Dva krosovera iz Volkswagenovog koncerna je pre oko godinu dana debitovalo pred Hindusima. U pitanju su Škoda Vision IN, dok je čast nemačke marke branio Taigun koji je i delovao da je uobličen mnogo bliže serijskoj proizvodnji. Još jednom je isto ime dato prototipu razvijenom od strane brazilske divizije Volkswagena.

S druge strane, komercijalizacija Kushaqa koji je nastao na temelju Visiona IN se očekuje u martu ove godine. Ali, za sada se VW ograničio samo na javno prikazivanje slika i video klipova predserijskog modela, gde dominira narandžasta boja maskirne folije. Sada su se pojavile i prve fotografije s testova Taiguna, a njih je obnarodovala redakcija lista GaadiWaadi, zahvaljujući predusretljivosti i fotografskim umećem nekog od čitalaca.

Pisali smo već o oba modela, i ako ste čitali, setićete se da su blizanački krosoveri postavljeni na korporacijsku arhitekturu MQB-A0-IN, koja u stvari nije ništa drugo do pojednostavljena verzija globalne platforme MQB.

Prema preliminarnim informacijama, kao i kod Škodinog takmaca, međuosovinski razmak kod Taigana iznosi 2.651 milimetar, dok su oba vozila 4,2 metra duga. Ako se s pravom, za stil Kushaqa može ustvrditi da je inspirisan evropskom Škodom Kamiq, onda Taigun nije ništa drugo nego blago „prevaspitani“ VW T-Cross, ili možda još bolje, njegova kineska verzija. Uzgred da kažemo da su i Kamiq i globalni T-Cross utemeljeni na isoj osnovi, to jest na MQB A0.

Automobil na špijunskim fotografijama iznad je u potpunosti umotan u folije, ali je veoma izgledno da se serijski krosover neće puno razlikovati od koneceptnog modela prikazanog prošle godine, ali i dole na fotografijama. Međutim, primetna je jedna inovacija a ona se tiče antene u obliku peraja ajkule, instalirane na krovu.

Indijski specijalizovani mediji pišu da će Taigun dobiti uredan virtuelni prikaz multimedijalnog sistema s ekranom pozamašne dijagonali i s uređajem za klimatizaciju. Za Škodu Kushaq se navodi da će ponuditi šest vazdušnih jastuka, LED rasvetu, tempomat, senzore kiše i sumraka, kao i sistem za nadzor pritiska u gumama. Nema sumnje da će i Volkswagenov blizanac biti najmanje jednako dobro opremljen kao pastorak iz Škode.

Taigun će deliti i paletu pogonskih sklopova s bratskom Škodom. To znači da će oba modela u Indiji biti ponuđena s turbobenzinskim trocilindrašem 1.0 TSI (110 konjskih snaga) i četvorocilindrašem 1.5 TSI (150 ks). Kupci će birati šestostepni ručni menjač ili pak klasični DSG, što će reći sedmostepeni automatik s dvostrukom spojnicom. Dizela biti neće, baš kao ni pogona na sve točkove. Jedini pogonski točkovi će biti oni ispred vozača.

Prvi primerci SUV-a Škoda Kushaq će preći u ruke kupaca u leto ove godine, dok će nakon toga biti predstavljen i serijski Volkswagen Taigun. Vozila koja se budu isporučivala tamošnjim germanofilima će biti lokalno proizuvedena, a glavni rivali su već sada znani: Hyundai Creta i Kia Seltos. Zato su se verovatno Nemci i fokusirali na cene koje se traže za Korejce. pa tako Hyundai fakturiše Cretu druge generacije u iznosu od 11.110 evra, dok je, logično Kijin SUV otprilike iste cene.

Da li će Indijci izvoziti ovaj dvojac krosovera je ostalo pitanje bez odgovora. Još uvek…