1. Home
  2. Vesti
  3. Ford F-150 Raptor uskoro sa 750 „konja“ … Navodno
Ford F-150 Raptor uskoro sa 750 „konja“ … Navodno
0

Ford F-150 Raptor uskoro sa 750 „konja“ … Navodno

396
0
Podelite sa prijateljima:

U Sjedinjenim Američkim Državama trenutno bukti veliki rat između Forda i Fiat-Chryslerovih divizija Ram i Jeep, a svaka strana pokušava da udari protivnika tamo gde ga najviše boli. Sve je počelo još pre nekoliko meseci debitovanjem terenca s nazivom Ford Bronco, kao direktnim tržišnim protivnikom proslavljenog Jeepa Wranglera, koji je praktično imao monopol, od kada je zvanično debitovao krajem osamdesetih godina.

Sa druge strane, Ram je uzvratio „udarac“ prezentacijom novog modela 1500 TRX kao rivala Fordovom terenskom ponosu, modelu F-150 Raptor. Svaka strana je odgovorila onako kako zna i ume, pa je Jeep najavio Wrangler sa moćnijim V8 agregatom, a kako stvari stoje Raptorov turbo V6 će u penziju, i umesto njega stiže astronomski V8 iz modela Mustang Shelby GT500.


Vest stiže sa određenom dozom ironije, pošto je Ford pre samo tri godine penzionisao svoj čuveni 6,2-litarski V8 motor, jer je smatrao da će 3,5-litarski V6 s turbo punjačem biti dostojna zamena.

Sa 450 „konja“ ispod haube, on to i jeste bio, sve do početka sedmice kada je debitovao spomenuti Ram 1500 TRX sa čak 702 „grla“ (po američkoj nomenklaturi). Na sreću Forda, kompanija u svojoj ponudi već ima fantastični 5,2-litarski V8 u modelu Shelby GT500, a koji zahvaljujući kompresoru razvija 760 konjskih snaga.

Kako prenosi sajt „The Drive“, izvor blizak kompaniji je izjavio da će upravo takav agregat pokretati naredni Raptor, ali će razvijati između 725 i 750 „konja“. Spomenuti izvor navodno dodaje da je Ford započeo rad na njemu, još početkom godine kada su špijunske fotografije „uhvatile“ TRX na testiranju.

Proizvođač je predstavio novi F-150 pre nekoliko meseci, ali među ponuđenim modelima nije bilo Raptora, na koga će publika morati da sačeka dodatnih godinu dana. Naravno, ranije smo pisali da F-150 ima veliku prednost nad Ramom po pitanju mase zahvaljujući aluminijumskoj karoseriji, sa kojom je za oko 300 kilograma lakši od bilo kog rivala.

Ukoliko je ova vest istinita, novi V8 će takođe povećati i cenu, a sa početnom cifrom od 55.150 američkih dolara Raptor je trenutno za čak 16.000 zelenih novčanica jeftiniji od TRX-a. Sa druge strane, takav potez bi možda i imao smisla pošto se „šuška“ da će uskoro debitovati i Raptor izdanje manjeg modela Ranger pa bi on mogao da popuni prazninu.

U svakom slučaju, izveštaji tipa „pričao mi neko kome je rekao radnik Forda“ zvuče kao nešto šta biste pročitali u Blicu ili Telefografu gde navodni “ izvori bliski subjektu priče“ uvek imaju nešto da kažu.

Ipak ćemo morati da sačekamo još godinu dana i lično se uverimo da li će Ford uzvratiti udarac preko većeg turbo punjača na V6 pogonskoj jedinici, ili će se vratiti svojim V8 korenima.

AutoRepublika

(396)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments