1. Home
  2. Prezentacije
  3. Nissan Leaf (2018.)
Nissan Leaf (2018.)
0

Nissan Leaf (2018.)

479
0
Podelite sa prijateljima:

Nepoznati kralj

Ako pitate bilo koga koji je najprodavaniji električni automobil na svetu, većina odgovora će verovatno biti „Tesla“. Ali takav odgovor nije istinit. Ukoliko ignorišemo svu pažnju i slavu koju je firma iz američke savezne države Kalifornije privlači, šampionska titula pripada Nissan Leafu. Japanski proizvođač vozila je prodao preko 283.000 primeraka od kada je Leaf debitovao 2010. godine, što je oko 40.000 vozila više nego celokupna Tesla. Razlika će verovatno nestati kada se Tesla Model 3 pojavi u prodaji, ali je Nissan još jednom pokazao da ima konja za trku i predstavio potpuno novi Leaf za 2018. godinu.

Kratka istorija

Nissan je eksperimentisao sa električnim prototipovima još od kasnih 1990-ih godina, da bi Leaf stigao u Severnu Ameriku i Japan krajem 2010. godine i u ostatak sveta nekoliko godina kasnije. I pored njegove dosta visoke cene od preko 35.000 dolara, Leaf je ipak bio jeftiniji nego ključni rival Chevrolet Volt i po mnogim karakteristikama efikasniji za kupovinu. Naime, istraživanja su pokazala da on u proseku košta tek četiri centa po pređenom kilometru – oko dvostruko manje nego Toyota Prius i oko četiri puta manje nego tipičan kompakt kao što je Toyota Corolla. Leaf je imao jednu veliku manu, a to je dosta mali maksimalan doment sa jednim punjenjem baterije, pa je tako osnovni model mogao preći tek 135 kilometara, a skuplji značajno većih 172 kilometra. Međutim, zahvaljujući pristupačnoj ceni, futurističkom dizajnu i solidnom izboru opreme, Leaf je postao hit među kupcima i osvojio mnogo nagrada – uključujući i proglašenje za „Automobil godine 2011.“.

Dizajn

Glavni Nissanov dizajner, Alfonso Albaisa je izjavio da Leafov prethodni dizajn sigurno nije bio u stanju da osvoji nagrade za lepotu, a iako su ga mnogi kupili zbog čudnog dizajna, jednako veliki broj kupaca ga je odbio iz istog razloga. To će se promeniti sledeće godine i Leaf sada deluje kao svaki drugi automobil na ulici sličnih dimenzija.

Njegova najveća inspiracija je bio nova generacija Micre, a ovaj mališan je odlično primljen od strane kupaca. Dva automobila dele identičan prednji aerodinamični deo, iako je Leaf dobio 20 milimetara na širini i 35 milimetara na dužini. On je takođe za 11 milimetara niži, a zanimljiv detalj leži u tome da je Nissan želeo da njegov predstavnik bude jednako aerodinamičan u krivinama kao i na pravcu. Zadnji deo deluje kao umanjena verzija Murana, dok iz profila, Leaf se nije promenio u većoj meri. Zahvaljujući korišćenju laganih materijala školjka je lakša za 45 kilograma, ali je ceo automobil dobio na težini oko 15 kilograma zbog korišćenja veće količine materijala.

Enterijer

Sličnom sa popularnom Microm se može primetiti i u enterijeru, posebno po pitanju volana i kontrolne table. Nissam obećava da su materijali boljeg kvaliteta, ali sudeći po novinarima koji su imali priliku da testiraju prototipove u enterijeru se i dalje može primetiti dosta jeftine plastike. Sedišta donose bolje podršku dok je prostor na zadnjim sedištima povećan. Sam dizajn je veoma jednostavan i sve komande se uglavnom nalaze na povećem sedmoinčnom monitoru. Najviše pažnje privlači novi ProPilot Assist, za koga Nissan kaže da nije tradicionalni auto-pilot već obično pomagalo u vožnji. On donosi 12 senzora (po tri u svakom delu automobila) i dozvoljava vozaču da na kratko ne kontroliše sam automobil. U tom momentu senzori prate saobraćaj i kontrolišu vožnju, a ukoliko primete da ruke nisu na volanu deset sekundi onda šalju upozorenje. Ukoliko vozač ne stavi ruke na volan ni posle 15 sekundi, automobil počinje da polako koči. Leaf će moći da se dobije sa tri nivoa opreme (S, SV i SL), a ProPilot Assist je opcioni na poslednja dva zajedno sa navigacijom, Apple CarPlay i Android Auto.

 

Mehanika

Jedna od najvećih mana prethodnika je bila njegova limitirana distanca sa jednim punjenjem baterije, a japanski proizvođač vozila je sada uspeo da nadmaši rivale kao što su Volkswagen e-Golf, Hyundai Ioniq Electric, Honda Clarity Electric i Ford Focus Electric.

Nove 40 kWh baterije čine veliki napredak u poređenju sa 29,9 kWh baterija kod prethodnika, ali opet nisu dovoljne da se nadmaši Chevrolet Bolt (60 kWh). Nissan kaže da čak i u osnovnom Leafu S maksimalni domet je duplo veći od originalnog modela iz 2011. godine i iznosi 240 kilometara, dok će SL moći preći 376 kilometara između punjenja. Za 2019. godinu u ponudu će biti dodata i verzija sa 60 kWh baterijama što bi u teoriji povećalo dostupnost na približno 500 kilometara.

Sa standardnim punjačem je potrebno oko osam sati da se baterije napune, ali sa brzim je dovoljno samo 30 minuta da se dobije dostupnost od 150 kilometara. Snaga električnog motora sada iznosi 147 ks i 320 Nm obrtnog momenta, značajno više od 107 ks i 254 Nm obrtnog momenta kod prethodnika. To je dovoljno za ubrzanje do 100 km/h za 8,8 sekundi dok maksimalna brzina nije saopštena.

Nissan je patentirao i takozvani e-Pedal ili samo jednu papučicu koja služi kao gas i kočnica. Sistem je u praksi veoma jednostavan – kada ga stisnete automobil se kreće, a kada pustite on koči. Ovaj patent nije generalno nov u automobilskoj industriji, ali je prvi takav na nekom serijskom automobilu.

Zaključak

Nissan se ne zadovoljava sa postignutim, pa bi tako uskoro mogao da usledi Nismo sportista visokih performansi, a zatim i krosover kao rival za Teslu Model X. Na papiru, novi Leaf deluje veoma ozbiljno, a iako je Nissan sigurno izgubio mnoge kupce koji bi voleli da se razlikuju, i dalje postoji veliki broj onih koji ne žele da se izdvajaju. Početna cena na američkom tržištu iznosi 30.875 dolara, na šta sledi državni popust od 7.500 dolara. Leaf je nakratko izgubio lidersku titulu po prodaji od Bolta, ali bez brige – sa modelom kao što je 2018. će je vratiti u rekordnom roku.

Zoran Tomasović

(479)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments