1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. Roush Performance uradio sa Rangerom ono što Ford nije hteo
Roush Performance uradio sa Rangerom ono što Ford nije hteo

Roush Performance uradio sa Rangerom ono što Ford nije hteo

194
0
Podelite sa prijateljima:

Ako pratite američku automobilsku industriju i njihov profesionalni auto-moto sport, onda znate da je Roush ime sveto. Ovaj legendarni tim je razvio gotovo sve Fordove trkačke automobile u poslednje četiri decenije, a uveliko modifikuje i drumske verzije, do te mere da su njihovi proizvodi već sada stekli kultni status. Čak i veliki kritičar američkih automobila Džeremi Klarkson je jednom prilikom izjavio da je Roushova verzija Forda Mustanga najbolja u industriji i čak superiornija od one koju Shelby American proizvodi.


To nas dovodi do najnovijeg modela kojim se Roush pozabavio. Reč o pikap kamionetu Ranger, koji se prošle godine vratio na tržištu posle sedmogodišnje pauze, ali bez bogate opreme koja krasi konkurenciju, pa i Fordovog velikana iz F Serije. Primera radi, gotovo svaki rival ima proterensku verziju. Tu su Chevrolet Colorado ZR2, Toyota Tacoma TRD Pro, Jeep Gladiator Rubicon i Nissan Frontier Pro-4X, ali Ford nije želeo da investira u sličan proizvod iz straha da bi krao prodaju od spomenutog F-150. „Jenkijima“ je posebno zasmetalo što Ranger Raptor sa inostranih tržišta nije u ponudi, ali ono šta je Ford propustio, Roush će sigurno nadoknaditi.

Tjunerska kuća je predstavila svoju ideju kako bi proterenski pikap kamionet trebalo da izgleda, a sve je krenulo serijom dizajnerskih dodataka, u želji da se Ranger učini robusnijim.

U ponudi će biti nekoliko razičitih verzija, ali je generalna ideja ista. Novi branici, LED osvetlenje, proširena krila, odignuta hauba i specijalne grafike su načini na koji će javnost prepoznati Roushov proizvod, već na prvi pogled. Ali, ako to „amaterima“ ne bude moguće onda će veliki natpis, s nazivom tjuning kuće na šoferšajbni, otkloniti sve dileme. Kada je reč o enterijeru, tu su kožna sedišta, bolja zaštita od loših vremenskih uslova i centralna kutija između zadnjih sedišta gde vlasnik može da zaključa vredne stvari.

Dok se očekivao i veliki prirast snage motora, Roush je toj kategoriji posvetio najmanju pažnju. Ispod haube se i dalje krije 2,3-litarski turbo agregat sa 270 konjskih snaga i maksimalnih 420 Nm obrtnog momenta. Tjuner je dodao novi izduvni sistem koji će doprineti s parom dodatnih „grla“, a ako Ranger na bude ništa brži nego u prošlosti – on će barem zvučati bolje. Roush dodaje da je podigao visinu vozila, ali nam nije rekao tačno za koliko. Tu su i 18-inčne felne kao i proterenski Grabber AT/X pneumatici od 32 inča u prečniku točka.


Svi koji proznaju Roushove proizvode znaju da oni nisu nimalo jeftini, pa će ovaj paket iznositi 12.750 američkih dolara na već postojeću cenu Rangera. To znači da će ukupna cena zavisiti od verzije pikap kamioneta koju kupac izabere, a spomenućemo da osnovni model Rangera „preko bare“ košta 24.110 zelenih novčanica.

Eksperti već sada kažu da je bolje izabrati neki od Fordovih specijalnih paketa, gde zvanični izloženo-prodajni salon može modifikovati ovog pikapa po povoljnijim cenama. Primera radi, takozvani paket „Level 3“ pruža gotovo identične izmene kao i Roush, uz dodatnih 45 konjskih snaga za „samo“ 8.995 dolara povrh fabričke cene. Potrebno je i spomenuti da Ford ima u planu Ranger Raptor naredne generacije koji će debitovati 2022. godine, a kombinovaće spomenuti 2,3-litarski turbo motor s električnim agregatom za maksimalnih 360 „grla“.

AutoRepublika

(194)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments