1. Home
  2. Vesti
  3. Jeep je održao obećanje i Wrangler je dobio V8 motor
Jeep je održao obećanje i Wrangler je dobio V8 motor
0

Jeep je održao obećanje i Wrangler je dobio V8 motor

253
0
Podelite sa prijateljima:

Bez obzira na to koliko nam teško padne kada glavni rival našeg omiljenog automobilskog proizvođača debituje s boljim četvorotočkašem, moramo da priznamo da je konkurencija izuzetno pozitivna pojava u bilo kojoj, pa i automobilskoj industriji. Ona tera kompanije da budu bolje, i da usavrše svoje proizvode do mere na koju možda i ne bi obraćali pažnju, da im konkurencija ne diše za vratom. Slična situacija trenutno dominira i na američkom tržištu povodom ponude u segmentu ekstremnih terenaca.

Posle velikog uspeha Jeepa Wranglera, Ford je odobrio ponovnu proizvodnju svog legendarnog modela Bronco. Na prvi pogled, Bronco je delovao daleko ekstremnije u svakom pogledu, posebno po pitanju snage, gde je jedna od opcija turbobenzinac u konfiguraciji sa šest cilindara i 325 konjskih snaga.

Wrangler nije najpopularniji Jeep (ta čast pripada modelu Grand Cherokee), ali sa 228.042 isporučena primerka, samo tokom prošle godine, svakako je bitan. Fiat-Chryslerova divizija nam je još jednom pokazala zašto je „džip“ sinonim za sve terence i uopšte terensku vožnju, i da nikako neće dozvoliti Fordu da mu ukrade slavu. Posle nekoliko meseci najava, debitovao je Wrangler sa V8 motorom i odjednom Bronco se čini kao stara vest.


Navikli smo da vidimo Fiat-Chrysler kako ubacuje čuveni Hellcat motor sa preko 700 „konja“ u mnoge modele marki Dodge, Ram i Jeep, ali ovaj put slučaj je puno manje ekstreman. Konkretnije, reč je o Hemi agregatu pod oznakom „392“ koji označava zapreminu u kubnim inčima, a prevedeno na neki, Evropljanima „normalniji“ jezik, benzinac je poznati 6,4-litarski. Snaga iznosi 470 „grla“ i maksimalnih 637 Nm obrtnog momenta, što je dovoljno za ubrzanje iz mirovanja do 100 km/h za samo 4,5 sekunde.


Pored novog motora, paket 392 stiže i sa osmostepenim automatskim menjačem, gde će se „brzine“ menjati preko papučica na volanu, što je prvi takav slučaj u istoriji Jeepa. Američki gigant nas uverava da visoke performanse nisu moguće samo na asfaltu, već da je Wrangler jednako sposoban i na teškim terenima.

Ostale modifikacije se odnose i na čvršću šasiju, veće kočnice, modifikovano ogibljenje (visina je povišena za oko 5,5 centimetara) i nove 17-inčne felne sa (u prečniku) 33-inčnim pneumaticima. Kao i kod svakog drugog Wranglera, pogon na sva četiri točka je deo standardne opreme.


Sa dizajnerske strane, potrebno je spomenuti da će 392 biti dostupan samo u verziji s četvoro vrata, i to u paketu opreme Rubicon. S izuzetkom nekoliko znački, i nove haube da bi se oslobodio prostor za veći motor, većina verovatno neće bi primetiti razliku, ali je enterijer napucan opremom, i pretpostavlja se da će ova verzija biti najskuplja u ponudi.

Ta čast sada pripada modifikaciji s nalepnicom High Altitude, za koju je potrebno izdvojiti oko 50.000 američkih dolara, pa ćemo pretpostaviti da će 392, biti za oko 10.000 najmanjih zelenih novčanica skuplji.


Šta je sledeće na redu?

Pa, Ford nam je ranije rekao da nema namera da ponudi motor sa osam cilindara u Broncu, ali da svakako radi na hibridnim i električnim verzijama. Najviše se šuška o 3,0-litarskom V6 turbobenzincu u kombinaciji s električnim agregatom. Hibridni pogonski sklop bi tako razvijao 494 konjske snage, i kao takav se trenutno ugrađuje u model Lincoln Aviator, pa nas sigurno čeka zanimljiva 2021. godina.

AutoRepublika

(253)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments