1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. Prodaje se Fordov francuski dragulj (GALERIJA)
Prodaje se Fordov francuski dragulj (GALERIJA)

Prodaje se Fordov francuski dragulj (GALERIJA)

224
0
Podelite sa prijateljima:

Ako bismo morali da gledamo Fordova najveća tržišta u Evropi, svima bi verovatno Nemačka ili Velika Britanija prvp pale na pamet. Međutim, američka korporacija je u periodu od 1916. do 1954. godine imala u svom sastavu francusku diviziju. Poslovala je pod imenom Ford SAF (Societe Anonyme Francaise) gde su fabriku uglavnom napuštali modeli slični onima viđenim „preko bare“.

Oni su se smatrali prestižnim u Francuskoj zahvaljujući agregatima sa šest i osam cilindara, čime su bili izuzetno skupoceni, pa samim tim nije svako mogao ni da ih priušti. Najpoželjniji od njih je svakako bio model Comete, koji se proizvodio od 1951. do 1954. godine, a jedan od njih, doduše u izuzetno lošem stanju, će uskoro biti prodat na aukciji.


Iako je nosio Fordovu oznaku, Comete je zapravo posedovao samo američku mehaniku, dok su se za ostatak postarali nekadašnji partneri. Većinu posla je zapravo uradila firma Facel, koja je osnovana s ciljem proizvodnje delova za avione, a kasnije se prebacila i na automobile pod imenom Facel Vega na osnovama američkog Chryslera. Pored što je proizvodio svoje modele, Facel je takođe bio voljan sarađivati sa svakim ko bi platio račune, a pre Forda najpoznatije mušterije su bile Simca i Bentley.


Krajem četrdesetih godina prošlog veka, Facel i Ford su uspostavili saradnju u razvoju novog kupea sa četiri sedišta, a koji je dizajnirala čuvena italijanska kuća Pininfarina. Kompletna mehanika je preuzeta iz američkog modela, ukljujučujući 2,2-litarski V8 motor i četverostepeni manuelni menjač.

Spomenuti agregat je zapravo bio umanjena verzija čuvenog „Flathead“ motora koji je važio za omiljenu mehaničku komponentu u „hot rod“ kulturi. Sa 68 konjskih snaga ispod haube, Comete nije bio preterano moćan pa ni zabavan za vožnju, ali je prelepi stil takav da ga mnogi smatraju možda najlepšim Fordom u istoriji. Kasnije su postojale i verzije sa 2,4 i 3,9-litarski motorima koje su podigle snagu do maksimalnih 105 „konja“, što je omogućavalo maksimalnu brzinu do 144 km/h.


Nažalost, Comete se pokazao preskupim za prosečnog francuskog kupca u posleratnoj razrušenoj Evropi, a u korist mu nisu išli ni novi zakoni koji su kupcima nametali visoka poreska opterećenja, zbog primene motora zapremine veće od 2,0 litre. Zato je i prodato samo 2.165 jedinica uključujući 699 pod oznakom Simce, koja je na kraju 1954. godine kupila Fordovu francusku diviziju i proizvodila Comete još godinu dana pod svojom oznakom.

Odlično restauriran Comete sa 3,9-litarskim motorom danas može da košta toliko novca da se cifra mora izraziti brojkom od šest karaktera, a niski brojevi proizvodnje čine čak i „krntije“ jako poželjnim. Primera radi, primerak iz ove priče je jedan od retkih koji je završio u Americi, a uskoro će se naći na RM Sotheby aukciji.

Iako možda deluje kao da je u izuzetno lošem stanju, vlasnik spominje da je rđa površinska i da neće trebati mnogo novca da se limarija sredi. Iste sreće nije i enterijer, koji je definitivno video bolje dane, pa će trebati čudo da se ikakvi originalni delovi sačuvaju.

U svakom slučaju, aukcija će se održati krajem narednog meseca, a očekuje se da će prodajna cena dostići cifru od oko 20.000 američkih dolara.

AutoRepublika

(224)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments