1. Home
  2. Vesti
  3. Volkswagen je ove godine gubio novac na svakom prodatom automobilu
Volkswagen je ove godine gubio novac na svakom prodatom automobilu
2

Volkswagen je ove godine gubio novac na svakom prodatom automobilu

1.76K
2
Podelite sa prijateljima:

Teški dani su pred Volkswagenom ukoliko je verovati analizi eksperta za automobilsku industriju – Ferdinandu Dudenhoferu. 

Dudenhofer navodi da je VW grupa ostvarila pad prodaje u prvoj polovini godine od 28%, dok je Toyota ubeležila minus od 29%. Ipak, VW grupacija je gubila čak 415 evra po prodatom automobilu, dok su Toyota i PSA grupa ostvarivali profit od 533 evra odnosno čak 707 evra po vozilu!

Vreme brzo prolazi za nemačkog automobilskog diva tvrdi Dudenhofer. Za sada su rezultati uslovno rečeno loši samo zato što je prodaja u Kini počela brzo da se vraća na stari nivo, ali kako je spajanje PSA i FCA „pred vratima“, neophodno je ubrzati promene u VW grupaciji.

Nemački analitičar ističe da je i BMW u problemu, jer iako je imao sličan pad prodaje kao i drugi premijum rivali, „plavo-beli propeler“ je gubio 1.100 evra po svakom prodatom vozilu, dok su Mercedes i Audi beležili gubitak po automobilu manji od 600 evra, a švedski Volvo samo 343 evropske novčanice.

Dudenhofer navodi da su visoki gubici u korona krizi nemačkih proizvođača pokazatelji tromosti i sporog prilagođavanja na nove uslove na tržištu. On dodaje i da će oporavak tržišta novih automobila u Evropi i Severnoj Americi potrajati neko vreme, te da je neophodno da se germanski brendovi menjaju u skladu sa situacijom.

Kao dobar primer on navodi Porsche, koji je uprkos krizi zaradio 10.000 evra po prodatom automobilu. Pohvalio je i Teslu koji je inkasirao 3.000 evra po svakom isporučenom vozilu.

AutoRepublika 

(1760)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Pa, dobro, neka onda u grupaciji malo pojaćaju proizvodnju Porschea …

Joseph

VW da gubi, teško. Al sam shvatio da je su francuska auta jeftinija za kupit od njemačkih ali te kasnije puno više deru na servisima/dijelovima. Također brže gube vrijednosti. Kvaliteta francuskih auta je nešto slabija nego kod švaba.

Izmenjeno 3 godine pre od strane Joseph