1. Home
  2. Vesti
  3. I LG Chem će snositi troškove Hyundaijevog opoziva
I LG Chem će snositi troškove Hyundaijevog opoziva
13

I LG Chem će snositi troškove Hyundaijevog opoziva

269
13
Podelite sa prijateljima:

Dobavljač baterija platiće 30% od ukupnog “ceha” zbog opoziva modela Kona.

Dogovor između Hyundaija i LG Chema je postignut, i prema njemu, potonji će preuzeti na sebe troškove u visinu od 30% zbog masovnog opoziva navedenog automobila.

Podsetimo, pre dve nedelje južnokorejski proizvođač saopštio je javnosti da će biti primoran da pozove u servise čak 82.000 električnih četvorotočkaša. Mahom se radi o modelu Kona, a u daleko manjoj meri i o Ioniqu.

Reč je o nedostatku kod baterija koji može dovesti do samozapaljivanja vozila. Problem nije moguće rešiti softverskim putem, već će svi primerci morati da dobiju nove baterije. Dakle, vrlo skup opoziv!

Inicijalna procena Hyundaija je bila da će kompaniju taj zahvat koštati čak 740 miliona evra, a moguće je da će finalna brojka biti i viša. Korejcima je bar malo laknulo, jer će LG Chem pokriti 30% troškova.

Hyundai je već potvrdio navodi da je bilo 14 požara kod modela Kona Electric zbog ovog problema, kao i da će svi primerci tog automobila proizvedeni između 2018. i 2020. godine morati u servise.

Sličan problem imao je i Ford sa plug-in hibridnom verzijom Kuge. Američka marka takođe je morala da zameni baterije na svim vozilima.

AutoRepublika 

(269)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

13 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Don

Gori dildo. Kupite,ljudi!

BojanNeki

Koliko je fosilnih izgorelo za poslednjih 100 godina pa nikom ništa. Kupuju ljudi.
A tek koliko ih se pokvarilo. Svi.
Ako nisu hoće.

s mile

Da li bi VW uradio ovako nešto, da li bi prihvatio toliki gubitak.

Svaka čast Hyundaiu, kada prihvate grešku i izvrše ovako skup opoziv.

Branko

Ne brini, svakako i VW bi prihvatio takav gubitak. Pa to je sitniš za dizel gate, a sudovi bi ih odrali samo tako. Btw, nAravno da je LG prihvatio “molbu” najveće korejske korporacije pod kontrolom države; a šta su mogli?

Zoca

Ruku na srce,posteni su.

BojanNeki

Pre bih rekao da će LG Chem pokriti sve realne troškove jer je njihov proizvod faličan a ostalih zaračunatih 70% će Hyundai. 😛

Branko

U ovom slučaju nije problem u baterijskim ćelijama koje isporučuje LG Chem, nego u neadekvatnom dimenzioniranju sustava za hlađenje baterijskog paketa i pretjerano “agresivnim” postavkama BMS-a.

BojanNeki

Postoji zvanično saopštenje koje kaže drugačije. LG Energy Solution (LGES) je priznao da se potkrala greška u savijanju anoda samih baterijskih ćelija.
https://insideevs.com/news/490950/lg-energy-solution-suspected-cause-kona-fires/

U drugom tekstu LGES kaže da će snositi 70% troškova, a ne 30% kako je gore objašnjeno. Moj prvi komentar ostaje isti. 🙂

Branko

Pa sad, u članku koji navodiš piše ovo: LGES goes further than that. The company states that the folded anode tab issue was discovered in the early production stages at the Nanjing plant and has already been corrected. Regardless of that, no reproduction experiment focusing on that anode tab would have managed to replicate the battery pack fires. In other words, and despite what Hyundai claims, it would not be the true cause for the blazes. Finally, LGES reinforced a “misapplication of the BMS charging map” was caused by Hyundai because of “their incorrect application of fast charging logic, proposed… Pročitaj više »

BojanNeki

U pravu si Branko. Bio sam ubeđen da sam pročitao pre nekog vremena da i proizvođač baterija priznaje grešku, ove članke mi je google izbacio te samo preleteh očima.
No jeste čudno da pristaju da plate 70% što može da se tumači i da je na neki način priznanje. Verujem da će još biti priče o tome tako da će biti i više infomacija.

Branko

Bojane, Hyundai = država Južna Korea. Nisu tu u pitanju pare, nego kontrola reputacijske štete. A pogotovo jer su se predmetne baterijske ćelije proizvodile u Kini. Milijarda $ nije nešto u tim okvirima.

BojanNeki

Istu stvar je potom potvrdio i Hjudnai, usput su potvrdili i da će Ioniq 5 dolaziti sa SK (South Korea) Innovation baterijama.
https://insideevs.com/news/492387/hyundai-confirms-kona-electric-fires-cause/

Branko

Baš se i ne slažem: Hyundai tvrdi jedno, a LG Chem drugo. No izgleda da je Hyundai dobio nezvaničan izvještaj od istražnog tijela koje podržava njihov stav, ali još nije javno objavljen…
No jasno je da će promijeniti dobavljača baterija.