1. Home
  2. Vesti
  3. Fordov motor Godzilla uskoro i sa turbo punjačem
Fordov motor Godzilla uskoro i sa turbo punjačem
0

Fordov motor Godzilla uskoro i sa turbo punjačem

322
0
Podelite sa prijateljima:

Dok se ceo svet trudi da snizi nivo izduvnih gasova i održi potrošnju goriva na minimalnom nivou, Amerikanci očigledno nemaju takvih briga. Ruku na srce, i njihova automobilska industrija, posebno onaj deo koji se tiče proizvodnje putničkih vozila, je zaista prošla kroz veliki broj izmena u protekloj deceniji, ali za pikap kamionete zakoni su oduvek bili značajno blaži, pa i dalje dominiraju veliki atmosferci sa osam cilindara.

Ford je tokom protekle godine je debitovao s novim benzincem pod kodnom oznakom Godzilla, koji se ugrađije uglavnom u veće kamionete i ostala komercijalna vozila.

Njegova zapremina je ogromna čak i za američke standarde i iznosi povećih 7,3 litara. Ali ni sami „Jenkiji“, koji nikada nisu obraćali pažnju na ovo „snaga po litri zapremine“, nisu mogli a da ne primete da postoji daleko veći potencijal. Naime, Godzilla razvija „samo“ 430 konjskih snaga i imaksimalnih 644 Nm obrtnog momenta.

Ford nam kaže da razlog leži u tome što je dovoljno moćan za sve poslove, a istovremeno dugotrajan da svakodnevno trpi sve napore i opet večno traja. Američki gigant je kasnije predstavio ovaj motor i kao zaseban artikal, što znači da ga je moguće kupiti direktno iz fabrike, za potrebe hot rod kulture. Neki tjuneri su pokazali da se snaga može udvostručiti, i to putem, ne preterano skupih modifikacija.

Kako prenosi sajt Ford Authority, kompanija je sada spremna da ugodi i oni probirljivim kupcima koji smatraju da „Gozvilla nema snage“. Konkretnije, u ponudi će se naći i verzija sa turbo punjačem za koju eksperti smatraju da bi mogla da podigne moć pogonske jedinice na preko 600 „grla“.

Spomenuta brojka je i dalje daleko od potencijala ovog agregata, ali kao i ranije, Ford napominje da sama sirova snaga nije najbitnija, koliko je važno da bude ravnopravno balansirana i prilagođena izvršenju svakodnevnih poslova.

Postavlja se pitanje da li će takav motor biti deo fabričke ponude ili je pak rezervisan samo za individualnu ponudu, to jest kao artikal za one koji se bave hot rod kulturom. Na internetu se mogla čuti i priča da je zamišljen za narednu generaciju modela Mustang, pošto je izuzetno kompaktnih dimenzija za svoju zapreminu.

Primera radi, tjuneri su pokazali da se bez mnogo napora može „uglaviti“ u starije modele sportiste gde se nekada nalazili motori zapremine 4,6 ili 5,0 litara. Bilo kako bilo, Godzilla turbo sigurno stiže, i nema sumnje da su svi Fordovci jako uzbuđeni ovakvom najavom, a ostaje nam samo da vidimo u kakvoj formi ćemo dočekati da ga vidimo.

AutoRepublika

(322)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments