1. Home
  2. Life
  3. Film
  4. AR pijaca klasika: Rambo prodaje svoj Dodge Charger
AR pijaca klasika: Rambo prodaje svoj Dodge Charger

AR pijaca klasika: Rambo prodaje svoj Dodge Charger

3.38K
7
Podelite sa prijateljima:

Treća generacija modela Dodge Charger nije bila preterano popularna među kupcima u svoje vreme, mada danas ima solidan status kod kolekcionara. Pojavila se u prodaji baš u vreme kada su takozvani mišićavi automobili počeli da izumiru. Mogli smo da je vidimo u izložbeno-prodajnim salonima od 1971. do 1974. godine i iako su u početku nuđeni i legendarni motori kao što su Hemi i Super Commando, većinski deo istorije je prošao u velikim agregatima niske snage zahvaljujući novim standardnim o izduvnim gasovima.

Ali današnji primerak je specijalan što proizilazi iz podatka da je njegov vlasnik nekada bio niko drugi do velikog holivudskog glumca po imenu Silvester Stalone.

Napravljen je 1971. godine i stiže u veoma poželjnom paketu opreme R/T. Ova slova su skraćenica za „Road & Track“ ili u bukvalnom prevodu „Ulice & staze“, a činio je sam vrh Chargerove ponude. Spomenute 1971. godine fabriku je napustilo samo 3.118 primeraka ovog specijalnog paketa opreme.

Ispod haube nećemo pronaći veoma poželjni Hemi, ali hoćemo onaj drugi motor o kome svi sanjamo. Razvija 390 konjskih snaga iz radne zapremine 440 kubnih inča (7,2 litre), a uparen je sa trostepenim automatskim menjačem. Fabričke informacije kažu da mu je bilo potrebno 5,5 sekundi da ubrza iz mirovanja do 100 km/h, uz maksimalnu brzinu od 202 km/h.

Takvo zadovoljstvo je koštalo tek 3.783 dolara ili 27.808 „zelembaća“ u današnjoj vrednosti novca. Tokom nekih drugih vremena bi verovatno bio popularniji kao nov, ali ovde pričamo o periodu kada su osiguravajuće kompanije zahtevale velike sume novca od mlađih kupaca. U prevodu na neki jednostavniji jezik, Charger je bio jeftin za kupovinu, ali ne i pristupačan za vlasništvo.

Stalone je kupio ovaj automobil početkom ovog veka i finansirao skupocenu restauraciju do najmanjeg detalja. Automobil je originalno naručen sa velikim brojem opcija kao što su servo volan, disk kočnice, veće 15-inčne felne Rallye i još mnogo toga.

Popularni Rambo (ili ga možda više pamtite po ulozi Rokija?) je zatim Charger poklonio svom najstarijem sinu Sejdžu, a ovaj ga je vozio sve do svoje smrti 2012. godine. Stalone ga je zatim prodao i Charger je promenio nekoliko vlasnika, a trenutno se nalazi u privatnom muzeju. Aukcijska kuća kaže da automobil poseduje mnogo originalnih delova iako je prošao kroz proces restauracije.

Aukcija će se održati naredne sedmice, a eksperti smatraju da će prodajna cena biti između 125 i 175 hiljada američkih dolara.

Zoran Tomasović

(3383)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

7 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Renault Terminator

Kako mu je sin poginuo?Nisam to znao.

Yankee

Srcani problemi koliko se secam.

Matija

Proporcije ovog automobila su pogresne:

– prednja osovina morala bi da bude pomerena 20-30 cm napred
– tockovi bi morali da budu veci i vise izvuceni napolje
– mogao bi da bude bar 5 cm nizi.

Sa ovim korekcijama bio bi super, osnovna forma je OK!

TheStig

Mislim da nisi u pravu. Izvlačenje točkova bi uništilo izgled i duh koji starije muscle mašine imaju. Širi pneumatici su svakako pojave novijeg doba, ali opet mislim da ne bi mnogo značili uz vješanje koji ovi automobili imaju.

Generalno izvlačenje točkova distancerima mi je baš seljački. Neke stvari iako nisu savršene su najbolje onakve kakve jesu.

Matija

Ovome je karoserija otisla bas daleko preko tockova, sto ni estetski ni fizicki nije prihvatljivo. Distancijali su za mene absolutno neprihvatljivi – pomeranjem tocka povecava se opterecenje lagera i kompletne konstrukcije oslanjanja. Mislio sam na konstruktivne izmene. Ovaj model, ovakav kakav je, meni nije atraktivan iz svih gore navedenih razloga.

moron

Uh, kakva cena 🙂

Yankee

Ima ga i kod nas …

comment image