1. Home
  2. Prezentacije
  3. Umivena Kia Telluride dolazi i u dva terenska izdanja
Umivena Kia Telluride dolazi i u dva terenska izdanja

Umivena Kia Telluride dolazi i u dva terenska izdanja

463
0
Podelite sa prijateljima:

Duet iz Koreje je u umivenoj formi razvijan uporedo, pa su tako u neznatnom razmaku, zapravo simultano i predstavljeni krosoveri Hyundai Palisade i njegov najbliži rođak (tačnije rođaka) s tri reda sedišta, model Kia Telluride. Oba vozila su izložena na Salonu automobila u Njujorku. Za razliku od modela Palisade, Telluride je bukvalno nepoznat automobil mimo teritorije Severne Amerike. Ali u Americi, prodaje se bolje nego patronski blizanac iz Hyundaija, pa je tako ovu Kiju pazarilo 94 hiljada kupaca, dok je Palisade iskeširalo njih 87 hiljada. 

SUV Telluride je za brend značajan i usled toga što tri četvrtine kupaca koji su ga odabrali, ranije nije posedovalo nijedan automobil s logotipom marke Kia.

Pošto se Amerikancima očito dopao brutalan dizajn, nije bilo potrebe da se stil krosovera značajnije menja prilikom operacije zatezanja bora. Telluride je zadržao prepoznatljivu pojavu, iako su odbojnici, rešetka hladnjaka, sve signalne grupe, pa čak i linije vrata postale nove.

Matrica migavaca je takođe promenjena pa su tu sada dve uspravne trake umesto ranijih migavaca u pravougaonom obliku. Dizajn naplataka je takođe revidiran.

Pride, putnička kabina je radikalno osvežena. Sada je pred vozačem jedinstven panel koji integriše dva ekrana od kojih svaki nudi dijagonalu od po 12,3 inča. Set monitora je lišen natkrivke. Iako su u celini zadržane analogne komande uređaja za klimatizaciju, pa čak i one čija je funkcija u domenu rada muzičkog uređaja, mnoštvo opcija je preneto na multimedijalni sistem.

U kabini se vidi i novorazvijeni obruč upravljača, dok su i materijali korišćeni u završnoj obradi novi. Sada je dostupan i uvećani projekcioni ekran, pa sada nudi dijagonalu od 10, umesto negdašnjih 8,5 inča. To je i olakšalo prikaz proširenog obima informacija.

Pored ostalih stavki s liste opcionala, kabinski retrovizor igra ulogu i ekrana na kom se prikazuje zapis koji registruje kamera montirana na stražnjici grdosije, baš kao kod modela Palisade. I ovde su priključke tipa USB-A, kao kod pomenutog Hyundaija, zamenili konektori modernog doba (USB-C).

Isto tako, Telluride može biti otključan upotrebom pametnog telefona preko bežične veze (pošto je odašiljač ugrađen u glavnu jedinicu). Paket opreme dopunjuje unapređeni adaptivni tempomat s funkcijom automatske izmene saobraćajnih traka prilikom vožnje autoputem. I dalje je moguće odabrati verziju sa sedam ili osam sedišta, što će reći da u drugom redu možemo imati zajedničku klupu ili zasebne (kapetanske) fotelje.

Tehničkih promena nije bilo, pa kao pominjani Palisade, i Telluride je ponuđen samo s atmosferskim benzincem V6 3.8 GDI (295 konjskih snaga) i osmostepenim automatikom. Može se birati verzija s prednjim, ili s pogonom na obe osovine. Jedina nova stvar vredna pomena je oličena u implementaciji sistema olakšanog spusta s planine. U pitanju je elektronski sistem.

Pride, gamu su obogatile dve modifikacije koje su dodale više off-road šaram. One su i prikazane na fotografijama upotrebljenim u inicijalne promotivne svrhe.

Prva modifikacija je krštena koa Telluride X-Line, i kao takva bi trebalo da formalno zameni verziju Nightfall Edition. Ovaj krosover nudi stalni pogon na sve točkove, uvećan klirens za jedan centimetar i originalne 20-inčne pneumatike, kao i čvršće krovne nosače.

Kalibracija sistema trakcione kontrole je inovirana, pa je sada dostupan i režim vuče (Tow Mode), koji aktivira funkciju predopterećenja spojnice i drži menjač u nižim stepenima prenosa. Naprednija verzija nosi ime X-Pro i leži na 18-inčnim felnama s terenskim gumama. U prtljažniku poseduje priključak za struju koja se u Americi servira uz napon od 11 volti. Ovde je uvećana i mogućnost vuče, pa umesto standardnih 2.270 kilograma, ovaj Telluride može da povuče i nepune dve i po tone (2.495 kg).

Prodaja osveženog krosovera će u Americi krenuti tokom leta koje željno iščekujemo. Sada, dakle pre restilizacije, Telluride tamo košta 33 hiljade dolara. Novu cenu nemamo, ali imamo najavu iz korejske firme da će se tek kasnije izjasniti o eventualnom slanju novajlije i na druga tržišta.

AutoRepublika

(463)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments