1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. Zanimljivost dana: Da li ste znali da je Peugeot proizvodio i čamce?
Zanimljivost dana: Da li ste znali da je Peugeot proizvodio i čamce?

Zanimljivost dana: Da li ste znali da je Peugeot proizvodio i čamce?

328
4
Podelite sa prijateljima:

Od svojih početaka u 19. veku, Peugeot je uvek bio raznolik u svojoj industrijskoj proizvodnji. Mnogi znaju za Peugeotove bicikle, retko ko (barem kod nas) za mlinove bibera, ali je verovatno najmanje poznato da je brend iz Sošoa takođe pravio čamce. Peugeot je negovao nautičku delatnost od 1904. do 1930. godine. Anri Ože, volonter u muzeju L’Aventure Peugeot, proširio je ovu priču.

Ovaj pomorski ep počeo je 1883. godine kada je Armand Pežo smislio da motorizuje ribarske čamce u malom gradu Morgat u Bretanji. Tako je 1904. industrijalac Franš-Konte udružio snage sa proizvođačem motora i automobila Tonijem Hubertom i osnovao svoju prvu kompaniju. Prvi brod koji će napustiti njihovo brodogradilište nosiće ime „Le Comtois“.

Iste godine „motorni čamac“ Peugeot III osvojio je kup krstaša od 6,50 do 8 m koji se održavao u Monaku. Nakon toga, 1907. godine, Peugeot je u Parizu izložio jednocilindrični motor od 8 KS i tri četvorocilindrična motora od 10 do 16 KS, namenjene za pomorsku primenu. Postojao je i pomorski brod od 50 KS, pobednik takmičenja u Kupu Ruana 1906. godine, koji je mogao da primi petnaest putnika na brodu, kao i čamac od tri tone pokretan motorom od 24 KS.

Prekinuta Prvim svetskim ratom, proizvođačeva nautička avantura u Lionu ponovo je pokrenuta 1925. pod vođstvom Lusijena Rozengarta, generalnog direktora „Pežoa“. Novostvoreni „Societe Peugeot Maritime“ ima za cilj proizvodnju brodskih motora, kliznih čamaca i čamaca za razonodu na veslanje ili mehanički pogon.

Ideja iza ovog poduhvata bila je stvaranje alternativnog načina prevoza koristeći ogromnu francusku rečnu mrežu. Da bi se to postiglo, u Levaloau je stvorena radionica posvećena čamcima. Pet motora i dva čamca od 7,5 m opremljena motorom izvedenim iz Peugeot Tipe 177 izašli su iz radionice 1926. godine.

Kao i neki automobili tog vremena, trup čamca je čak bio montiran na šasiju automobila zvanog Peugeot Type 177 M za reklamnu turneju po Francuskoj. Na prvoj izložbi čamaca u oktobru 1926. godine, „Pežo“ je predstavio dva „luksuzna“ kanua od 5,50 i 7,50 m s elegantnim lakiranim trupovima od egzotičnog drveta.

Njihov motor je isti kao kod Peugeota 5 CV-a (tip 172). Nažalost, finansijska kriza 1929. primorala je Peugeot da definitivno prekine svoju pomorsku delatnost godinu dana kasnije.

AutoRepublika

(328)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Guliver

Pravili su testere, mlinove za kafu i biber, masine za sivenje, masine za pranje vesa, rucni i elektrican alat, aparate za pokucstvo tipa kuhinjski mikseri, lovacke puske, artiljeriju…

BB

Neki dan naletim na policu sa mlinovima za biber Peugeot…
Dakle prave ih još
Malo me začudilo…

Guliver

Da, najbolji mlinovi. Ali nisu jeftini.

Renault Terminator🇷🇺Z

Moj đed je imao okasti ključ 17-cu i na njemu je bilo ugravirano Peugeot.