1. Home
  2. Vesti
  3. Porsche želi da zadrži u ponudi atmosferski motor
Porsche želi da zadrži u ponudi atmosferski motor
2

Porsche želi da zadrži u ponudi atmosferski motor

225
2
Podelite sa prijateljima:

Nemački proizvođač nije voljan da se lako odrekne jednog od svojih zaštitnih znakova. 

Sve je više brendova koji se odriču atmosferskih agregata koji postaju prava retkost, pogotovo u Evropi. Turbo pogonske jedinice dobijaju prednost, no pojedini brendovi poput Porschea nisu voljni da još uvek kažu zbogom ovakvom tipu motora.

Bokser atmosferski agregat je dugo godina bio usko povezan sa Porscheom. Diverzifikacija game ove marke dovela je do uvođenja i drugih motora, pa čak i dizelaša, mada je to bila poprilično kratkotrajna avantura.

Šta je dakle, budućnost za ovu pogonsku jedinicu? Nadlležnima u Porscheu je jasno da je prostor za manevrisanje i unapređivanje u vezi sa emisijom štetnih gasova ograničen, te da uskoro ovaj motor više neće moći da prođe sve stroža pravila u Evropi.

Stoga su u Porscheu počeli da razmišljaju u drugom pravcu. Podstaknuti velikoserijskim markama koje već duži period praktikuju hibridizaciju atmosferskih benzinaca i u nemačkom brendu počeli su da razmatraju ovaj korak.

Frank-Stefen Valiser, šef Porscheovog odeljenja za sportske automobile, uveren je da bi uparivanje sa elektromotorom omogućilo atmosferskom agregatu da preživi „emisionu seču knezova“.

„Elektromotor za vožnju u niskim obrtajima, a atmosferac za visoke obrtaje, to se čini kao savršena kombinacija“, rekao je Valiser. Očito je da će Porsche morati ubrzo da se prilagodi ili da kaže zbogom atmosferskom bokseru. Verujemo da će se ipak odlučiti za hibridizaciju.

AutoRepublika 

(225)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Stari Dejan

Najzad malo razuma negde oko atmosferskih motora!

Balkanboj

Potpuno podržavam. Živeo atmo motor.