1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. „Iron Man“ ima novi-stari BMW
„Iron Man“ ima novi-stari BMW

„Iron Man“ ima novi-stari BMW

2.13K
6
Podelite sa prijateljima:

Glumac Robert Dauni Džunior je najpoznatiji po ulogama u filmovima „Iron Man“, gde njegov lik uglavnom vozi Audi, ali je sada pokazao da je njegova ljubav prema četvorotočkašima, u stvari rezervisana za jednu drugu bavarsku marku, za BMW! Kako prenose mnogobrojni svetski mediji, Dauniju je upravo isporučen jedan od najleših modela bavarske kompanije u istoriji, a reč je o primerku poznatom kao 3.0 CS iz 1974. godine.

Naravno, neko sa dubokim džepom može da priušti najbolje stvari u životu pa je ovaj 3.0 CS daleko od onoga koji je napustio proizvodnu traku pre skoro pet decenija. Reč je o modelu koga je specijalno restaurirala i modifikovala kompanija SpeedKore, a ovo nije prvi put da obavlja sličan posao po želji holivudske zvezde. Naime, u prethonih nekoliko godina su završili posao na kultnim američkim klasicima kao što su Chevrolet Camaro iz 1967. godine i tri godine mlađem Fordu Mustangu Boss 302.

Slično kao i ranije, i ovaj put su izmene urađene takozvanom „restomod“ stilu, što nam govori da automobil samo izgleda staro, dok je kompletna mehanika i tehnologija iz modernih vremena. Pa šta je SpeedKore onda modifikovao? Pa za početak, školjka je ostala uglavnom originalna, mada su na nju dodati određeni skupoceni delovi.

To se pre svega odnosi na oba branika gde je moderna plastika ojačana ugljeničnim vlaknima zamenila nekadašnji hrom. Ovi dodaci nisu samo stilske prirode već i poboljšavaju aerodinamiku nemačkog sportiste, a pomaže im i mali spojler na vratima prtljažnika.

Mnogo veće izmene se mogu primetiti u enterijeru. On je zadržao generalnu ideju klasika, ali je celokupni paket doveden na značajno viši nivo. Pričamo o kvalitetnoj koži i još kvalitetnijem drvetu koje se može uočiti na kontroloj tabli, vratima i volanu.

U svoje vreme 3.0 CS nije bio preterano skupoceni automobil, pa ćemo zaključiti da ga je SpeedKore doveo do onog savršenstva koje bi BMW verovatno poželeo tokom ranih sedamdesetih godina. Automobil takođe pruža i svu modernu tehnologiju koju bismo očekivali od vozila sa BMW značkom.

 

Ispod haube se krije novi motor- To je benzinac u konfiguraciji sa šest linijskih cilindara, poznatih pod kodnom oznakom S38 iz E34 generacije modela M5. Američka verzija ovog agregata je razvijala 311 konjskih snaga što je veliki prirast u poređenju sa originalnih 180 „grla“. Snaga se prenosi na zadnje točkove preko razočaravajućeg četverostepenog automatsko menjača, pa ostaje žal za tim što motor nije uparen sa nekom jedinicom za transmisiju iz bliskijeg perioda. Tu su i Brembo kočnice i specijalne felne razvijene za ovu priliku.


Nema sumnje da će popularni „Iron Man“ uživati u svom novom četverotočkašu, a nama običnim smrtnicima ostaje da očekujemo da vidimo još neko slično remek delo u bliskoj budućnosti.

AutoRepublika

(2130)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

6 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
J4ZZ3R

Nerviraju me ovi moderni dizajneri, ne moras izmisljati krug, samo pogledas automobile iz sesdesetih i sedamdeset ih, pa i dalje…

Poezija u dizajnu

Miki

Dizajn je ubiven regulativama…

Laki

Original blize srcu i sa manama ipak!!!

Balkanboj

To što ne znaju da spoje moderniji automatski menjač sa 5 ili 6 brzina nadoknadili su držačima za limenke pored ručice od ručne kočnice.

Amaterizam.

Bungi

Napred treba ofarbati branik u boji automobila,u njega integrisati stari hromirani branik. Pozadi isto,vratiti stari hromirani branik, spojler pozadi ne može biti crn“ni pod tačkom razno“. Unutra vratiti fabrički volan, sjedišta moraju biti više starinska sa integrisanim naslonima za glavu. Modernizacija mehanike koje se ne vidi je u redu ali vršljati po unutrašnjosti i spoljašnjosti jednog od najljepših kupea u istoriji automobilizma je svetogrđe.

D_C

Potpisujem!