1. Home
  2. Vesti
  3. Najbrža svetska limuzina dobila još ekstremnije izdanje
Najbrža svetska limuzina dobila još ekstremnije izdanje
5

Najbrža svetska limuzina dobila još ekstremnije izdanje

1.68K
5
Podelite sa prijateljima:

Dodge Charger je proizvod kojem nije potrebno veće predstavljanje. Još od premijerne promocije originalnog izdanja tokom šezdesetih godina prošlog veka pa sve do modernih kreacija, legendarni „Jenki“ je stekao kultni status „lošeg momka“ koji ga prati širom sveta. Možda ključni razlog za tako nešto leži u čuvenom filmu „Bullitt“ iz 1968. godine, kada je Stiv Mekvin u svom Fordu Mustangu jurio negativce u crnom Dodge Chargeru, ali su i današnji modeli. često omiljeni izbor odmetnika iako ih jednako često voze i „momci u plavom“.

Razlog za tako nešto je podatak da je Charger izuzetno brz. Ne samo brz za jednu limuzinu već sa maksimalnom brzinom od 325 km/h pruža performanse kojima bi pozavideli i mnogi egzotični proizvodi. Alpina će reći da je njen model B7 za svega tri kilometra na sat brži, ali mnogi vide ovu nemačku firmu kao tjuning kompaniju BMW-ovih proizvoda, pa se zapravo i ne može smatrati „serijskim automobilom“. Bilo kako bilo, možemo zaključiti da je Charger Hellcat najbrža masovno proizvedena limuzina na svetu. A sada će postati još moćnija …

Dodge Charger Redeye – s boka

Ponuda za 2021. godinu će biti proširena i na model Hellcat Redeye po uzoru na bratski Dodge Challenger. Uparen sa 6,2-litarskim V8 agregatom i kompresorom, Redeye podiže snagu na čak 797 „konja“ i 959 Nm maksimalnog obrtnog momenta, To ipak nije dovoljno da se povisi cifra koja ilustruje već impresivnu maksimalnu brzinu, ali će ubrzanje iz mirovanja do 100 km/h iznositi oko 3,5 sekunde i novajlija će moći preći četvrtinu milje (402 metra) za samo 10,6 sekundi.

Dodge Charger Redeye njuška

Iako je reč o vozilu teškom oko dve tone, Dodge kaže da je Redeye impresivan i u krivinama, pa na domaćoj stazi ostvaruje vreme za 1,2 sekundu brže u poređenju sa standardnim Hellcatom. Za to su zaslužne i veće kočnice, tačnije glomazniji diskovi, kao i novi Pirelli pneumatici.

Snaga se prenosi na točkove preko osmostepenog automatskog menjača, a modifikovan je da podnese veći obrtni momenat.

Dodge Charger Redeye

Sa dizajnerske strane, Redeye se razlikuje po nešto širim blatobranima, to jest krilima (takozvani „widebody“) i većoj haubi koja će biti dostupna u crnoj boji bez obzira na nijansu koja je dodeljena ostatku karoserije vozila. Ovaj deo opreme je zapravo dostupan i na standardnom Hellcatu, pa jedini način da se dva automobila razlikuju jeste diferenciranje u enterijeru, gde Redeye pruža nekoliko svojih oznaka.


Za onaj deo populacije kojima je sve to previše, ako takvih uopšte ima, Dodge takođe nudi i „obični“ Hellcat sa 707 „konja“, zatim SRT (485 ks), R/T (390 ks) i osnovni SE/SXT (290 ks).

Dok je početna cena Chargera tek oko 30.000 američkih dolara, za Redeye je potrebno izdvojiti približno 80.000 zelenih novčanica. To je za 5.500 dolara više nego što FCA korporacija zahteva u razmenu za model Hellcat, ali ako nam je sportski model Challenger nešto pokazao zaključak je da je ovaj paket opreme vredan svakog centa.

AutoRepublika

(1677)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
s mile

tako puno mačo osećaja za tako malo para….

Planetarac

Alpina je zvanicno u Nemackoj proizvodjac automobila, tako da je i dalje Alpina najbrza.

Yankee

Koje aute Alpina proizvodi? Ne koje modifikuje vec koje bas proizvodi.
U protivnom se onda može reći i da je Hennessey „proizvodjac automobila“, a njegov Charger ide 347 km/h …

Planetarac

Ali Hennessey zakonski nije proizvodjac automobila u Americi. Alpina je de jure proizvodjac a Hennessey ni de facto ni de jure. I FAP „pravi“ Mercedesove kamione pa je opet proizvodjac.

Yankee

Pa da, FAP ih pravi. FAP ima fabriku i od nule proizvodi vozila. A Alpina to ne radi vec im stigne gotovo proizvod koji onda modifikuju – isto kao Hennessey i svaki drugi tjuner.