1. Home
  2. Vesti
  3. Volkswagen Golf dizel ima svoje ljubitelje i „preko bare“
Volkswagen Golf dizel ima svoje ljubitelje i „preko bare“
9

Volkswagen Golf dizel ima svoje ljubitelje i „preko bare“

331
9
Podelite sa prijateljima:

Redovni kritičari Volkswagena Golfa će reći da ovaj slavni automobil ima verne kupce samo na dve lokacije – u Nemačkoj, gde je naravno „domaćin“ pa ga kupuju u velikim tiražima, i naravno na Balkanu gde je stekao kultni status kada se nekada proizvodio u Sarajevu. Situacija nije baš tako crno-bela i Golf se može pohvaliti i ljubiteljima iz celog sveta, mada možda ne u jednakoj meri kao u već spomenutim mestima, ali opet u dovoljnoj meri da ostavi zapažen trag.

Uzmite na primer automobil iz priloženih fotografije. Reč je o primerku iz 1982. godine koji je nedavno osvanuo u oglasima na čuvenom sajtu za preprodaju eBay, a nalazi se u američkoj saveznoj državi Vašington.


Golf je originalno stigao „preko bare“ 1975. godine kao zamena za proslavljeni, ali izuzetno zastareli model „Buba“. Na ovom tržištu se zapravo nije zvao Golf već Rabbit (zec), a od 1978. godine se takođe proizvodio u saveznoj državi Pensilvaniji.

Ime i mesto proizvodnje nisu bile jedine izmene, pa je Rabbit tako morao da pruža udobnija sedišta za razmažene „Jenkije“, a po prvi put u istoriji su postojale i dizajnerske izmene u vidu kockastih farova i nešto izmenjene zadnje svetlosne grupe. Samo je još „petica“ nosila ime Rabbit dok su svi ostali Golfovi bili poznati pod istim imenom u celom svetu.

Amerika takođe ima značajno oštrije zakone o izduvnim gasovima, pa je tako i snaga motora obično bila nešto manja zbog niže kompresije agregata. Primera radi, dok je evropski GTI razvijao 110 konjskih snaga, Rabbit GTI se mogao pohvaliti sa „samo“ 90 „grla“. Slična situacija je bila aktuelna i kod dizela, koji upravo pokreće automobil iz naše priče. Reč je o poznatom 1,5-litarskom agregatu koji je razvijao 49 konjskih snaga.

Koliko ga je vlasnik dobro održavao najbolje potvrđuje podatak da i posle četiri decenije i skoro 144.000 pređenih milja (230.400 km) i dalje deluje kao da je juče napistio fabriku (da ne kažemo ono naše čuveno iz oglasa „NOV NOV NOV“).

Svetlo plava boja je bez greške, a ne mogu se primetiti ni tragovi rđe. Sličan zaključak možemo doneti i na račun hromiranih branika i uglavnom plastičnog enterijera. Vlasnik spominje u oglasu da motor, petostepeni manuelni menjač, kočnice, kvačilo i kompletna elektronika rade bez greške, a takođe poseduje i originalnu dokumentaciju kada je kupio Rabbita. Sudeći prema informacijama, njegova cena davne 1982. godine je iznosila 8.395 američkih dolara (oko 22.500 zelenih novčanica prema današnjoj vrednosti keša).

 

Do kraja aukcije je ostalo još tri dana, a za sada najviša ponuda iznosi 5.900 američkih dolara.

AutoRepublika

(331)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

9 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Don

Jes, zvao se kola…

Bungi

Gadan im je prednji kraj sa farovima Džete keca. Ni zadnje lampe dugačke kao nosač aviona nisu estetski pogodak. Da ne pričam o metalnim branicima odmaknutim od karoserije kao Portugal od Rusije. Što amerikanci znaju naružiti auto to niko ne zna. Naš evropski model je neuporedivo ljepši.

Yankee

Svi su imali takve branike u to vreme, takav je zakon bio po pitanju bezbednosti. Takozvani 5 mph branici gde je auto morao da ne pretrpi nikakvu stetu kad udari u nesto pri brzini od 5 mph.

D_C

Amerikanci sve do 1983. imaju ‘sealed beam headlamps’ regulativu koja je bila vrlo restriktivna i svi farovi su bili prakticno standarizovani. Tek od 1983. oni dozvoljavaju farove sa promenljivim sijalicama.

Laki

Na BMW E 30 veliki branici su donekle bili OK za razliku od ovog „zeca“

D_C

Nije dizel vec 1800 GLi sa 112ks i nije na prodaju ali nadam se prijatniji nasem ‘evropskom’ ukusu:
comment imagecomment imagecomment imagecomment image

Primerak iz 1983. sa originalnih 140,000km. Enterijer je bio opcija od VW dilera.

moron

Prelep.
Stalno stoji „pod ceradom“ ili u garaži ?

D_C

Hvala! Golf ima grejanu garazu na raspolaganju a u vreme kada su ove slike radjene, ispod cerade se nalaziocomment image

Yankee

Evo nesto za tebe, vidjam ga godinama na istom mesto. Cini mi se da je cena $3.000.

comment image

comment image