1. Home
  2. Prezentacije
  3. Predstavljen obnovljeni Peugeot 3008
Predstavljen obnovljeni Peugeot 3008
55

Predstavljen obnovljeni Peugeot 3008

4.58K
55
Podelite sa prijateljima:

Krosover Peugeot 3008 je publici predstavljen pre četiri godine, pritom eliminišući iz ponude monovolumen koji je pre njega nosio ovu numeričku oznaku s četiri karaktera. Dakle, druga generacija galskog SUV-a je taman zrela za prolazak kroz proces zatezanja bora, što je upravo i kompletirano, a novog lepotana danas po prvi put vidimo na internetu. Kao što ćemo u narativnom delu ovog izveštaja i potvrditi, glavna razlika u odnosu na predrestilizacijsku verziju se tiče modifikovane njuške noviteta, koja je sada dovedena u ravan, političkim rečnikom sročeno, s korporacijskim stilom.

Ako zanemarimo jezik korektnosti i diplomatije i otvorimo dušu, ma koliko nam se usnovi stilski pravac Peugeota dopadao, ne možemo a da se ne zapitamo, imaju li srca i smelosti današnji dizajneri, ili su rođeni samo da bi igrali na sigurno. Sledstveno pitanje se tiče i visine honorara koji dobijaju, jer su verovatno plaćeni da „nacrtaju“ gamu, a ne samo jedan model koji se potom fotokopira uz „efekat Viagre“, pod pretpostavkom da je kao referentni automobil uzet najmanji.

Nova maska hladnjaka je blago različita u odnosu na dosadađnju, vidljiva su i nova dnevna svetla u karakterističnom obliku očnjaka, dok je rasveta prednjih svetlosnih grupacija izvedena u punoj LED tehnologiji, već od uvodne varijante. Nisu više dostupna zasebna svetla za maglu već je njihova funkcija integrisana u glavne farove. Aktiviraju se istovremeno s trenutkom uključenja zadnjih svetala za bolje uočavanje vozila u uslovima magle. Kao i kod drugih savremenih četvorotočkaša marke Peugeot, pločica s nazivom modela je smeštena na haubi, iznad maske hladnjaka.

Međutim, neke eventualne izmene na zadnjem delu vozila su skoro pa u potpunosti neprimetne. Tako je čak i grafika zadnjih signalnih grupa izvedena na takav način da su segmenti svetala zaduženi za situacije u kojim se vozilo kreće unazad, prilično diskretni. Kupci restilizovane verzije će imati i širi izbor dostupnih naplataka.

Enterijer „trihiljadeosmice“ i danas izgleda prilično moderno i savremeno, pa i nije bilo previše potreba za nekim radikalnijim izmenama. U takvim situacijama, „sigurica“ za proizvođača je da dodeli novi ekran informativno zabavnom sistemu. Jasno, dijagonala je sada narasla sa osam na deset inča. Uvedeni su i novi materijali primenjeni u izradi enterijera. Treba reći da je unutrašnji retrovizor lišen vidljivog, plastičnog rama, kao i da su putnicima na zadnjoj klupi sada dostupna i dva USB konektora.

Restilizovani krosover se oslanja na već ranije osmišljene pakete opreme, čija je sadržajnost već bila na proveri u odnosu na ukus evropskih kupaca, odnosno novitet nasleđuje pakete opreme od nedavno predstavljeno kompakta Peugeota 308. To podrazumeva tri pakteta opreme, kao i tri potpaketa: Active, Active Pack, Allure, Allure Pack, GT i GT Pack. Sistem koji omogućava izbor režima vožnje je dostupan na svim izvođenjima galskog SUV-a koja koriste automatsku transmisiju, bez ikakvog izuzetka.

Šta reći o instaliranim stavkama opreme? Modernizovan je adaptivni tempomat koji je sada u mogućnosti da ponovo pokrene automobil koji se, silom (saobraćajnih) prilika prethodno zaustavio. Ova funkcija je dostupna samo u situacijama u kojima automobil u stajaćem položaju provede vreme koje nije duže od tri sekunde.

Uveden je i sistem za nadzor nad zbivanjima u saobraćaju tokom noći. On je u stanju da raspozna ljude ili životinje na daljini između 200 i 250 metara, ispred automobila. Peugeot 3008 je i ranije u ponudi posedovao sistem kamera za puni prikaz zbivanja oko vozila, ali iz nekog razloga, to nije bio slučaj na svim tržištima, što je sada promenjeno.

Najsnažniji dizel koji pod haubom skriva ergelu sa 180 „grla“ je isključen iz evropske game novajlije. Ostatak ponude je identičan. Tu su turbobenzinci s oznakama PureTech 1.2 (130 ks) i PureTech 1.6 (180 ks), kao i turbodizel 1.5 BlueHDi (130 ks). Šestostepeni ručni menjač je rezervisan samo za primerke s motorima koji isporučuju 130 konjskih snaga, nezavisno od toga da li im živost daje sagorevanje nafte ili pak benzina. S druge strane, osmostepeni automatik može biti isporučen uz bilo koju verziju. Zato, sa sistemom prenosa snage na točkove nema alternative. Pogon je uvek i samo na prednjoj osovini, ako pričamo o verzijama bez električne pomoći.

Iz palete se izdvajaju dopunjivi hibridi. Uvodni Peugeot 3008 Hybrid u osnovi koristi benzinski turbo motor zapremine 1.6 litara sa 180 konjskih snaga. On je uparen s automatskom transmisijom s osam stepeni prenosa. Pogonski sklop dopunjuje i 110 „konja“ snažni elektromotor. Najveća zbirna dostupna snaga iznosi 225 „grla“.

Pored ove, dostupna je i varijanta Peugeot 3008 Hybrid4 s pogonom na obe osovine. Tu verziju pogoni isti, ali malo više navijeni 1,6-litarski motor s 200 konjskih snaga, koji ima ispomoć od strane identičnog elektromotora iz pasusa iznad (110 konjskih snaga), postavljenog na prednju osovinu, ali i još jednog koji dodaje 112 „konja“ vatre na točkove iza vozača. Kombinovana vršna snaga ovakvog pogonskog sklopa iznosi 300 „grla“. Uzgred, za razliku od uvodnog modela, oba hibrida poseduju multilink oslanjanje nazad, umesto bazičnog torzionog rešenja.

Prvi put ćemo biti u prilici da vidimo inovirani Peugeot 3008 u evropskim izložbeno-prodajnim salonima, na samom kraju godine. SUV koji je sada restilizovan je u prvom naletu, od 2106. do danas, privukao više od 800 hiljada kupaca, pa se može smatrati prodajnim hitom. Nema mesta sumnji da će inovirani krosover dodati na radosti uprave galske grupacije.

AutoRepublika

(4577)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

55 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Ode za Evropljane 2,0 HDI „u prošlost“ … Bem ti ekologiju …

da11

Zato ima 1.6 180 benzin🤗

moron

Deli ih „jedino“ razlika obrtnog momenta od „samo“ 150 Nm ( 400 / 250 Nm ) … Ako je verovati deklaracijama na sajtu Peugeot.rs, taj sa 250 Nm ima bolje ubrzanje za čak 1 desetinku, ali je i sporiji 2 km/h od onog dizela. Ali, bojim se da je tom benzincu suviše malen rerervoar od 53 litra.

TNT

Da, slažem se u potpunosti sa autorom: meni je lično stari bio savršenstvo u pogledu dizajna, broj 1 u klasi i šire, a ovo spreda mu sada stoji „ko piletu sise“, barem na fotografijama.

moron

Dizajn prednjeg dela su mu totalno upropastili.

Don

Vas dvojica pod hitno okultisti promijeniti naocare.
P.s.
Fala na uplati:)

TNT

Pa jel vidiš one „lažne“ otvore za hlađenje kočnica? Koliko meni ove „kljove“ leže uz dizajn farova na 2008, uz ovaj mi nikako ne idu. Zatim, ovo ne liči na „kljove“ nego na čačkalice…

PS – meni još nije „leglo“ za ovaj mesec, kad uplati, odjednom će mi se sve dopasti…

moron

Meni je tek juče leglo onih 60% od minimalca (18.000 dinara) od pomoći države, pa sam danas solventan za podmićivanje …

J4ZZ3R

Znaci ostaralo se, slazem se u potpunosti sa TNT Mojsijem 🙂 i to vrlo cesto od slova do slova 🙂

Prethodni 3008 sa FULL LED farovima mi je apsolutno savesrnstvo. Ovaj mi je bas nakicen previse, ali jeste MODERAN i originalan, samo ne znam ove trepavice sta ce mu?

TNT

Takoe 😀😀😀! Sreći nema kraja u mojim redovima – polako dobijam dostojnog naslednika za nekih 100-200 godina, kada me bolesti sustignu, pa ne budem mogao da se popnem do lože…

Don

Ugradio sam ti lift. Molim reziju da ubaci slike starog pezoa 3008 radi lakše usporedbe. Očale, prodajem očale, cijena , prava sitnica. Vidim da ima ovdje potrebitih.

Izmenjeno 3 godine pre od strane Don
TNT

Jel one što si kupio onomad od šanera? Ako si njih stavio preko očiju, nije ni čudo da ti je redizajn na ovim slikama lepši od prethodnika – probaj da ih skineš, pa pogledaj ponovo… Al čekaj, kaže @moron legle mu neke pare, možda uplati i meni, pa promenim mišljenje…

Don

Jok, to su moje, ja prodajem vama radjene samo za vas, koja ekskluziva. Piše rej ban Jelačić. Original. Dopašće ti se ova ružičasta stakla. Svijet je odmah ljepši. Neg, da prebrojim ove šuške,10,20,30…120,130,…1100,1200…lijepo, lijepo..

moron

Ako ih se toliko već sakupilo, vrati neku šušku. pa da zavrtimo novi krug …

Don
moron

Bog dragi da pomogne ako ti silni „mozgovi“ treba potencijalnim kupcima da „objašnjavaju“ promene dizajna

BB

Mene podsjeća na onog šefa policije iz filma Taxi, gdje najavljuje razne akcije pod kodnim nazivima

Don

Haha,jes,jes😂👍👍

TNT

Night vision u ovoj klasi? Bravo za Pežo! Kako L2 sistem vožnje tek zada, zar to nema i 208 – (malo verovatni) previd, ili ima nešto što nam ranije nisu rekli? Mlađani CEO sa početka (@Don, po mnogima ovde, može unuk da nam bude), ne reče ništa za cene?

moron

Mislim da su Night Vison najpre uveli u 508

TNT

Da, ali to je viša klasa. Koliko znam, to nemaju ni X3, ni GLC ni Q5 – za to mora „stepenik više“ čak i kod nemačkih premijuma. Sve više volimo Pežo, još da nam @Don da one „ružićaste naočare“ da svarimo „poboljšani“ prednji kraj, pa zajedno menjamo kola za ovaj 3008, ui hibrid varijanti 😉

moron

Hvala za lepe reči o brendu, ali, shvatite da „novaca nema …“
Nemam ja zlatni ćup kao predsednik Vučić, pa da zavučem ruku u džep poreskih obveznika kad god mi se ,,,

TNT

Pa jesi dobio onih 18.000? Baci i meni koji dinar; onaj Alfoljubac se hvali nekim velikim iznosima, a ništa ne piše, dok ja dajem stvarno sve od sebe…

moron

Pa, dobio sam za sada samo SMS da sa dobio 18.000 … Ali, nisam „podigao novce“. Sačekaću sledeći SMS. Tako da, za sada – ništa od efektive.

p.s. Night Vison nisam video na spisku opcionala za 508 u Srbiji.

Izmenjeno 3 godine pre od strane moron
TNT

Aha, SMS k’o ono: „piše i na autobusu banka, al’ ne daju pare“ – da ne napišem onu goru verziju sa tarabom / rupom / natpisom, znaš već koju…

Don

Ne znam ja, dobro se nasmijao za autobus! A sta sa rupom?

TNT

Izvinjavam se redakciji, ali samo za kolegu iz lože: „Pa i na tarabi piše pi… al’ odereš ku…! Izvinjavam se ostalima još jednom, ali ovaj „original“ je mnogo ilustrativniji od onog sa autobusom…

Don

Hohoho…..dobar, ima džabe u stare tarabe!!!:-)

TNT

Moja neuspešna kupovina aktuelnog MB E klase, koja mi se mnogo dopala i kojoj bi svašta što me nervira oprostio, a koju sam prvenstveno hteo da pazarim zbog opcije parkiranja „na daljinski“ – van automobila što bi meni baš značilo, se završila kada sam se iznervirao saznavši da to nema u opcijama kod nas, kao i da Star Import nema nameru da traži neophodne dozvole za to, pa ga nikada neće ni imati… Ni BMW nema Connected Drive sa mobilnom karticom uopšte u ponudi za SRB… Zemlja napretka i prosperiteta, gde vođa obezbeđuje svima visok standard i veliku kupovnu moć,… Pročitaj više »

moron

I meni se slično desilo kada sam tražio ponudu za jedan model pežoa.
Video sam jedan opcional na spisku svuda u okruženju, ali, ne i kod nas i zatražih ponudu za kola i sa tim opcionalom (napisao sam im i šifru, a i opis, bio je isti svuda „okolo“).
Rekoše – ne može.
Probah da im objasnim, da „mora da može“ ako je iz proizvodnje, ali, „šipak“. I tu se razidjosmo.

J4ZZ3R

Moj brat ludi kad rodjak dodje iz Turske sa losijim MB od njegovog, upali klimu sa mob telefona, isparkira se itd itd. 2008 ima finu aplikaciju koja nije dostupna na nasem App Storeu, ali sam skinuo APK i podesio adresu iz Hrvatske i u Cro ima stanje rezervoara, prati sve rute, snima potrosnju i daje troskove, po ruti, datumskoj kategoriji itd itd. Ima i fin priručnik i pregled svih simbola upozorenja. E da opremljen je i sa SOS dugmetom itd itd, a sve ovo ukljicujuci aplikaciju My Peugeot, SOS dugme, vezu sa servisnim centrom nije uopste navedeno u ponudi… Ali… Pročitaj više »

TNT

Pa to me nervira – što moramo da se „snalazimo“. Neću da dam 50-60 ili više hiljada evra za automobil i da nemam Connected Drive, kojim je u normalnom svetu opremljen svaki BMW i koji zaista pruža mnogo mogućnosti, ili da uz MB ne mogu da imam nešto što je istaknuto na prezentaciji kao jedna od glavnih prednosti tog modela. „Snašao“ sam se i ja za neke meni bitne stvari, ali za neke nisam uspeo. Tretman „najgore zemlje trećeg sveta“ najmanje prema nama ima Audi, i na tome „kapa dole“.

Balkanboj

Ovo za gorivo mi zvuči poznato, upozorio sam lepšu polovnu da ću joj povezati lampicu od rezerve goriva na sirenu, čisto kao podsetnik da svrati na pumpu.

moron

Da, oduševio sam se kada sam video da kod novog 2008 na svom mobilnom telefonu uvek ( tj. kada si kod kuće ili drugde daeko od kola) možeš da vidiš i koliko ima goriva u kolima i koji je preostali domet. Baš pametna stvar. Znam da ima još dosta tako dostupnih podataka, ali, ovo mi deluje ključno.

Don

J Asam odbio da mi instaliraju taj app i aktiviraju u autu, ne zelim da mi manipuliraju autom, prodavač se složio sa tim. Pametnom dosta.

moron

Ja se slažem da u toj aplikaciji ima „praćenja“ i nekih podataka koji „zadiru u intimu“, ali, nije to nikakvo dodatno „zadiranje u intimu“ u odnosu na ono čemu si već izložen korišćenjem savremenog mobilnog telefona.

Don

Jes to, al mogu da manipuliraju sa kvarovima, informacijama itd. Ti dodjes, ono softverska nmajestaljka a oderu te ko vola. Sta meni on ima govorit, ko da ja ne vidim te stvari kad sjednem u auto? To je razlika pravih alfista i ostalih, mi volimo srce auta , cistu mehaniku,a tabletarija je za djecu. Meni par diodica dosta, za ostalo me zabole, radio nikad ali nikad ne slušam, nisam lud. Jedino kad ostariš , teže parkiraš, gubiš orijentaciju, a auta ko hodžini bunkeri u Albaniji, Jel tako Musa!? Zato kamere, a mb senzore i njihov sistem plači mačku o rep.

TNT

Meni je recimo keyless no-no opcija i to verovatno nikada neću imati na automobilu – ako nema opcije da bude bez toga, taj model u ovom trenutku ne bih kupio. Možda se to vremenom usavrši; možda je ovo relativno novije sa mobilnim bezbednije, ne znam. Što kaže @moron – šta to u aplikaciji kojom prate tvoj atuomobil postoji a da već nemaš na mobilnom? Koliko si sam sebe dobrovoljno „prodao“ Guglu, Fejsbuku… Ako misliš na online update ili uopšte na mogućnost preuzimanja kontorle nad tvojim automobilom od strane nekog trećeg, tu se slažem da može da se pojavi poblem. Mene… Pročitaj više »

J4ZZ3R

🙂

Don

Aj Tita ti, svi znamo da sirene ne postoje osim u bajkama 🙂
Ak buš spojil na trubu tad,ne,kad opiči po njojzi, bu se palila lampica goriva, ne?😂😂🤪🦌🦌

Don

Daješ?Je,je…satra se. Vi bre ni termin niste u stanju da date pa da se ko čovjek ,drug i starješina najedete ćevapa, kolača sa rumom itd. Na tem Fruškaću.

TNT

Ovaj model mi se više dopada…

Don

Znao sam,Pepa! To OŠ onom pariškom vagabundu za rođendan,a? On ionako slikava svinjske umjesto mladih ženskih butina. I Stjepan Spajić je volio suho meso, al nije dobro, rođo.😂🦌🦌

Balkanboj

https://www.youtube.com/watch?v=31KQWMU_8sE

Ima kao opcija i na mom omatorelom e60.

TNT

Da, serija 5 odnosno X5 u SUV svetu je kod BMW „ulaznica“ za Night Vision… X1 recimo ne može da ima čak ni 360 stepeni kameru… Biće, ali sa zakašnjenjem od par generacija…

Don

To i Dacia ima..čak, s alfa nema. Nije nam potrebno, ionako gledamo samo naprijed hehe

Don
Don

🕊️🤳💌evo šaljem

sami

Znači po tebi je bolji 2008 od 3008? Koji si ti kvarnić i zavidan lik, bez premca. Cigo svoga konja hvali, pa to je.

Laki

Zalosno je bez fenomenalnog 2.0 HDI !!!

Laki

Ja kontam bice to 440NM 220 KS a oni spustili ma teraju te na „Pluga“pa to ti je!

Bungi

Redizajn bi na našem jeziku trebao da označava promjenu izgleda nekog modela u smislu poboljšanja(a ne pogoršanja) njegovog izgleda.Od jasnih linija, oštrog i elegantnog prednjeg kraja došlo se do nekih izlomljenih, nedefinisanih esteskih izraza.Još jedan propali dizajn u stilu“Lagune 2″ automobilskom svijetu zaista nije potreban.

igi

Na drugoj slici (beli model) kao da je pustio suzu iz desnog fara… Šteta, razočarenje.