1. Home
  2. Vesti
  3. Poslednji BMW i8 sa traka prešao u istoriju
Poslednji BMW i8 sa traka prešao u istoriju
0

Poslednji BMW i8 sa traka prešao u istoriju

372
0
Podelite sa prijateljima:

Spektakularni hibridni BMW i8 je tokom 2014, godine predstavljen publici, a kao takav je predstavljao otelotvorenje fantastičnog koncepta iz 2009. godine, nazvanog BMW Vision Efficient Dynamics. Atribut „spektakularni“ je izrečen u prvom redu zbog dizajna, što je mišljenje koje su tokom ovih godina delili i dele mnogi, a sasvim sigurno po par hiljada kupaca godišnje iz Evrope i Amerike, onih koji su izdvojili novac za njega tokom tržišnog života.

Prodaju nije pogurala ni nedavno sprovedena restilizacija, nakon koje je kupeu u mini paleti modela i8, dodata i roudster verzija. Razloge srazmerno male potražnje treba tražiti, verujemo prevashodno u visokoj ceni uslovljenoj skupocenim materijalima za izradu karoserije i enterijera, ali i u hibridnom pogonskom sklopu koji kombinuje elektromotor na prednjoj osovini i trocilindarski benzinski 1,5-litarski turbo agregat koji je prenosio snagu na točkove zadnje osovine. Tandem motora je u startu nudio 362 konjske snage, dok se kasnije broj „grla“ povećao na 374.

Pre nego što je svet naširoko spoznao šta znači korona virus, prošle godine je BMW objavio da će se ispraćaj u istoriju modela i8 dogoditi u aprilu 2020, ali je upravo pomenuti virus doveo do toga da se obustava proizvodnje odloži za više od 45 dana. Oproštajna serija broji 18 primeraka, dok je poslednje vozilo, iz kontingenta u Lajpcigu sklopljenih roudstera i kupea, ofarbano u Portimao Blue nijansu, koja je u trenutku predstavljanja bila jedinstvena za BMW i8.

Tokom perioda u kom se sklapao, BMW i8 je proizveden u „tiražu“ koji je nešto veći od dvadeset hiljada primeraka, što u kupe, što u roudster izdanju. Bilo kako bilo, razvojni timovi marke BMW već vredno rade na razvoju novog hibridnog sportskog automobila koji će posedovati drugi pogonski sklop. Svečana premijera ovog noviteta u povoju, zakazana je za neki trenutak u 2023. godini.

AutoRepublika

(372)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments