1. Home
  2. Prezentacije
  3. Ovo je novi Ford Bronco (VIDEO)
Ovo je novi Ford Bronco (VIDEO)
1

Ovo je novi Ford Bronco (VIDEO)

793
1
Podelite sa prijateljima:

Ford je bio izuzetno aktivan na Salonu automobila u Detroitu 2017. godine. Javnosti su predstavljene osvežene verzije modela F-150 i Mustanga, ali najviše pažnje je privukla jedna druga vest. Naime, američki proizvođač vozila je najavio da ćemo videti dva serijska modela u bliskoj budućnosti. Jedno od tih vozila je bio pikap kamionet Ranger, koji se prestao prodavati „preko bare“ 2011. godine, ali je i dalje bio aktivan u ostatku sveta. Ranger se pojavio u prodaji oko godinu dana kasnije, a na onaj drugi model publika je morala da čeka značajno duže. Naravno, reč je o terencu Bronco, čija je premijera otkazivana i pomerana nekoliko puta i to često iz bizarnih razloga.


Ovaj model je izuzetno bitan u Fordovoj istoriji. Debitovao je 1966. godine kao prvi civilni terenac kompanije (ukoliko ne računamo vojne modele) i proizvodio se u narednih 30 godina sa velikim uspesima na raznim poljima. Tokom godina je dobio i na dimenzijama pa je vremenom prešao iz kategorije ekstremnog terenca u klasu tromog i udobnog vozila.

Iz ponude je izbačen posle 1996. godine da bi se oslobodio prostor za model Expedition i učinilo se da terenci sa dvoje vrata više nemaju mesta na tržištu. Prva generacija (1966. – 1977.) je danas izuzetno popularna među kolekcionarima, a cene umeju da pređu cifru od 100.000 američkih dolara.

 

U poslednjih 25 godina se mnogo toga promenilo u automobilskoj industriji. Jeep Wrangler je postao popularan pa je Ford shvatio da može da unovči slavu i reputaciju svojih legendarnih modela ukoliko debituje s modernim izdanjem. Tako je nastao savremerni Bronco koji je sada konačno ispred nas.

Kao što se očekivalo, ponuda će biti podeljena na dva modela. Tu je veći Bronco u verziji sa dvoje i četvoro vrata, koga ćemo analizirati u ovoj priči, a u prodaji će se naći i manji Bronco Sport čije ćemo predstavljanje posvetiti u posebnom izdanju.

Ford je prethodnih nekoliko godina tvrdio da će „Wrangler biti veoma uplašen“ kada vidi svog rivala, a čekanje se definitivno isplatilo. Novitet je predstavljen uz najavu da pruža čvrstoću pikap kamioneta iz F Serije, uz duh sportskog Mustanga. Prva stvar koju možemo da uočimo je fantastičan reto stil po uzoru na prvu generaciju.

Školjka je kockasta pa već na prvi pogled možemo zaključiti da je reč o pravom terencu, a ne o još jednom u nizu krosovera koji nikada neće sići sa asfalta. Ovalni farovi sa dugačkom maskom hladnjaka i velikim natpisom „BRONCO“ (na istoj lokaciji gde bi kod ostalih vozila nalazi oznaka Forda) su prepoznatljivi detalji, a vlasnik će imati opciju da za nekoliko minuta skine vrata i krov i da na taj način uživa u terenskoj vožnji.

Kada spominjemo masku hladnjaka, da kažemo da će u izboru biti sedam različitih, zavisno od želje vlasnika. Ona se može dobiti u istoj boji kao ostatak vozila, ali i izrađena od plastike, za one koji bi da uživaju u ekstremnom „off-roadu“, odnosno u vožnji gde „izrasline prirode“ mogu da oštete farbu na karoseriji.


Kada se Bronco pojavi u prodaji, u izboru će biti samo takozvani First Edition model. On je vrhunac prodaje i biće „napucan“ kompletnom opremom kako po pitanju luksuza, tako i za potrebe unapređenja terenskih mogućnosti. Ali, nekoliko meseci kasnije, na raspolaganju će biti još sedam varijanti za izbor.

„Base“ je, kako mu ime kaže, osnovni model i pruža između ostalog 30-inčne pneumatike. Sledi „Big Bend“ sa 32-inčnim, a zatim i „Black Diamond“ sa modifikovanim ogibljenjem i boljom zaštitom ispod vozila. „Outer Banks“ je naziv luksuznijeg nivoa opreme, gde je pažnja posvećena enterijeru, a Ford očekuje da će većina kupaca da se odluči za „Wildtrak“.

Po uzoru na popularnu opciju na modelu Ranger, Wildtrack dodaje V6 agregat, 35-inčne felne i namenjen je jurenju po pustinjskom pesku. „Badlands“ konkuriše Wranglerovom Ribiconu, što znači da mu je svrha lagano krstarenje preko kamenja. Za kraj tu je model koji se zove, verovali ili ne, „Sasquatch“, što je na engleskom jeziku ime za mitsko biće „Veliko stopalo“. Proizvođač obećava da će Sasquatch biti u stanju da učestvuje u profesionalnom auto-moto sportu, i to onakav, kakav izađe direktno iz fabrike, a da bi uspeo u tako nečemu Ford ga je opremio sa 17-inčnim felnama, 35-inčnim terenskim Goodyear Territory pneumaticima, dugim brzinama na menjaču i maksimalnom zaštitom ispored i pored vozila. Spomenute izmene je takođe moguće dodati na svakom drugom nivou opreme.

 

Ford je posvetio mnogo vremena na račun ogibljenja da bi se dobio ultimativni terenac današnjice. Prednje ogibljenje je nezavisno dok na zadnjim točkovima Bronco pruža diferencijal s ograničenim proklizavanjem. Kombinacija 35-inčnih felni i klirensa od preko 29 cm nadmašuje čak i čuveni Ford F-150 Raptor.

Tu je sistem koji se zove GOAT, ali nije reč o bukvalnom prevodu za reč „koza“ već skraćenica za „Goes Over Any Type of Terrain“ ili „Može da ide preko svakog terena“. On analizira podlogu i automatski podešava ogibljenje za ultimativne okolnosti, a vlasnik može manuelno da se opredeli za normalnu vožnju, zatim ekonomičnu, sportsku, onu po vlažnom vremenu i na kraju za vožnju po peščanoj podlozi.

Enterijer je čist, pregledan i u veoma jednostavnom stilu, gde kupac takođe može da opremi svoj model po želji. Primera radi, sedišta su dostupna u nekoliko verzija, od onih „najobičnijih“ pa sve do prekrivenih skupocenom kožom. Na taj način, Bronco će privlačiti kupce svih godina i svih raspoloživih budžeta.

Svi oni koji će provoditi mnogo vremena izvan asfalta mogu da izaberu model gde je enterijer uglavnom prekriven gumom, pa posle dugog dana vožnje izvan asfalta se lako održava tako što isperete blato crevom i vodom. Ali za one sa dubokim džepom, tu je izuzetno kvalitetna koža u kaubojskom stilu.

 

Među opremom je i 12,0-inčni monitor, nova generacija Sync 4 sistema za kontrolisanje zabave i možda najveća ručica menjača koju smo videli na nekom modernom vozilu. Ford je posebno ponosan na svoj navigacioni sistem kome nije potrebna bezična mreža kao na mobilnom telefonu da bi vam pokazivao uputsvo u pogledu pravca kretanja.

Poruka je jasna, pa kad telefon izgubi vezu, u pustinjama američkih saveznih država Nevada, Arizona ili Juta, vozilo će vam i dalje pokazati put do kuće. U ponudi će biti čak 200 opcija, kako po pitanju stila tako i na račun enterijera.

Sa mehaničke strane u ponudi se nalaze dva turbo benzinca. Onaj osnovni zapremine 2,3 litre razvija 270 konjskih snaga i maksimalnih 420 Nm obrtnog momenta, dok opcioni 2,7-litarski stiže sa 310 „grla“ i 542 Nm. Pogon na sva četiri točka je standardan na svim verzijama.

Manji od dva agregata je dostupan sa standardnom sedmostepenom manuelnom transmisijom, gde je prva brzina izuzetno kratka i namenjena uglavnom za sporu vožnju po teškim terenima, ali za ekstra novac vlasnik može da doplati i za desetostepeni „automatik“. On je ujedno jedini u izboru, u verziji Bronca opremljenog 2,7-litarskim benzincem. Iako su postojale najave i za moćniji 3,5-litarski agregat, a po mogućnosti i onaj od osam cilindara, na njih ćemo morati čekati još neko vreme

Ford već sada prima narudžbe, a početna cena iznosi 29.995 američkih dolara za model sa dvoje vrata, odnosno oko 5.000 zelenih novčanica više ukoliko želite i zadnja vrata. Sa punom opremom cena stiže do oko 60.000 dolara, što je ujedno cifra koju će kupci First Editiona morati izdvojiti.

Proizvođač obećava će prvi primerci biti isporučeni na proleće naredne godine.

Zoran Tomasović

(793)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Zoca

Hvala Bogu sto se jos prave ovakva vozila.PRAVI i vecni automobili.