1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. Prodaje se najveća privatna kolekcija britanskih automobila
Prodaje se najveća privatna kolekcija britanskih automobila

Prodaje se najveća privatna kolekcija britanskih automobila

345
0
Podelite sa prijateljima:

Možda je teško poverovati prema današnjim standardima, ali Velika Britanija je nekada imala izuzetno moćnu i ponosnu automobilsku industriju. Mnogobrojni brendovi su se borili za svoj deo kolača u praktično svakoj kategoriji, a posebno su se proslavili giganti koji su izrađivali skupocene limuzine, i naravno čuvene roudstere. Međutim, malo po malo, Britanci su gubili rat od konkurencije, i to do te mere da je većina brendova otišla u stečaj, a ono malo domaćih firmi je prodato inostranim kompanijama.

Situacija je toliko bolna za njih ovih dana kada se pogleda da su svojevremeno marke za ponos, poput Jaguara i Land Rovera u rukama nekadašnje kolonije Indije.


Ali jednom stanovniku sa Novog Zelanda to očigledno nije bilo bitno i tokom svog života je skupio kolekciju od preko 520 vozila sa Ostrva. Njegovo ime je Jan Hop i toliko je voleo britanske automobile da ih je masovno kupovao, često i vozio, a nijednog od njih nije imao želju da proda. Nađalost, Jan više nije sa nama, a njegova familija je sada spremna da rasproda celokupnu kolekciju.

Britanski četvorotočkaši su bili izuzetno česti u susednoj Australiji, a kompanija Leyland se dugo vremena smatrala domaćim brendom zahvaljujući nekoliko fabrika u ovoj državi. To je omogućavalo Janu da ih kupuje po veoma pristupačnim cenama, posebno nakon što je Leyland bankrotirao i njegovi modeli su se mogli pronaći po veoma pristupačnim cenama.

Najveći deo kolekcije je činio model Morris Minor, a vlasnik je imao čak 36 jedinica. Pošto je po struci bio mehaničar, nije mu ni bilo teško da ih održava i popravlja, ali daleko od toga da se zadovoljavao samo sa onim vozilima u „radničkoj kategoriji“.

Istina, Morris, Ford i Vauxhall čine većinski deo kolekcije, ali se mogu pronaći i Rover, Hillman, Triumph, Jaguar, Rolls-Royce, Bentley i mnogobrojni kamioni. Kolekcija vozila je toliko porasla da je Jan na kraju kupio nekadašnju fabriku za pakovanje kivija i od nje napravio najveći privatni muzej britanskih automobila na svetu.

 

Nažalost, vlasnik je preminuo u junu 2019. godine, a njegovo familija nema istu želju i volju da nastavi da vodi muzej, pa je celokupna kolekcija trenutno postavljena na aukciju. Pošto su ponude privatne, nepoznato nam je koliko najviša trenutno iznosi, a novi vlasnik će morati da kupi celokupnu kolekciju i nadamo se nastavi da vodi ovaj privatni muzej.

AutoRepublika

(345)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments