1. Home
  2. Vesti
  3. Predstavljen Hyundai ix25
Predstavljen Hyundai ix25
0

Predstavljen Hyundai ix25

367
0
Podelite sa prijateljima:

Prva generacija malog krosovera iz Južne Koreje, Hyundaija ix25 je premijerno prikazana još 2014. godine na Salonu automobila u Čengduu da bi se u lokalnim izložbeno-prodajnim salonima pojavila koji mesec kasnije. Nakon prvih 12 meseci tržišnog života, proizvodnja SUV-a, koji je u međuvremenu dobio naziv Creta (za rusko i indijsko tržište), je proširena i na indijski potkontinent. Logično, još dodatnu godinu nakon Indije, proizvodnja je organizovana i u Sankt Petersburgu.

Sada je na Salonu automobila u Šangaju predstavljena druga generacija modela koji na tržištu najmnogoljudnije zemlje sveta nosi oznake ix25.

Premijera mališana sa povišenom pozicijom sedenja je za Korejce ostala u senci predstavljanja novog sedana Hyundai Sonate, pa tako i nisu bili previše rečiti u vezi sa novitetom iz SUV segmenta. Dakle, proizvođač se fokusirao na demonstraciju stilskog izgleda modela ix25, osmišljenog u duhu već postojeće familije krosovera Hyundaija. Ipak, kineski novinari su bili uporni, insistirali na detaljima u vezi novog proizvoda, pa smo zahvaljujući njihovoj radoznalosti i tvrdoglavosti ponešto i saznali o mališi.

Novi Hyundai ix25 je u novoj generaciji gabaritniji od odlazećeg modela. Međuosovinski razmak je izdašniji za 20 milimetara i sada iznosi 2,61 metar, dok je i dužina porasla za 30 milimetara. Hyundai ix25 je znači 4,3 metra dug, dok su se širina i visina izmenile za beznačajan jedan centimetar.

Kabinski prostor je bio podvrgnut temeljnijim unapređenjima. Arhitektura centralnog panela je sasvim različita u odnosu na prethodnika. Centralni deo zauzima uspravno postavljen tablt, koji je objedinio upravljanje mnogim funkcijama za šta su ranije bili zaduženi tasteri.

Ventilacioni otvori su sada postavljeni vodoravno, a nov je i obruč upravljača. Izbor režima vožnje u odnosu na podlogu je pozicioniran uz ručicu menjača. Primerak koji „se pravio važan“ pod svetlima šangajskih sajamskih kupola, bio je opremljen i ventilisanim prednjim sedištima.

O mehanici i tehnološkim rešenjima, za sada možemo samo da nagađamo. Kineski novinari očekuju da ix25 pogone dva motora, zavisno od preferencije kupca. Jedan je 1,4 turbo benzinac, dok je drugi veće zapremine za 200 kubnih centimetara, ali ne može da računa na pomoć turbo punjača.

Indijci pak očekuju da će se na njihovom tržištu naći i dizel verzija, uz benzinske. Oni su još ranije izneli svoju prognozu da će njihova nova Creta (ix25) biti ponuđen i u verziji koja omogućava transport do sedam osoba.

Očekuje se da novi Hyundai ix25 bude deo postavke izložbeno-prodajnih salona u Kini počev od avgusta, dok će se Rusi i Hindusi baš načekati, s obzirom da se nagađanja kreću oko 2021. godine. Još je zanimljivo pomenuti da je ovaj model u prethodnoj generaciji već doživeo restilizaciju pre dve godine, ali je ta verzija bila dostupna samo kosookim kupcima, a vrlo kratko se nudio i u Indiji.

AutoRepublika

(367)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments