1. Home
  2. Prezentacije
  3. Predstavljen sedan Toyota bZ3 kao plod rada tri kompanije
Predstavljen sedan Toyota bZ3 kao plod rada tri kompanije
0

Predstavljen sedan Toyota bZ3 kao plod rada tri kompanije

189
0
Podelite sa prijateljima:

Toyota je predstavila drugi električni automobil u asrotimanu i on će u imenu sadržati odrednicu bZ (beyond Zero – iznad nule). Rođačke veze između krosovera po imenu Toyota bZ4X i sedana zvanog Toyota bZ3 su očigledne. Ali, ako je „četvorka“ sklapana u Japanu i u Kini, pride i prodavana u brojnim svetskim državama, onda će „trojka“ ostati deo čisto lokalne ponude.

Prezentacija noviteta je održana u Kini, dok su uz Toyotu u razvoju novajlije učešća uzele i tamošnje kompanije FAW i BYD.

Toyota bZ3 je izvedena u istom stilu kao krosover: slični su, kako oblik rasvete, tako i opšta plastika na karoseriji. Razvojni tim je posebno dobar posao odradio u oblasti aerodinamike, što se vidi po zaravnjenoj njuški, elegantnoj stražnjici, ručicama za otvaranje vrata koja se vraćaju do nivoa karoserije kada nisu u funkciji, posebna konstrukcija naplataka, kao i sve ostalo što je dovelo do toga da koeficijent otpora vazduha bude samo Cd 0,218. Ipak, Tesla Model S i Lucid Air nude još impresivnije performanse.

Električni sedan je već od aktuelne Corolle, pa u dužinu meri 4.725 milimetara (plus 95 mm), u širinu – 1.835 mm (plus 55 mm), dok je visok 1.475 mm (plus 40 mm). Međutim, kada se premeri i uporedi distanca između osovina, ispada da je elektromobil superiorniji čak i od poveće limuzine zvane Camry: 2.880 mm naspram 2.825 mm.

Što se tiče sedana, točkovi integrišu felne prečnika 16 ili 18 inča.

Putnička kabina s pet mesta za sedenje predstavlja pravu riznicu netipičnih rešenja, i to ne samo po Toyotinim standardima. Kako inače objasniti nedostatak uobičajenih polugica? Pokazivači pravca se aktiviraju pritiskom na dugmad koja su postavljena na obruč upravljača, dok se spoljnom rasvetom i brisačima upravlja putem zasebne palice instalirane na kućištu letve upravljača.

Ručice za otvaranje vrata su ugrađene u odmorišta za ruke, a pride vozač nema centralizovan kontrolni panel za sve prozore, već je tu samo jedan taster.

Skoro sve sekundarne funkcije su integrisane u veliki tablet multimedijalnog sistema, od dvozonske klimatizacije do otključavanja poklopca prtljažnika. Nije ponuđen projekcioni ekran (HUD), ali je uobičajeni instrumentacioni ekran postavljen prilično visoko, a pride je i dovoljno udaljen od vozača. U drugom redu je za pohvalu videti ravan pod i grejan sedalni deo jedinstvene sofe.

Sedan počiva na platformi Toyote. Arhitektura e-TNGA je identična onoj koja je osnova za krosover zvani bZ4X. Ali su zato različiti električni motori i litijum-gvožđe-fosfatna trakciona baterija. Sve to će za novajliju isporučivati kineska firma BYD. Za sada je zvanično objavljen samo podatak o autonomiji koja po kineskom ciklusu CLTC iznosi oko 600 kilometara.

Toyota obećava da će nakon deset godina upotrebe, baterija i dalje biti očuvanog kapaciteta do nivoa od najmanje 90%, ali uz jednu važnu začkoljicu: ne u svakom radnom okruženju. Ostale osobine su za sada navedene samo u dokumentima sertifikacije za Kinu.

Najavljene su dve verzije i obe nude zadnji pogon, električni motor snage 184 ili 245 „konja“. Neto masa vozila iznosi 1.710 kilograma i 1.835 kg, redom. Najviša brzina kretanja je u oba slučaja ograničena na svega 160 km/h.

Proizvodnja limuzine po imenu bZ3 će u Kini biti organizovana od strane drugog partnera Toyote, a to je koncern FAW. Novi elektromobil će se pojaviti na trakama zajedničkog poduhvata FAW Toyota, i to do kraja ove godine, dok će se s prodajom krenuti početkom proleća ili krajem zime.

Za sada nema informacija o tome da će se bZ3 moći pazariti i na nekim drugim tržištima, ali je Toyota objavila tizer trećeg člana porodice bZ. U pitanju je veliki električni liftbek. Vidite sliku iznad.

AutoRepublika

(189)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments