1. Home
  2. Prezentacije
  3. Novo ime predstavljeno u Njujorku: Indi One
Novo ime predstavljeno u Njujorku: Indi One

Novo ime predstavljeno u Njujorku: Indi One

155
1
Podelite sa prijateljima:

Kalifornijski startap Independent Electric Vehicles (Indi EV) je osnovan 2017. godine, a prvi model jednostavnog imena, Indi One je predstavljen prošle jeseni. Ali, za kompaniju se sada na Salonu automobila u Njujorku desio važan trenutak, jer je novajlija doživeo prvu javnu demonstraciju, a pride je otvorena i knjiga porudžbina.

Indi EV je osnovao kineski preduzetnik Ši Hai, koji je prethodno bio angažovan u industriji razvoja video igrica za gedžete, a koji se potom preselio u Ameriku. Mali je broj inženjera zaposlenih u komapnije jer je usvojena filozofija konstruktora automobila prema kojoj Indi EV prihvata već spremne jedinice i komponente za potrebe ugradnje u sopstvena vozila, one koje je naručio od eksternih dobavljača.

Na primer, čelična karoserija je osmišljena u Južnoj Koreji dok su komponente sistema električnog ožičenja, većinom stigle iz Narodne Republike Kine.

Kao primer možemo navesti i činjenicu da je Indi EV za konstrukciju trakcione baterije angažovao Toma Džindža koji je bio angažovan u Tesli. Novoosnovano društvo iz Kalifornije ima u radnom odnosu i sopstvenog glavnog dizajnera, a to je Amerikanac Andre Hadson, koji je prethodno primao platu u General Motorsu i u Hyundaiju. On je taj koji je odgovoran za stil modela Indi One. Po njegovim rečima, Indi je prvi električni automobil koji je izvorno dizajniran da zadovolji zahteve za sertifikacijom na tlu Amerike, Evrope i Azije.

Indi One pripada segmentu SUV-ova i dug je 4.800 milimetara, dok je širina na nivou od 1.981 mm. Krosover je visok 1.701 mm. Na taj način se u gabaritnom smislu, smešta između Teslinih Modela Y i Modela X. Poseduje kabinu s pet mesta za sedenje i staklenim panoramskim krovom. Sistem oslanjanja je pneumatski.

Glavni mamac za savremene kupce bi trebalo da bude VIC (Vehicle Integrated Computer), što je „pravi pravcati“ kompjuter s operativnim sistemom Window i na koji su povezana dva monitora s čeonog panela. Takav multimedijalni sistem dozvoljava da se gledaju filmovi, pa i zaigraju igrice, a da ni ne pominjemo mogućnost pristupa globalnoj mreži, zahvaljujući i modemu generacije 5G.

Što se tiče same elektromobilnosti da kažemo da je Indi One ponuđen u dve verzije. Bazična varijanta Standard dolazi sa zadnjim pogonom, dok je jedan električni motor razlog što ovo vozilo pruža 279 konjskih snaga i 410 Nm obrtnog momenta. Trakciona baterija nudi 75 kWh, što sve zajedno vodi ka deklarisanom dometu s jednom dopunom baterijskih ćelija od oko 370 kilometara. Najviša brzina noviteta je na nivou od 193 km/h. Proizvođač je naveo i da SUV ubrzava iz mesta do 60 milja na sat (97 km/h) za 6,7 sekundi.

Druga modifikacija novajlije se zove Indi One Premium i zahvaljujući tome što poseduje dva električna agregata nudi i prenos snage na sva četiri točka. Ukupna moć pogonskog sklopa iznosi 482 konjske snage uz 730 Nm obrtnog momenta, dok je kapacitet trakcione baterije uvećan na 95 kWh.

Deklarisan domet s jednom dopunom pakovanja baterija iznosi 480 kilometara, a najviša brzina kretanja iznosi 209 km/h, uz ubrzanje od nule do 97 km/h za 4,2 sekunde. Obe verzije nude dopunu brzinom 100 kW na DC punjaču. Cene kreću od 45 hiljada američkih dolara za verziju Standard i 69 hiljada dolara za alternativu koju opisuje atribut Premium.

Konstruktor je na Salonu automobila u Njujorku naveo da je već započeo proces sertifikacije krosovera na američkom tržištu, dok će u nekom budućem trenutku započeti i testiranje u oblasti bezbednosti (sudara). Početak masovne proizvodnje je najavljen za sredinu naredne godine, iako je poznato da Indi EV nema fabriku, a nema ni nameru da je gradi. Naime, u toku su pregovori s nekoliko preduzeća koja su specijalizovana za montažu automobila, kako bi se latili novog projekta.

AutoRepublika

(155)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

„Uzbudljivo“, nema sta! Jos jedan pocetnik, knjiga porudzbina je otvorena a proizvodne hale treba da otvori neko drugi? Koncept upotrebe gotovih komponenti star je koliko i proizvodna traka Henrija Forda. Od „hiljadu“ komponenti u jednom autu bar „900“ potice od raznih liferanata. Dizajn – prosecan, nezanimljiv. Tip vozila SUV, kao i 80-90% ostalih e-automobila. Performanse prosecne. Cemu se nada ovaj Kinez? Da somovi sami od sebe ulecu u njegovu mrezu?