1. Home
  2. Vesti
  3. Amerikanci u Hrvatskoj uhapsili dizelgejt manekena Volkswagena
Amerikanci u Hrvatskoj uhapsili dizelgejt manekena Volkswagena
0

Amerikanci u Hrvatskoj uhapsili dizelgejt manekena Volkswagena

1.05K
0
Podelite sa prijateljima:

U čisto tehničkom smislu, naslov baš i nije verodostajan, ali suštinski posmatrano, upravo je tako. Prema medijskim izveštajima koji pristižu iz Nemačke, američki istražitelji su locirali u Hrvatskoj bivšeg rukovodica razvoja dizel pogonskih jedinica. Muškarac je uhapšen na licu mesta, pod optužbom za saučesništvo u poznatoj prevari sa sistemom za prečišćavanje izduvnih gasova u dizel motorima nemačke grupacije.

Pre vesti o hapšenju, koju je prenela agencija DPA, i Handelsblatt je pisao o tome da su američki istražni organi utvrdili lokaciju bivšeg rukovodioca odeljenja za razvoj dizel motora, koji je bio na platnom spisku premijum marke Audi. Zatim su američke vlasti izdale međunarodnu poternicu, pre nekih mesec dana. Odgovorni u Volkswagenu, kao i oni u Audiju, ostali su nemi na upit za komentar.

Nemački mediji takođe navode da Amerikanci uhapšenu osobu smatraju odgovornom za prevaru u režiji marke Audi. Bivši menadžer germanske grupacije se suočava sa verovatnom ekstradicijom Sjedinjenim Američkim Državama.

Pre neke dve godine je uhapšen još jedan rukovodilac Volkswagena – Oliver Šmit, i to kada je nesrećnik krenuo na godišnji odmor. Neprijatnost ga je sačekala na Međunarodnom aerodromu u Majamiju, zahvaljujući kojoj je boravak u Americi produžen na period od sedam godina, i to „o trošku američkih poreskih obveznika“.

Njegovo hapšenje je shvaćeno kao upozorenje ostalim članovima nekadašnje vrhuške Volkswagena, jer se osnovano pretpostavilo da su i ostali na listi za sudsko gonjenje. Jedan od traženih begunaca je i Martin Vinterkorn, bivši izvršni direktor.

AutoRepublika

(1048)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments