1. Home
  2. Prezentacije
  3. Isuzu D-Max (2020.) obara s nogu (VIDEO)
Isuzu D-Max (2020.) obara s nogu (VIDEO)
2

Isuzu D-Max (2020.) obara s nogu (VIDEO)

2.73K
2
Podelite sa prijateljima:

Novi Isuzu D-Max je zvanično predstavljen na Tajlandu, a svoju evropsku premijeru će doživeti tek tokom 2020. godine.

Naš prvi utisak nakon pogleda na novi pikap Isuzua se može opisati kao čisto oduševljenje. Za razliku od odlazećeg, prilično „golog“ modela koji je svoje najbolje osobine iskazivao u oblastima koje karakterišu radne mašine, novajlija obećava da će zauzeti poziciju najnaprednijeg, pa zašto ne i najlepšeg pikap kamioneta u klasi.

Poslednje fotografije koje je japanski proizvođač objavio na sajtu tajlandske ispostave prikazuje Isuzu D-Max naredne generacije, koji je razvijen od nule, odnosno kao potpuno nov model. Kao takav, postao je gabaritniji u svakom smeru.

Veliku novinu skriva i poklopac motora. Trolitarski turbodizel agregat koji je svoju moć rasporedio u četiri cilindra u liniji, je zadužen za pokretanje novog pikapa. Zahvaljujući motoru veće zapremine, izlazna snaga je porasla sa 130 kW i 430 Nm na 140kW i 450 Nm maksimalnog obrtnog momenta.

Ovakve cifre koje opisuju performance pogonske jedinice modela Isuzu D-Max, japanski pikap svrstavaju u vrh ponude u klasi, s obzirom na činjenicu da je konkurencija, po ovom pitanju, opremljena na sledeći način: Ford Ranger 2.0TT 157 kW / 500 Nm, Toyota HiLux 130 kW / 450 Nm, Mitsubishi Triton 133 kW / 430 Nm, Holden Colorado 147 kW / 500 Nm, Nissan Navara 140kW / 450Nm, Mazda BT-50 147 kW / 470 Nm.

Proizvođač obećava vanserijske osboine novog Isuzuovog pikapa, posebno u negostoljubivom putnom okruženju. Konačno je implementiran i zadnji diferencijal s funkcijom zaključavanja, koji aktuelni model nema u ponudi. Ne samo da nema takvog diferencijala već nema ni onog koji bi ponudio ograničeno proklizavanje.

Dalje, D-Max je sada moguće bez posledica, ako izuzmemo naravno prljavo podvozje i karoseriju, kroz vodu dubine do 80 centimetara, za razliku od ranijih 60, čime se japanski pikap izjednačio po ovom pitanju s liderima u segmentu, modelima Ford Ranger i Mazda BT-50. Zagaze li u nešto dublji potok, ovi pikapi se mimo želje vozača, pretvaraju u nekontrolisane barke.

Kao deo paketa opreme namenjenog olakšavanju života osobe za volanom koja se tu zadesi tokom vanterenske vožnje, naći će se pomoć pri kretanju na uzbrdici, baš kao i sistem za kontrolisano spuštanje niz oštre strmine. Prednji diskovi su kod novajlije narasli u prečniku za 2 centimetra, pa sada poseduju promer od 320 milimetara, dok će se na zadnjim točkovima i dalje nalaziti doboš kočnice.

Unutrašnjosti novog pikapa Isuzu D-Max je pretprela najstudioznije izmene i kao takva predstavlja najveći iskorak u odnosu na model koji polako odlazi u istoriju.

Centralnu pozciju na komandnom grebenu zauzima ekran dijagonale 9.0 inča i kao takav je osetljiv na dodir. Multimedijalni sistem pruža mogućnost Apple Car Play i Android Auto opcija konektivnosti. Pored ovog displeja, tu je i manji instrumentacioni klaster koji se prostire na 4,2 inča po dijagonali. Prikaz brzine kretanja vozila je u digitalnoj formi.

Izdvojili bismo stavke opreme koje novitet, za razliku od starog modela, poseduje. To su indikatori koji trepću u tri različita „tonaliteta“ a aktiviraju se jednim pritiskom, svetlosni snop predviđen za sumrak, automatsku aktivaciju brisača, kao i obruč upravljača podesiv po visini i dubini.

Ključ poseduje senzor koji je zadužen za otključavanje vozila čim se nađe (u džepu vlasnika na primer) na udaljenosti od najviše dva metra od detektora na vozilu, a isto tako, u situacijama u kojima se ključ udalji na veću distancu od tri metra, vozilo se automatski zaključava.

Audio sistem sada nudi osam zvučnika. Da biste iskoristili sav potencijal ovakve ponude proizvođača, neophodno je opredeliti se za najprestižniji paket opreme. Perjanica među varijantama pikapa D-Max poseduje sportska sedišta obložena kožom, kao što se može i videti u gornjoj galeriji.

Pojedine varijante novog pikapa Isuzu D-Max poseduju opciju daljinskog startovanja motora, na koji način se otvara mogućnost zagrevanja ili hlađenja putničke kabine pre nego što cenjeni putnici penetriraju unutrašnjost četvorotočkaša. Klima uređaj koji je instaliran na vozilu poseduje dve različite zone za aranžiranje mikro klimatskih uslova, a pride su izvedeni i ventilacioni otvori za održavanje željene temperature i u zoni oko putnika koje je sudbina bacila na zadnju klupu.

Pored toga, novi D-Max će biti dostupan i sa prednjim vetrobranskim staklom koje odbija ultra-ljubičaste zrake. Pored toga, postojaće verzije koje poseduju prskalice za vodu integrisane u metlice brisača, kako bi se izbeglo neželjeno kvašenje delova karoserije svog, ili čak i tuđeg automobila.

Dalje, fabrički ugrađeni parking senzori poseduju četiri manje jedinice na svakoj strani vozila a one su ugrađene u branike. Dodatni senzori su ponuđeni u posebnoj stavki opreme koja omogućava autonomno parkiranje, što podrazumeva da se upravljači sistem preusmerava sa hidrauličnog na električni. Zadnji branik sada poseduje integrisaniji dizajn.

U kratkoj video prezentaciji koja je za medije upriličena na Tajlandu, moglo se zapaziti da će novi Isuzu D-Max kupcima ponuditi i napredne sistem vozačke asistencije. Ističu se sistemi za prevenciju sudara kada se pikap uključuje na glavni drum putem vožnje unazad, a tu je i detekcija vozila u mrtvom uglu. Iako autonomno kočenje u kritičnim situacijama nije naglašeno kroz promotivni materijala, očekuje se da bude inkorporirano u vozilo kada ono dospe u evropske izložbeno-prodajne salone, pre svega zbog regulative koja uskoro stupa na snagu na Starom kontinentu.

Dakle, sve u svemu, iako novi D-Max izgleda veoma slično modelu koji je u prodaju pušten još 2012. godine, radi se o vozilu koje je razvijeno od „nule“. Kao takav, praktično je prvi model u novoj generaciji koji je lansiran još od premijere upriličene navedene godine.

Pikap s potpisom Isuzua je praktično prethodnica Mazdinog pulena koji je zajedničkim snagama razvijan. Njegova premijera sledi za 12 meseci, a da bi se to dogodilo, Mazda je bila prinuđena da raskine savez na ovu temu sa američkim Fordom. Taj ortakluk je trajao više od trideset godina. Počev od 2021. godine, Mazda prelazi na arhitekturu Isuzua.

Proizvođač je pun elana u startu najavio trolitarski motor ali je skoro sasvim izvesno da će se u ponudi naći i biturbo verzija zapremine 1,9 litara. Ovo se posebno odnosi na evropsko tržište gde su emisioni standardi među najrestriktivnijim na svetu.

AutoRepublika

(2731)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Yankee

Znaci Ranger i dalje lider …

Stari Dejan

Ja sam ovo đubre D-max vozio preko 15000 km kao službeno vozilo a kao suvozač prošao još bar 2 puta toliko. To je toliko loše urađena šklopocija da je to fascinantno: nit je udoban, nit je stabilan, nit je uglađen u vožnji, kad se natovari to neće da prati tvoje komande u krivini ni pod tačkom razno.Ako u cugu odvoziš deonicu od Beograda do Kopaonika na primer, izađeš sa sve išijasom. E sad će neko da se javi i kaže kako ništa od ovoga i nije njegova osnovna namena. E pa baš i nije tako. Osim ovog smeća imamo i… Pročitaj više »