1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. AR pijaca klasika: Cipelić
AR pijaca klasika: Cipelić

AR pijaca klasika: Cipelić

587
9
Podelite sa prijateljima:

Prva generacija modela Z3 je bila bitan adut za BMW iz nekoliko razologa. Bio je to prvi masovno proizvedeni četvorotočkaš sa značkom Z, osim ako za prethodnika ne smatrate vozilo pod imenom Z1 kao „masovno proizvedeni“ automobil.

Z1 je pronašao tek osam hiljada kupaca tokom tri godine proizvodnje, ali je BMW imao dosta veće planove sa naslednikom kog je imenovao sa Z3.

Nemački inženjeri su proveli tri godine u njegovom razvoju i debitovao je 1996. godine. Proizvodio se do kraja 2002. godine i u tom periodu je pronašao nešto manje od 300 hiljada kupaca koji su mogli da biraju između kupea i roudstera. O kupeu smo pisali ranije, a taj teskt možete pročitati ovde. Z3 je rešio mnoge nedostatke ranijeg Z1, kao što su bogatiji izbor motora i pristupačnija cena i generalno se smatra velikim komercijalnim uspehom.

A ako ste želeli da budete glavni baja u selu sa Z3-om, onda je izbor padao na izdanje nazvano M. Bilo je deo ponude od 1998. do 2002. godine i napravljeno je tek 2.858 kupaca, pa samim tim privlači dosta pažnje kada se pojavi u prodaji.

M se tokom cele svoje karijere nudio samo sa 3,2-litarskim benzincem sa šest cilindara u rednoj konfiguraciji, ali je snaga zavisila od tržišta. Primera radi, kada je originalno debitovao spomenute 1996. godine, mogao se pohvaliti sa 317 konjskih snaga u Evropi, ali sa samo 240 „grla“ na američkom tlu, zbog značajno strožijih zakona na račun izduvnih gasova „preko bare“.

BMW je konačno rešio problem šest godina kasnije kada je snaga povećana na 332 „konja“ u Evropi, odnosno 315 „grla“ u Sjedinjenim Američkim Državama. Bez obzira na kontinent, snaga se prenosila na zadnje točkove preko petostepenog manuelnog menjača. Testovi iz navedenog perioda pokažuju da je maksimalna brzina iznosila 250 km/h, a ubrzanje od nule do 100 km/h se postizalo za 4,8 sekundi (5,3 sekunde za originalne primerke sa američkog tržišta).

Naravno, sirova snaga i ubrzanje na pravcu su bili samo jedna karakteristika ovog automobila pošto je velika pažnja posvećena i na oblast bolje stabilnosti, a dodate su i veće kočnice i mnoge aerodinamične karoserijske aplikacije. Sa masom od tek 1.500 kilograma, M je svakako bio fantastičan izbor za sve one kojima benzin teče kroz vene.

Primerak iz današnje priče je iz 2002. godine i nalazi se u gradu Tausend Oks unutar američke savezne države Kalifornije. Do sada je prešao tek 40 hiljada kilometara i ceo život je proveo u toj sunčanoj federalnoj jedinici Amerike, što nam govori da je u besprekornom stanju.

U rukama sadašnjeg vlasnika se nalazi poslednjih desetak godina. M je generalno bio bogato opremljen automobil i mogao se pohvaliti 17-inčnim felnama, grejačima u kožnim sedištima, klimom i s još dosta toga. Takvo zadovoljstvo nikako nije moglo da bude jeftino i ovaj automobil koštao je čak 45.635 dolara u originalnom izdanju. U današnjoj vrednosti novca ta brojka bi iznosila 77.396 „zelembaća“.


Ali posao se definitivno isplatio pošto je zarada kompanije posle više od dve decenije proizvodnje ovog modela zapravo skočila. Upravo je prodat preko aukcijske kuće „Bring a Trailer“ za čak 81.196 američkih dolara posle 48 prispelih ponuda.

Zoran Tomasović

(587)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

9 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Rodster kombi?! Absolutno smesan auto, uvek bio daleko od mog interesovanja! Cudim se neukusu dizajnera i neukusu kupaca!

Milan Grozdanović

Jako lep model, ako mene pitas. Bas me razocarali ovi iz BMW-a jer nije deo postavke u muzeju u Minhenu.. Videh samo kabrio.

Tamo Daleko

Z4 E86 jos atraktivniji.

Matija

Pa, stide se onog sto su napravili! 🙂

Neko iz mase

Lepota je u oku posmatrača. Ako vam se ne dopada gledajte u stranu.

Matija

Naprotiv, detaljno analiziram. Ucim na greskama drugih. 🙂

Nik900

Vec godinu dana pokusavam da pazarim z3 kabrio sa 2.1 sestakom ,al nikako da se nadjemo sa cenom….

Bungi

Klovnova cipela je imale tanke limene nosače diferencijala pozadi koji su znali da popucaju, posebno kod M verzije.To je slabost i čitave serije 3 ove generacije.

MRN

Problem aktuelne serije 3 ?