1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. Prodaje se dragulj japanske automobilske industrije devedesetih godina
Prodaje se dragulj japanske automobilske industrije devedesetih godina

Prodaje se dragulj japanske automobilske industrije devedesetih godina

302
0
Podelite sa prijateljima:

Aukcijski sajt za prodaju automobila „Bring a Trailer“ je izuzetno popularan za predstavnike japanske škole ovih dana. Nedavno je model Honde Civic Si sa malom kilometražom pronašao novog vlasnika za 50.000 američkih dolara, sportski S2000 je svom bivšem posedniku doneo prihod od čak 76.500 zelenih novčanica, a sada stiže još jedan dragulj iz države izlazećeg Sunca.

Reč je o modelu Toyota Celica GT-Four iz 1994. godine, koji se nikada nije prodavao u Severnoj Americi, ali se sada može legalno uvesti kao klasik stariji od 25 godina. Preciznije, automobil se nalazi u Kanadi i to u gradu Vinkler (provincija Manitoba).

U spomenutom periodu, Toyota je učestvovala veoma aktivno u svetskom reli šampionatu (WRC) i to sa mnogo uspeha. Osvojene su dve konstruktorske titule (u sezonama 1993. i 1994) kao i četiri titule za vozača (1990. i 1992. – Karlos Sainc, 1993. – Juha Kankunen i 1994. – Didier Auriol), a Celica GT-Four je pobedila na 30 trka u šest godina takmičenja. Šanse su velike da bi uspeh bio ponovljen i 1995. sezone, ali je japanski tim dobio suspenziju zbog navodnog varanja sa turbo punjačem.

 

U svakom slučaju, Toyota je morala da proda dovoljan broj drumskih primeraka da bi homologovala Celicu za profesionalni auto-moto sport, a zaustavila se na brojki od 2.500 jedinica. Sadašnji vlasnik spominje da automobil nije u kompletu, onakav kakav je bio kada je izašao iz fabrike i da je tokom godina modifikovan, to jest da mu je dodat agresivniji izduvni sistem, 17-inčne felname i hauba proizvedena od laganih materijala.

Ova Celica je do sada prešla oko 197.000 kilometara, što zaista nije velika cifra za neki japanski automobil, i što bi mnogi rekli „motor se taman razradio“. Automobil je tokom 2018. godine učestvovao i u lakom sudaru kada je vozač udario u jelena, pa je prednje krilo s vozačeve strane zamenjeno i prefarbano.

Ispod haube se krije 2,0-litarski turbo benzinac, koji razvija 252 „konja“, a snaga se prenosi na sva četiri točka preko petostepenog manuelnog menjača. U svoje vreme, Celica GT-Four je imala izvaredne performanse, sa ubrzanjem iz mesta do 100 km/h za 5,9 sekundi i maksimalnom brzinom od 240 km/h.

 

Dva dana pre kraja aukcije, maksimalna ponuda iznosi svega 6.000 dolara, ali nema sumnje da će značajno „skočiti“ narednih dana. Ipak je reč o automobilu koji ne samo što je proslavio Toyotu već je jedan od svega nekoliko takvih primeraka na celom američkom tlu.

AutoRepublika

(302)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments