1. Home
  2. Vesti
  3. Ford Bronco spreman i za profesionalni auto-moto sport
Ford Bronco spreman i za profesionalni auto-moto sport
0

Ford Bronco spreman i za profesionalni auto-moto sport

118
0
Podelite sa prijateljima:

Prošlo je tek pet-šest dana od kada je Ford debitovao s dugo očekivanim terencem Bronco, a američki mediji ne mogu da prestanu da pišu o njemu. Nakon originalne premijere u večernjim satima ponedeljka (po tamošnjem vremenu), usledio je i prikaz nešto manjeg modela Bronco Sport, a prenei smo i da je bilo potrebno manje od desetak sati da kompletna zaliha za 2021. godinu bude rasprodata. Terenac je ponovo u medijima, a ovaj put je to zbog toga što je čuveni američki tjuner i proizvođač sportskih automobila Saleen, najavio da planira koristiti Bronco i u profesionalnom auto-moto sportu.

Iako terenci imaju reputaciju da su tromi i da se lagano prevrću na krov u pokušajima brzog prolaska kroz krivine, Fordov model zapravo ima dugu istoriju takmičenja u raznim „off-road“ trkama. Možda najpoznatiji od njih je primerak poznat kao „Big Oly“ („Veliki Oli“) sa kojim su vozači Leri Majnor i Parneli Džouns, čak četiri puta pobedili na legendarnoj terenskoj trci Baja 100 (1968., 1969., 1971. i 1972. godine).

Big Oly iz 1971. godine

Ova trka se vozi svake godine u Meksiku i važi za jednu od najzahtevnijih u svetu, a Big Oly je jedan od retkih primeraka gde trkačka verzija nije mnogo izmenjena u poređenju sa fabričkim modelom, uz izuzetak koji se odnosi na nekoliko bezbednosnih mera. Novitet iz Saleena nosi legendarnu oznaku, ali nema mnogo zajedničkog sa serijskim modelom. Saleen kaže da je godinama razvijao primerak sa slike i da je Bronco služio za inspiraciju, ali da je odlučio da celokupni paket podigne na všii nivo.

Pošto su trke iz serije Baja izuzetno zahtevne, tjuner je morao da pronađe način kako da terenac zadovolji sve bezbednosne standarde i shvatio je da je to nemoguće sa fabričkim modelom. Za početak, šasija je razvijena od aluminijuma sa ciljem da bude čvršća, a pri tom i laganija. Školjka je bazirana na verziji sa dvoje vrata, ali tu se svaka dalja sličnost završava. Ova je razvijena od stakloplastike i osim haube i vrata je u jednom komadu.

Štaviše, farovi koje vidimo na slici zapravo nemaju funkciju već se koriste oni na krovu i na prednjem braniku. I za kraj, Big Oly je ofarban u kombinaciju bele i zlatne boje po uzoru na prethodnika, a stil je inspirisala nekadašnja pivara Olympia Beer koja je prihvatila ulogu glavnog sponzora. Nepoznato je kakav agregat se nalazi ispod haube, ali je verovatno reč o benzincu s osam cilindara, iako takva mehanika nije dostupna na serijskom primerku.


Saleen planira da koristi Big Oly u promotivne svrhe i u amaterskom auto-moto sportu, a vlasnicima serijskog modela će ponuditi bogat izbor opreme, kako stilske tako i u mehaničke. Samo nam se čini da tjuner ovaj put ima veliku konkurenciju iz samog Forda. Naime, američki proizvođač vozila je izjavio da će Bronco pružati preko 200 opcija, pa će definitivno biti jedinstveno vozilo.

Baja 1000 se inače tradicionalno vozi krajem novembra, a Ford je slavio poslednjih šest puta zaredom. Možda upravo Saleenov Bronco prekine dominaciju dosadašnjeg modela F-150 TT …

AutoRepublika

(118)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments