1. Home
  2. Vesti
  3. Volvo polako izbacuje dizel motore iz ponude
Volvo polako izbacuje dizel motore iz ponude
2

Volvo polako izbacuje dizel motore iz ponude

400
2
Podelite sa prijateljima:

Švedska marka jedna je od retkih koje su se već javno odrekle dizel agregata i posvetila se daljem razvoju hibridne tehnologije. 

U februaru ove godine, šef Volvoa, Hakan Samuelson, kazao je da je ta marka potpuno nezainteresovana za dalji razvoj dizel pogonskih jedinica. „Regulativa će postati još stroža što će biti sve veći izazov za inženjere. Razvoj novih dizel motora postao je previše komplikovan i skup“, rekao je tada Samuelson.

U skladu sa tim izjavama jeste i postepeno odricanje od dizelaša tamo gde je to moguće. Tako je potvrđeno da je Volvo XC40 već izbacio iz ponude dvolitarske „naftaške“ motore u Velikoj Britaniji. To je učinjeno tiho i bez velike pompe, a sasvim je izvesno da će se ovaj proces uskoro preliti i na druga evropska tržišta.

Tako od sada je XC40 na Ostrvu dostupan samo sa benzinskim, hibridnim ili električnim pogonom. Šta više, u ponudi je samo jedan „čist“ SUS motor, i to je T3 agregat koji ne koristi nikakvu dodatnu pomoć električne enegije. B3 i B4 su potpomognuti sistemom blagog hibrida, a u ponudi je plug-in hibridna varijanta. Naravno, kruna game je Recharge model koji je čisti EV.

Čelnici Volvoa uvereni su da će elektrifikacija biti ključna za oporavak ove marke nakon korona krize. U prvoj polovini ove godine isporučili su 38.000 plug-in hibrida, što je za 79,8% bolji rezultat nego u istom periodu 2019. godine.

Želja švedske marke je da do 2025. godine baterijska vozila (hibridi i električni modeli) čine 100% prodaje tog brenda, što dalje upućuje da ni benzinski motori nemaju svetlu budućnost u portfoliju Volvoa.

AutoRepublika 

(400)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Samo neka se potrude da sa izbacivanjem dizela ne ostanu i bez dobrog obrtnog momenta …

da11

Ne znam koji normalan covjek moze kupiti, s 2.0 motorom.
S90 sa 320 ks 2.0 trosi vise nego npr Audijev 3.0 tfsi sa 340ks i ima 150Nm vise.