1. Home
  2. Vesti
  3. Ilon Mask: tanka linija između vizionara i klovna
Ilon Mask: tanka linija između vizionara i klovna
2

Ilon Mask: tanka linija između vizionara i klovna

245
2
Podelite sa prijateljima:

Pisanje uglednog lista Wall Street Journal o naporima koje ulaže Tesla u razvoj autonomniv vozila, kao i pratećim poteškoćama i problemima, dovodi u pitanje marketinški nastup koji promoviše Ilon Mask lično. Ovakvi zaključci su izvedeni na osnovu najave koju je javno obznanio još u oktobru 2015. godine, a koja se tiče sistema autonomne vožnje „Autopilot 2.0“ i pratećeg visokog nivoa autonomnosti vozila koja će počivati na toj platformi.

Međutim, nedugo nakon te najave, Autopilot direktor, Sterling Anderson se povukao sa tog mesta i jednostavno napustio kompaniju. Skoro dve godine nakon ove najave, potpuno je jasno da je napredak u razvoju, naslednika platforme „Autopilot 1.0.“, koju je originalno razvio Mobileye, veoma spor, a da je ceo projekat „Autopilot 2.0.“ u potpunom organizacionom i razvojnom haosu.

Bivša softver Apple zvezda Kris Latner, čovek koji je razvio Swift programski jezik, doveden je u Teslu, sa ulogom spasioca. Šest meseci kasnije, Mask je i njemu video leđa.

„Autopilot 2.0“, gromoglasno najavljivan projekat koji će biti temelj potpuno autonomne vožnje, ozbiljno je uzdrman nakon što su čak i amateri entuzijasti uspeli da ustanove manjkavosti. Naime, najnovija platforma se oslanjala i bila podržana od strane proizvođača hardverskih komponenti Nvidia, sa svojim Drive PX2, koji je trebalo da omogući 40 puta veću moć novog kompjutera u odnosu na onaj iz prethodne generacije. Ispostavilo se, ipak, da je kapacitet nove platforme, samo polovina obećanog, a da stvar bude još gora, činjenično stanje nisu utvrdili profesionalci, već obične entuzijaste. Na ovaj način, postalo je jasno da Maskovo obećanje nema izgleda za realizaciju, barem ne dok se ne proizvedu znatno jače komponente, nužne za funkcionisanje „Autopilot 2.0“.

Početkom avgusta, stigla je i indirektna potvrda navedenog, i to iz Tesle, izjavom da je kompanija već angažovana na unapređenju platforme, što će reći da je postojeća neadekvatna i da su potrebne dorade kako bi mogla da postane osnov samovozećih automobila.

I sve ovo ne bi bilo toliko strašno da Tesla nije već počeo sa prodajom Autopilot 2 kompjutera, odnosno platforme. Drugim rečima, Tesla, po običaju koji je do sada prolazio, prodaje ono što još uvek nema. Međutim, dok su avansno prodavani modeli automobila koji još uvek nisu proizvedeni, postojali kao tehničko rešenje, dotle sistem Autopilot 2.0, ne postoji čak ni u tom smislu.

Kako je do ovoga došlo?

Nije retka praksa da menadžeri obećavaju veoma ambiciozno postavljene ciljeve. Naprotiv, ambicija je ključ progresa. Ali, kako odrediti granicu između veoma ambicioznog i praktično nemogućeg? Suočeni sa takvim odlukama rukovodstva, timovi zaduženi za realizaciju ciljeva, su stavljeni pod ogroman pritisak. Ovaj pritisak može da iznedri vanserijske rezultate, ako je doziran na pravi način, ili jednostavno može da uruši ceo sistem, ukoliko je zadatak postavljen pred stručne timove predaleko od realnosti.

U leto 2015. godine, znači znatno pre oktobarske najave za „Autopilot 2.0“, jedan od inženjera uključenih u projekat, rezignirano je kroz saopštenje, koje je ujedno predstavljalo i njegovu ostavku, izjavio je da projekat nema izgleda za uspeh i da sadrži ozbiljne bezbedonosne nedostatke.

Vizionar ili pajac?

Aktuelna je zvanična najava iz kompanije Tesla da će demonstracija potpuno autonomnog vozila biti obavljena krajem ove godine. Šanse da se tako nešto zaista i desi su svedene, praktično na nulu.

I ovo nije jedina najava. Iz Tesle su stizale i najave o postizanju proizvodnog kapaciteta od 5 hiljada vozila Model 3, na nedeljnom nivou, do kraja ove godine.  Verovatnije je da će kometa doći u koliziju sa našom dragom planetom, nego da se ovo desi, pitanje je čak da li je i prvi kvartal naredne godine, previše blizu da bi ovakav cilj bio ostvaren.

Ovi potezi Ilona Maska, izgledaju kao suludi pokušaji na košarkaškom terenu da se pogodi “trojka” sa 9 i po metara. Potpuno nerezonski, sa rizikom od podsmeha publike.

Od početka godine do danas, akcije kompanije Tesla su dobile na vrednosti za 65%, na ionako pregrejanim berzama. Ovakvi izleti u egzibicionizam, sasvim sigurno neće doprineti očuvanju ovako visoke vrednosti. Čak i bez saznanja, i vrlo potkrepljenih ekonomskih analiza, u pogledu skorog nastupanja nove (razornije) ekonomske krize, jasno je da je, ako ste u posedu akcija kompanija Tesla, momenat da ove akcije ponudite nekom naivnom zaljubljeniku.

Autor: Mark Hibben

Izvor: Seeking Alpha

 

(245)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Ovo su bile jako dobre prognoze …

Zvezdan

Moron, cinjenice je naveo autor, ja sam izvlacio zakljucke….