1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. Isplivao davno izgubljeni američki hot rod
Isplivao davno izgubljeni američki hot rod

Isplivao davno izgubljeni američki hot rod

469
0
Podelite sa prijateljima:

Amerikanci su veliki ljubitelji klasične automobilske industrije. Nigde drugde u svetu se ne proda toliko starijih automobila po toliko visokim cenama, a kupci su uglavnom oni koji su želeli takav model u mladosti bez da su mogli da ih priušte. A onda jednog dana postanu dovoljno imućni da prožive sve ono šta su želeli u mladosti, u šta često spada kupovina automobila iz snova.

A ako je nešto popularnije od vozila čiji hrom se sija na Suncu, to su svakako takozvani „barns finds“. Reč je o vozilima davno parkiranim u hangarima koji nisu baš bili „izgubljeni“ kao što reč „finds“ nagoveštava već su jednostavno bili skriveni od očiju javnosti. Jedan od njih je čuveni hot rod sa nadimkom „Uncertain T“ i možete da ga vidite na priloženim fotografijama. Reč „uncertain“ znači „neizvesno“ ili „nesigurno“, dok se slovo „T“ odnosi na Ford Model T koji je pozajmio šasiju i delove školjke.

Uncertain T je krerirao čovek po imenu Stiv Skot na bazi spomenutog Modela T iz 1921. godine. Skot je radio kao novinar za automobilski magazin „Car Craft“ i veoma mu se dopala takozvana hot rod kultura, koja je bila u jeku popularnosti tokom pedesetih i šezdesetih godina prošlog veka.

Ali Skot nije želeo samo jedan u nizu prepoznatljivih hot rodova na bazi Forda iz 1932. godine, kao što većina tjunera radi, već je odlučio da napravi unikantnu školjku koja izgleda kao je izašla iz crtanog filma. Razvijena je od plastike ojačanom ugljeničnim vlaknima i bila nagnuta napred do te mere da oni koji su vozili Uncertain T su pričali da je preglednost izuzetno loša. Ali komoditet je bio u drugom planu i cilj ovog vozila je bio da se svako okreće za njim.

Jako malo originalne mehanike je ostalo, pa je Skot odlučio da prati duh hot rod kulture i napravi pravog Frankenštajna od delova iz raznih modela. Primera radi, motor radne zapremine 384 kubna inča (6,3 litra) je pozajmljen iz Buicka iz 1957. godine, ali je ugrađeno električno ubrizgavanje goriva, dok je menjač preuzet iz dve godine starijeg Pontiaca. Ovaj motor je razvijao 250 „konja“ u originalnoj formi, ali sa raznim modifikacijama, snaga Uncertain T je skočila na preko 400 „grla“.

Automobil je predstavljen javnosti 1965. godine i osvojio je svako takmičenje na kom se takmičio tokom narednih šest godina. Takođe se našao na naslovnim stranicama svih uglednih magazina hot rod kulture kao što su Car Craft i Popular Hot Rodding, ali se onda iznenada povukao iz javnosti. To ne znači da je bio izgubljen već ga je vlasnik parkirao u garažu u gradu Van Najs (američka savezna država Kalifornija) i tamo će da provede narednih skoro pet decenija.

Posle nedavne promocija, novi vlasnik kaže da želi prvo da ga pokaže širom Sjedinjenih Američkih Država, a onda jednog dana restaurira u originalno stanje.

Nije loše za jednog „cipelića“, zar ne?

AutoRepublika

(469)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments