1. Home
  2. Vesti
  3. Elektrifikacija – Evropa prestiže Kinu
Elektrifikacija – Evropa prestiže Kinu
1

Elektrifikacija – Evropa prestiže Kinu

154
1
Podelite sa prijateljima:

Čini se da se odnos snaga na polju prodaje elektrifikovanih modela polako menja, jer je u dosadašnjem delu godine prodato više ovakvih automobila u Evropi nego u Kini. 

Nezavisni automobilski analitičar, Matijas Šmit, tvrdi da je Stari kontinent pretekao Kinu kada je reč o novim registracijama baterijskih automobila u prvih sedam meseci 2020. godine. Šta više, Šmit ističe da je uspeh još i veći, jer je on u svojoj analizi uključio samo tržišta Zapadne Evrope + Island, Norveška i Švajcarska.

On navodi da je u ovim zemljama kumulativno u prvih sedam meseci ove godine prodato više od 500.000 baterijskih vozila, što je bolji rezultat od onog ostvarenog u Kini. Treba istaći da su kineske vlasti posle godina pomaganja svojoj automobilskoj industriji sa subvencijama za kupovinu električnih modela rešile da umanje podsticaje i da proizvođače učine nezavisnijim od istih.

S druge strane, svedoci smo sve većih subvencija za kupovinu električnih i hibridnih automobila u Evropi, gde se pored ovih finansijskih podsticaja nude i drugi benefiti poput besplatnog parkinga, manjeg poreza, mogućnost pristupa delovima gradova gde SUS modeli ne smeju ni prići itd…

Plug-in hibridi su daleko popularniji u Evropi nego u Kini. Zaključno sa julom stanovnici zapadnog dela našeg kontinenta kupili su 231.000 priključnih hibrida, što je dvostruko više nego u Kini gde je isporučeno 108.000. Ipak, Kina ostaje broj jedan kada je reč o prodaji EV modela, jer je tamo dostavljeno 378.000 za sedam meseci 2020. godine, dok je u Evropi ta brojka stigla do 269.000.

Šmit navodi da bi prodaja elektrifikovanih vozila u Evropi mogla premašiti milion jedinica ove godine, posebno akcentujući da se očekuje dolazak Volkswagenovog ID.3, od kojeg nemački stručnjaci očigledno imaju velika očekivanja.

Ipak ne treba tako lako otpisati Kineze. Osim što poseduju „mali milion“ startap kompanija koje se bave električnim modelima, tu je i niz proizvođača koji već imaju veliko iskustvo sa ovakvim vozilima. Pored toga, Tesla je već otvorio svoju fabriku u Kini za proizvodnju pre svega Modela 3.

Ovaj pogon ima kapacitet montiranja 500.000 vozila na godišnjem nivou. Ako se sagleda da će većina ovih automobila završiti upravo u Kini, jasno je da ta zemlja ne može uskoro izgubiti tron kada je reč o prodaji električnih modela.

AutoRepublika 

(154)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Branko

Obzirom na novu EU Caffe regulativu i poplavu plug in hibridnih modela kod većine brendova, rezultat ne čudi. Što se tiče baterijskih električnih vozila, Kina će i dalje ostati broj 1 i teško da će je ikad sustići.