uvodna benzinska varijanta će nositi oznake S 450 4MATIC i razvijaće 362 kočenih konjskih snaga uz 500 Nm najvišeg obrtnog momenta. Dovoljno za sprint iz mirovanja do stotke za 5,1 sekundu. Moćnija verzija S 500 4MATIC nudi 429 kočenih konjskih snaga, čime se vreme ubrzanja do 100 km/h iz mirovanja, skraćuje na 4,9 sekundi.

Verovatno opet najpopularnija verzija će na poklopcu prtljažnika imati nalepnicu sledeće sadržine: S 350 d. Može posedovati sistem integralnog pogona, ali i ne mora. Razvijaće 286 konjskih snaga i 600 njutn metara obrtnog momenta, kada je u zenitu. Konstruktor navodi da će za 6,4 sekundi, ovaj dizel sa zadnjim pogonom, dostići brzinu kretanja od „sto na sat“, ako kreće iz mesta, dok će brat opremljen sistemom 4MATIC, isti zadatak obaviti za dve desetinke brže. Iznad ta dva varijateta se nalazi S 400 d koji razvija 325 kočenih konjskih snaga uz 700 njutn metara obrtnog momenta i 5,4 sekundi neophodnih u karakterističnom trku do stotke.

Ljubitelji većih pogonskih jedinica se mogu radovati od 2021. godine, za kada su Švabe obećale lansiranje verzije s V8 motom i sistemom lakog hibrida. Dizel hibrid kakav srećemo kod E klase, nije u planu, već će električnu asistenciju dobiti samo benzinske varijante. Razlog tome se krije u važnosti kineskog i američkog tržišta za S klasu, gde inače dizel motori nisu baš omiljeni izbor kupaca.

U planu je i AMG verzija S klase, ali o tome danas nije bilo više reči.

AutoRepublika

(7337)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

8 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
igi

Spolja bez „wow“ efekta. Unutra… No comment.
Ispod haube i šljašteće unutrašnjosti verujem da je sve u superlativima.

Eki

Kao ljubitelj ove marke već odavno novi modeli mi se na prvi pogled nisu odmah svidjeli, ali ovaj auto me očarao… Tečnost dizajna i silueta kakvu S klasa nije imala još od daleko najbolje S klase ikada w126

Slavko

Nekako taj tablet na kom su instrumenti i prostor oko njega deluju kao strano telo. Kao da im je nestalo ideja sta bi se tu moglo staviti. Bilo bi lepo da je to uklopljeno u neku celinu, a ovako samo štrči. Jos ta kao, polica iza njega…
Inace spoljni dizajn i tehnika je na ocekivano visokom nivou. Cak mi se i kabina dopada uz izuzetak navedenog.

da11

Katastrofa veca od golfa 8.
Vanjski izgled bolji kod predhodnog modela, a u unutrasnjosti mu i golf 8 zavidi koliko je ruzan.

J4ZZ3R

Meni je ovo veliko razocaranje. Prosla s klasa mi deluje daleko otmenije i ozbiljnije, a tek ovaj siroki tablet mi je totalna katastrofa.

Srecom nisam kupac u ovom segmentu 🙂

TNT

Glavni kupci ovog modela su oni koji sede na zadnjim sedištima, a tu nova S klasa briljira, kao što je to radila i stara. Tu mi je na prvi pogled sporna pozicija dva tableta na prednjim sedištima, odnosno šta se dešava u slučaju sudara, da li glave putnika završavaju na njima? Takođe, gde su ustvari smešteni ti novi vazdušni jastuci za zadnju klupu?

Šoferska pozicija nije ovde prioritet, džaba diskusije o tome…

Laki

Jaka je S klasa od prve do aktuelne serije!Koriste je drzavnici kojekakve ‘zvijezde“pa i raperi vecina na zadnjem sjedistu jer to nije vozacki auto!Malo su poceli da „mrse“sa novom pogotovo kokpit a ostalo je za desetku bez sumnje!BMW 7 je punokrvni soferski auto oduvijek!

Balkanboj

comment image

Mercedes, izvini, ali ovo izgleda kao kineski „Sonashi“ pijačni kasetefon.

Kič kolica, kičerica.