1. Home
  2. Vesti
  3. Najprodavaniji automobili u Italiji u 2020. godini
Najprodavaniji automobili u Italiji u 2020. godini
1

Najprodavaniji automobili u Italiji u 2020. godini

882
1
Podelite sa prijateljima:

Fiatovu Pandu teško da bilo ko ili šta mogu da skinu sa trona u A segmentu, ili sa liderske pozicije u Italiji. 

Italijansko tržište novih automobila počelo je da pokazuje prve znakove oporavka u junu, ali su ovogodišnji prodajni rezultati i dalje daleko od uspeha koji je ostvaren 2019. godine. No, i u ovakvim uslovima Panda se opet pokazala kao bestseler.

U junu su Italijani kupili 9.147 primeraka ovog Fiatovog mališana. Treba istaći da je od ove cifre oko 10% otpalo na mikrohibridnu verziju koja je nedavno uvrštena u ponudu, a i TNG varijanta je imala učešće od 10%.

Što se tiče ovogodišnjih rezultata zaključno sa junom, na tronu u Italiji je naravno Fiat Panda. Ovaj automobil je u prvih šest meseci prodat u 46.290 primeraka (-42%). Ipak, očekivano je da se prodaja Pande dodatno uveća u drugoj polovini godine, s obzirom na to da se sprema restilizovano izdanje koje će debitovati na jesen, a govori se i o državnim podsticajima za kupovinu mikrohibrida.

Na drugoj poziciji našao se još jedan domaći brend – Lancia, sa svojim jedinim modelom Ypsilon. Mada se već dugo vremena Lanciji prognozira propast, ova marka prkosi svim analitičarima i stručnjacima i pre nego što je udarila kriza sa korona virusom beležila je rast prodaje. U prvih šest meseci ove godine Ypsilon je u Italiji stigao do 18.771 kupca, što je za 46% lošiji rezultat nego lane.

Trećeplasirani po prodaji na Apeninskom poluostrvu u prvom polugođu jeste Renault Clio. Francuski model prodat je u 14.650 primeraka, s tim da je to upola manje od onoga ubeleženog za isti referentni period 2019. godine.

Na četvrtoj poziciji nalazi se još jedan domaći proizvod, ali ovaj put u SUV ruhu. U pitanju je Fiat 500X za koji se odlučilo 13.244 potrošača. Fiatov SUV ostvario je pad prodaje od 45% u odnosu na prošlogodišnje rezultate. Peto mesto pripada Citroenu C3, koji je zaključno sa junom stigao do 12.290 prodatih primeraka, uz pad prodaje od 50%.

Šesti na listi je Jeep Renegade, koji se u Italiji tretira praktično kao domaći model. Renegade beleži 12.291 isporučenu jedinicu, što je za 50% manje nego 2019. godine.

Ostalih pet modela koji ulaze u Top 10 najprodavanijih u dosadašnjem delu godine u Italiji su: Fiat 500, Dacia Duster, Volkswagen T-Roc i Opel Corsa. No, njihovi rezultati nisu naročito pogodni za isticanje, jer su četiri navedena automobila kumulativno ostvarili manje od 11.000 prodatih jedinica.

AutoRepublika 

(882)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Panda je „zakon“.
Ne znam da li se još neko u toj klasi nudi sa 6MT