1. Home
  2. Vesti
  3. Pobegla od Forda i udala se za Isuzu: predstavljena Mazda BT-50
Pobegla od Forda i udala se za Isuzu: predstavljena Mazda BT-50
2

Pobegla od Forda i udala se za Isuzu: predstavljena Mazda BT-50

754
2
Podelite sa prijateljima:

Familijarne veze Forda i Mazde, između ostalog i u domenu razvoja i izrade pikap kamioneta, traju još od osamdesetih godina prošlog veka. Na primer, prva i druga generacija pikapa Mazda BT-50 je bila u rodbinskim odnosima s čuvenim američkim, za njihove standarde, omanjim pikapom Ford Ranger.

Međutim, kooperacija između pomenuta dva proizvođača je na globalnom nivou obustavljena, a Mazda je pre četiri godine potpisala ugovor sa zemljacima iz kompanije Isuzu. Predmet ugovora je bio razvoj sledeće generacije pikap kamioneta obe marke. Dakle, na taj način je naš junak ove priče, Mazda BT-50 treće generacije, ništa drugo do „preobučeni“ Isuzu D-Max, koji smo po prvi put videli pre nekoliko meseci, tačnije u oktobru prošle godine. Za ponudu Mazde BT-50 ne znamo, ali novi D-Max će se svakako naći pred našim kupcima.

Mazda BT-50 zadnji kraj i bok

Novi blizanci, BT-50 i D-Max poseduju identičnu šasiju, okvir putničke kabine, prikolicu i deo spoljnih panela na karoseriji. Ipak, dizajneri Mazde su učinili ogroman trud kako bi njihovom pulenu podarili izgled koji asocira na korporacijiski promovisan, odnosno na Kodo stil.

Tako je njuška pikapa BT-50 u potpunosti jedinstvena, izrađena u stilu putničkih automobila i krosovera iz Mazdine game. Na isti način, zadnje signalne grupacije, baš kao i poklopac prtljažnika prate stilski izraz ostatka palete Mazde.

Mazda BT-50 – bok

Nova generacija mlađeg japanskog pikap kamioneta je debitovala u Australiji, koja će ujedno i biti glavno tržište, pa je zato, za sada prikazana samo varijanta s dvojnom kabinom, to jest u konfiguraciji koja nudi opciju prevoza do pet putnika. U tom izvođenju, pikap je u stanju da ponese 1.065 kilograma tereta smeštenog u prtljažnom prostoru, iza putnika.

U poređenju s prethondikom, nova Mazda BT-50 je postala značajno kraća, pa se sada prostire na 5.280 milimetara u dužinu, spram nekadašnjih 5.373 mm. Novitet je i niži od starog modela, što u numeričkom smislu izgleda ovako: 1.790 umesto nekadašnjih 1.815 milimetara.

U liniji s tim trendom je i razmak između prednje i zadnje osovine, a on je spao sa 3.220 na 3.125 milimetara. Međutim, novi pikap je nešto širi u ovom pokolenju. Tako sada poseduje po širini 1.870 umesto nekadašnjih 1.850 milimetara.

Zahvaljujući angažmanu Mazdinih stilista, enterijer izgleda odlično. Osnovna postavka na centralnoj konzoli, prati ono što smo videli na blizanačkom Isuzuu. To se odnosi na poziciju otvora za ventilaciju, ekrana multimedijalnog sistema, komandi uređaja za klimatizaciju. Međutim, sam dizajn svega pomenutog, jedinstven je za Mazdu.

BT-50 će biti bogato opremljen. To znači da će predstavljena, australijska verzija posedovati kožni enterijer, adaptivni tempomat, autonomno kočenje u kritičnim situacijama, kao i auto-hold funkciju.

Mazda BT-50

Uvodni pogonski sklop podrazumeva ugrađeni trolitarski turbodizel četvorocilindraš koji razvija 190 konjskih snaga uz 450 njutn metara maksimalnog obrtnog momenta. Motor je uparen sa menjačkom kutijom kojoj je Aisin podario šest stepeni prenosa.

U nekom kasnijem trenutku tržišnog života, pojaviće se i skromniji dizel s 1,9 litara zapremine. To će biti dovoljno za 150 „konjića“, a da li je to dovoljno, već mogu da prosude vozači aktuelnog D-Maxa. Za novitet je obezbeđen i pogon na sva četiri točka, a tu je reduktor kao i zaključavanje zadnjeg diferencijala. Promovisani pikap kamionet iz Japana može da pregazi potok, ili možda bolje reći, rečicu dubine do 800 milimetara. Bez posledica naravno!

Za proizvodnju novog pikapa Mazda BT-50 će biti zadužena fabrika Isuzua koja posluje u nezaboravnom Tajlandu. Početak prodaje je zakazan za drugi deo tekuće godine, ali je plasman potvrđen samo za nekoliko azijskih država, kao i za Australiju. Veoma je moguće da Mazda neće ni težiti širenju ponude u geografskom smislu.

AutoRepublika

(754)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Bungi

Prednji kraj odlično odrađen, unutrašnjost takođe, vidi se da je Mazda. Zadnji kraj ne može da prođe, gubi se elegancija u odnosu na prednji dio zbog vertikalnih svjetala. Zar je toliko teško napraviti tovarni sanduk od nule, zadnja vrata spolja zaobliti, integrisati u njega dvodijelne farove Mazde 6.?Mat naljepnice na B stubovima trebalo bi zamijeniti crnim sjajnim plastikama koje imaju izgled staklokeramike i izgledaju dosta luksuznije. Bilo bi lijepo da je dizelaš 3.0 ispod haube mazdin proizvod sa kompresijom 15:1 u Skajaktiv tehnologiji ali nije. Isuzuov kamionski motor je to. Malo mu fali do vrha.

Stari Dejan

Pošto, na moju veliku žalost, na poslu veoma često vozim ovo đubre D-max i znam kakva je to nesreća od vozila mogu samo da kažem da mi je veoma žao što niko u Mazdi prvo nije probao da vozi to đubre jedno 100 km bez stajanja pa da tek onda dođu do odluke sa kim će u partnerstvo za svoj novi pikap.