1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. BMW 507 koji je posedovao Albreht fon Gerc prodaje se za 2,7 miliona dolara
BMW 507 koji je posedovao Albreht fon Gerc prodaje se za 2,7 miliona dolara

BMW 507 koji je posedovao Albreht fon Gerc prodaje se za 2,7 miliona dolara

477
0
Podelite sa prijateljima:

Tokom kasnih 1950-ih godina, BMW se okušao na tržištu lansiranjem roudstera 507, nakon teških prvih posleratnih godina koje je obeležila, u prvom redu, proizvodnja motocikala. Kako se ubrzo ispostavilo, BMW 507 nije naišao na topao prijem, pa je zato samo 252 primeraka proizvedeno.

Veoma mala serija u kojoj je 507 izrađen, između ostalog, čini ga veoma poželjnim kolekcionarskim primerkom u današnje doba, a pojava jednog od njih na aukcionarskom tržištu, sigurno je da privlači ogromnu pažnju širom sveta.

Ponudu posebno atraktivnom čini to što je konkretan primerak posedovao Albreht fon Gerc, poznati dizajner BMW-a koji potpisuje grand touring model 503 i pomenuti roudster 507. Njegov zadatak je bio da ponovo oživi minhensku marku, a zapravo je doveo u velike finansijske probleme.

Aukcijska kuća Bonhams je zadužena za prodaju jedinstvenog roudstera 507, a nadmetanje se održati na tradicionalnom događaju Bond Street Sale, koji je zakazan za 1. decembar. Konkretan primerak je proizveden 1958. godine, a Gerc se nije mogao pohvaliti time da je bio prvi vlasnik.

Bonhams navodi da je dizajner kupio automobil tokom 1971., a da se u njegovom vlasništvu zadržao celu deceniju, kada je početkom naredne decenije ponovo promenio vlasnika. Temeljno je restauriran poslednje dekade prošlog veka, a sada se nalazi u “izvanrednom stanju”. Procene aukcijske kuće govore o tome da će 507 dostići prodajnu cenu između 2,7 i 2,8 miliona američkih dolara.

Imajući u vidu da je Bond Street Sale jedan od najzančajnijih događaja iz sveta aukcionarstva, BMW 507 neće biti jedina poslastica na listi, sa strane ponude.

Pored njega, kupci će se takmičiti i za druga vozila koja su nekada posedovale javne ličnosti: Jaguar XJ220C Competition coupe (1993.) koji je vozio Dejvid Kultard i Dejvid Brabham. Tu je  Jaguar XJR6 Group C Racing coupe (1985.) koji je posedovao Martin Brundl.

Čuvena imena automobilske industrije, ali bez “prikačenih” imena poznatih ličnosti, a koja će se naći na aukcijskim listama prvog dana decembra, uključuju sledeće modele: Lister-Jaguar Knobbly (1959.), Aston Martin DB6 (1966.), Ferrari 500 Superfast (1966.), kao i najstariji primerak tog događaja Lagonda LG45 Rapide Tourer (1937.).

AutoRepublika

(477)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments