1. Home
  2. Prezentacije
  3. Chevrolet Traverse stigao u trećoj generaciji
Chevrolet Traverse stigao u trećoj generaciji
4

Chevrolet Traverse stigao u trećoj generaciji

200
4
Podelite sa prijateljima:

Model Chevrolet Traverse retko kada nalazimo na listi najpopularnijih velikih krosovera sa tri reda sedišta na američkom tržištu. Na njoj uglavnom dominiraju rivali kao što su Ford Explorer i Toyota Highlander, ali se Traverse pokazao veoma zahvalnim modelom i do sada je imao karijeru bez skandala ili loše reputacije. Protekle godine je isporučeno 96.965 primeraka „preko bare“, što je daleko od rekordne 2019. godine (147.122 otpremljenih komada), a takav pad prodaje uglavnom znači da su se kupci zasitili i da je vreme za promene.

Američki gigant nam je upravo podario model iz 2024. godinu i stiže sa novom pro-terenskom konfiguracijom, mehanikom i fensi tehnologijom.

Prethodnik je dobio dosta pohvala na račun svog stila, ali su se mnogi konstantno žalili da izgleda kao minivan bez klizećih vrata. Novitet je pozajmio mnoge detalje sa većeg terenca pod imenom Tahoe, posebno u oblasti velike maske hladnjaka i visoko pozicioniranih LED farova.

Najviše pažnje privlači paket nazvan Z71 i namenjen je onim koji s vremena na vreme vole da siđu sa asfalta. Daleko od toga da će savladati terene kao što to čini Ford Bronco ili Jeep Wrangler, ali za one kupce koji vole kampovanje i slične aktivnosti, Z71 može da savlada takve zadatke više nego odlično. On stiže sa pogonom na sva četiri točka, branicima pod većim uglovima, 18-inčnim felnama, pločama ispod vozila za zaštitu podvozja, izmenjenim pneumaticima i modifikovanim ogibljenjem.


U ponudi je i dalje Traverse RS koji možda izgleda kao ulični trkač, ali je daleko od pravog „Rally Sporta“. Ovaj model stiže sa 22-inčnim felnama i crnim detaljima, a Chevrolet kaže da se većina kupaca u prošlosti odlučivala baš za njega. Američki proizvođač vozila takođe nudi pakete opreme LS i LT za one kojima fensi oprema nije prioritet.

Kao što smo spomenuli, Traverse je dostupan samo sa tri reda sedišta, s opcijom da se druga dva reda mogu spustiti u pod. Svi modeli dolaze sa 17,7-inčnim monitorom, šest USB priključaka, bežičnim punjačem mobilnog telefona i bežičnim internetom, a za dodatni novac, kupac može da dobije i grejače u drugom i trećem redu sedišta, grejače u volanu, panoramski krov i još mnogo toga.

Većinu prodatih Traversea u prošlosti je pokretao 3,6-litarski atmosferski benzinac sa šest cilindara i 310 konjskih snaga, a na kratko je u izboru bio i 2,0-litarski turbobenzinac sa 257 „grla“. Chevrolet je odlučio da penzioniše oba motora i zameni ih novim 2,5-litarskim turbobenzincem.

Reč je o umanjenoj verziji 2,7-litarskog turbobenzinca koji se već neko vreme ugrađuje u razne modele unutar General Motorsa, a može se pohvaliti sa 315 „konja“ i maksimalnih 430 Nm obrtnog momenta. To je za pet konjskih snaga više u poređenju sa 3,6-litarskim „atmosfercem“ i za čak 70 Nm obrtnog momenta impresivnija brojka.

Chevrolet je predstavio i novi osmostepeni automatski menjač koji menja dosadašnji sa jednom brzinom više. Pogon na prednje točkove je standardan uz opcioni prenos snage motora na sva četiri točka. Spomenućemo da istu konfiguraciju možemo da očekujemo i na mehaničkim blizancima koji se kupcima plasiraju pod imenima GMC Acadia, Buick Enclave i Cadillac XT6.

Novi Traverse stiže u izložbeno-prodajne salone na jesen, a početna cena od 35.915 američkih dolara ne bi trebalo da se izmeni u većoj meri.

AutoRepublika

(200)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

Jako, jako lepo izgleda.
Ako bih smeo „da lanem“, rekao bih i da mi se znatno više dopada nekg novi Santa Fe. Ali, bolje da ćutim.
Jedino, u enterijeru, ne razumem zašto ovaj 17,7-inčni monitor ? Zašto ne neki od 32″ …

Matija

Nema razloga da se ustrucavas od komentara, ovde smo se sakupili da razmenimo misljenja, informacije i iskustva. Moje misljenje je da je dizajn novog Traversea na nivou dizajna vec bivseg modela Hyundaia Santa Fe – znaci, u startu je vec pomalo zastareo. Hyundai je otisao vliki korak napred ali i njemu moze nesto da se prigovori – trebalo bi malo vise da lici na sebe a ne na Land Rovere!

Matija

Izgleda da je to dobar auto. Samo, zasto prednja maska lici na Hyundai?

Yankee

Dizajn je u velikoj meri inspirisan sa Chevrolet Tahoe koji je debitovao 2019. godine.

comment image